vineri, februarie 23, 2024

OAMENII DIN AUSTRIA PLĂTESC PREȚURI UMFLATE PENTRU 87% DIN ENERGIE!

Must Read

Se cere renunțarea la principiul ordinii de merit și la aplicarea sistemului de calcul elevețian al prețului la energie

Deși 87% din energia produsă în Austria provine din resurse regenerabile, prețul acesteia este calculat în funcție de prețul gazului

Electricitatea eoliană, apă și energie solară nu costă mai mult decât înainte de criza inflației. Cu toate acestea, austriecii plătesc aceleași prețuri de cămătărie ca și pentru electricitatea produsă cu gaz. Asta, pentru că cea mai scumpă centrală de pe piață determină prețul energiei electrice pe baza principiului ordinii de merit. Trei sferturi din energia electrică din Austria provine din energii regenerabile și doar 13% din centrale electrice pe gaz. Companiile energetice precum EVN și Verbund obțin profituri astronomice, pe spatele populației. 

Potrivit publicației neuezeit.at, Camera de Muncă din Austria Inferioară dorește să suspende principiul ordinii de merit. Ca urmare, austriecii ar plăti mult mai puțin pentru electricitate.

Facturile ar putea fi mult mai mici!

Companiile energetice austriece beneficiază de așa-numitul principiu al ordinii de merit. Pentru a spune mai simplu, cea mai scumpă centrală de pe piață determină prețul energiei electrice – indiferent de modul în care este produsă. Deoarece electricitatea este generată și în centralele pe gaz, prețul energiei este și el corespunzător, adică foarte sump, în acest an. Economistul Stefan Schulmeister critică că acest lucru, care duce la situații grotești, deoarece Austria obține doar 13% din electricitate din centralele pe gaz. 

Compania EVN generează 100% din electricitate din energie eoliană, hidroenergetică și solară. Energiile regenerabile sunt mult mai ieftine decât electricitatea din centralele electrice pe gaz. De ce trebuie să plătească consumatorii din Austria prețurile mari la gaz, în condițiile în care circa trei sferturi din energia din Austria provine din surse regenerabile de energie?!

Desființarea principiului ordinii de merit

Camera de Muncă din Austria Inferioară se alătură solicitării Partidulu Socialist – SPÖ și cere suspendarea principiului ordinii de merit.

“Este inacceptabil ca o companie energetică precum EVN să perceapă, pur și simplu, prețul exorbitant al gazului de la locuitorii Ausrtiei INferioare, doar penrtu a-și satisface acționarii!” – arată Markus Wieser, președintele Camerei de Muncă din Niederösterreich.

Viceguvernatorul Franz Schnabl (SPÖ) al Austriei Inferioare, vrea acum aplicarea modelului elvețian pentru Austria. Pentru că acolo, prețurile sunt determinate de costurile reale pentru producerea energiei. Acest lucru ar reduce semnificativ prețurile la energie electrică, ceea ce, la rândul său, ar ajuta populația, sărăcită de inflație, creșterea exacerbată a prețurilor și crizele suprapuse. 

Exemplul Elveția: Fără principiul ordinii de merit, ci după prețul de cost!

În Elveția, nu principiul ordinii de merit determină prețul energiei electrice, ci prețul efectiv al costului de producție! Cu alte cuvinte, costurile care sunt suportate efectiv pentru producerea energiei electrice! Practic, exact această regulă se aplică în Elveția. Avantaj: prețul nu este determinat pe bursele de energie electrică. 

Într-un interviu acordat publicației momentum.at,, economistul Stefan Schulmeister descrie efectele principiului. De exemplu, compamnia Verbund produce energie electrică cu 5 cenți pe kilowatt/oră. Cu toate acestea, din cauza prețului ridicat de pe piață, ei ar putea vinde în curând electricitatea cu 50 de cenți pe kilowatt/oră – arată Schulmeister.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This