vineri, februarie 23, 2024

Pot fi tichetele de masă incluse în salariul de bază?

Must Read

Conform legii nr. 165/2018, tichetele de masă sunt bilete de valoare, acordate angajaților lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Astfel că angajatorii pot acorda salarțatilor cel mult câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din lună.

Potrivit prevederilor art. 160 din Codul Muncii, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.

Conform art. 164 alin. 3 din Codul Muncii, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară.

În plus, potrivit art. 164 alin. 2, din același Cod al Muncii, angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară.

Astfel că, coroborând toate cele de mai sus, se poate spune că tichetele de masă nu pot fi parte integrantă din salariul de bază, pentru că, spre exemplu, dacă angajatorul negociază la angajare salariul minim care include și tichetele de masă, ar rezulta că acel angajator l-ar plăti pe viitorul angajat cu un salariu mai mic decât salariul minim garantat în plată. Or, asta constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei. Totodată, tichetele de masă sunt un beneficiu extra-salarial, pe care angajatorul îl poate oferi/negocia sau nu, funcție de posibilități.

În concluzie, tichetele de masă NU pot fi incluse în salariul de bază, dar sunt incluse în pachetul salarial, care suprinde:

  • Salariul de bază (cel negociat între părți și nu poate fi MAI MIC decât salariul minim brut pe țară, garantat în plată;
  • Indemnizațiile
  • Sporurile
  • Alte adaosuri (aici intră și tichetele de masă)

Reglementare:

admin

Articolul precedent
Articolul următor
Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This