duminică, februarie 25, 2024

Părinții cu copii sub 8 ani pot solicita program de lucru redus!

Must Read

Potrivit unor norme adoptate de către Uniunea Europeană și obligatorii pentru toate statele membre, începând din data de 3 august, și angajatorii din România trebuie să le asigure un program flexibil și să le acorde mai multe zile libere părinților care au copii mici.

Portiit noilor norme, cuprinse într-o directivă și preluate și de publicația desteptarea.ro,, toți părinții care lucrează și care au copii cu vârsta de până în 8 ani, precum și îngrijitorii angajați, pot să solicite un program de lucru redus sau flexibil și flexibilitate în ceea ce privește locul de muncă.

Tații care lucrează, au dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul datei de naștere a copilului. Concediul va trebui compensat la nivelul indemnizației de boală. De asemenea, fiecare părinte trebuie să beneficieze de cel puțin 4 luni de concediu paternal, din care 2 luni sunt plătite și netransferabile. Părinții pot solicita concediu întreg, cu fracțiune de normă sau pe segmente. Totodată, toți angajații care îngrijesc sau sprijină o rudă ori o persoană care locuiește în aceeași gospodărie, vor beneficia de cel puțin 5 zile lucrătoare de concediu pe an. Aceste norme stabilesc standarde minime pentru concediile de paternitate și de creștere a copilului și pentru cele de îngrijire și vin în completarea celor existente. Prin aceste norme, autoritățile vor să determine tații să participe mai mult la creșterea copilului, iar mamele să se integreze mai ușor la serviciu (în prezent, în România se acordă un stimulent de inserție de la 650 lei la 1.500 lei, pentru cele care se întorc la serviciu, înainte de terminarea concediului).

La nivelul Uniunii Europene, rata de angajare a femeilor este cu 10,8% mai mică decât a bărbaților. În plus, doar 68% dintre femeile cu responsabilități de îngrijire lucrează, față de 81% dintre bărbații cu aceleași îndatoriri.

Directiva europeană este obligatorie din luna august a.c., iar statele membre UE trebuie să își schimbe legislația până la finalul anului. În caz contrar, ele riscă amenzi pentru fiecare zi în care nu și-au acordat legislația cu cea a Uniunii EUropene.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This