sâmbătă, aprilie 20, 2024

Suflă vântul a pustiu pe litoral și pe Valea Prahovei!

Must Read

Prețurile pipărate și concurența vecinilor din Grecia și Bulgaria i-au alungat pe turiști

Deși este vară și, în anii trecuți, stațiunile de la malul mării și de pe Valea Prahovei erau neîncăpătoare, iată că, în plin sezon estival, în luna iulie, bate vântul în zone turistice din România și puțini mai sunt cei care aleg să își petreacă concediul pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei.

Românii preferă să meargă în Grecia sau Bulgaria, iar zonele turistice din România rămân goale.

Suntem în plină vară și ne-am fi așteptat, ca și în anii trecuți, când stațiunile de la malul mării și de pe Valea Prahovei erau neîncăpătoare, să vedem un aflux ridicat de turiști. Însă, spre surprinderea noastră, în această perioadă bate vântul chiar în zonele turistice cele mai cunoscute din România și puțini mai sunt cei care își permit să plătească și să se bucure câteva zile de distracție și relaxare pe litoral sau la munte. Prețurile au explodat, iar cei care vor totuși să aibă parte de distracție și relaxare, trebuie să scoată sume mari din buzunare, chiar și pentru o singură zi.

Reporterii unei cunoscute publicații din România au făcut un experiment și au fost o zi la mare, în Mamaia și o zi la munte, în stațiunile de pe Valea Prahovei. Este drept că nu în weekend, însă imaginile surprinse arată cât de goale au ajuns să fie aceste zone turistice care,în anii trecuți, erau neîncăpătoare pe timpul verii.

Mamaia, pustie și exorbitantă!

Recent, într-o zi de vineri, în care reporterii sub acoperire au ajuns în Mamaia, au avut o mare surpriză: șezlongurile erau goale, în mare parte, în zona de nord a stațiunii, peisaj frecvent întâlnit și la terasele și restaurantele de pe faleză. Pentru un singur șezlong, turiștii sunt nevoiți să plătească 50 de lei, în timp ce pentru o masă, trebuie să cheltuiască o mică avere, dacă ne reaportăm, de pildă, la salariul mediu lunar al unui român. O porție de paste a costat 47 de lei, o sticlă de apă plată – 9 lei și o cafea, 11 lei. Marea problemă a fost atât calitatea produselor servite, dar și lipsa de entuziasm a angajaților de la terase.

Nici la cazare, în această perioadă, prețurile nu sunt de neglijat și nici accesibile, pentru cei care aleg să se distreze câteva zile pe litoralul românesc. Circa 250 de lei costă o cameră modestă pentru o noapte și o mare problemă este că majoritatea patronilor de hoteluri și pensiuni închiriază minim câteva nopți, la pachet, ca să-i convingă în acest fel pe turiști să rămână cât mai multe zile pe litoral. În realitate, în loc să-i convingă ,îi îndepărtează și asta se poate vedea cu ușurință ,dacă aruncăm o privire către plajele și hotelurile din  Bulgaria sau Grecia.

„Toți au tendința de a închiria pachete care să includă mai multe nopți de cazare, pentru că nu este avantajos ca, dintr-un pachet de trei nopți sau șapte nopți, să dai o cameră doar pentru o singură noapte, pentru că așteaptă turiști care vor să ocupe camerele pe perioade mai lungi. Este o practică des întâlnită și în afara țării, în Bulgaria sau Grecia, dacă le aducem în discuție”- explică Ciprian Enea, consultant în turism.

Bate vântul și pe Valea Prahovei

A doua zi, sâmbătă, reporterii publicației atac.ro și-au continuat drumul către zonele turistice de pe Valea Prahovei și au trecut, printre altele prin Sinaia și Bușteni, acolo unde, în anii trecuți, era plin de oameni care voiau să se relaxeze și să se bucure de aerul curat de munte. Prețul pentru trei sarmale servite cu mămăliguță, smântână și ardei gras, la o terasă modestă, este de 29 de lei, iar o apă plată costă șapte lei. Pentru o porție de clătite trebuie să scoți din buzunar 18 lei și nici aici mâncarea nu a fost conform așteptărilor. Cei care au pensiuni pe Valea Prahovei se plâng că turiștii nu se mai înghesuie să se cazeze câteva nopți, ca în anii trecuți, însă spun că mulți dintre cei care vin în această perioadă aici sunt străini dornici să descopere frumusețile României. În ceea ce privește prețurile ridicate, hotelierii și comercianții spun că le-au mărit pentru a face față valului de scumpiri resimțit de toți români și pentru a-și ține afacerile pe un făgaș decent.

Marea problemă a celor care fac turism în România este dată de ofertele extrem de avantajoase cu care vine concurența din  Bulgaria și Grecia, care închiriază o cameră pentru o noapte de cazare chiar și la jumătate de preț față de România. Și mâncarea este, adesea, mult mai ieftină, mai variată și mai gustoasă, comparativ cu ce găsim pe Valea Prahovei sau la malul mării.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This