marți, aprilie 23, 2024

O treime din familiile din Austria nu au suficiente venituri pentru a-și acoperi chltuielile strict necesare!

Must Read

Procentul săracilor este în creștere, iar pachetul anti-inflație al Guvernului acoperă doar parțial creșterile de prețuri

Conform publicației derstandard.at, pentru prima dată, o analiză arată în detaliu care familii suferă în special din cauza inflației. Cheltuielile angajaților sunt, tot mai adesea, mai mari decât veniturile lor. În prezent, aproape că nicio altă întrebare îi preocupă pe politicieni și economiști la fel de mult ca aceasta: cine are nevoie de ajutor de la stat, pentru a face față creșterii prețurilor?! Având în vedere turbulențele de pe piața energiei, nimeni nu se așteaptă acum ca criza inflației să se termine rapid. Ministerul de Finanțe tocmai a prezentat primul raport al unui grup de experți nou înființat, pentru a analiza evoluția inflației. Grupul de lucru include și reprezentanți ai Institutului de Cercetare WIFO (Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung Wien-n.n).

Ce spun experții

Experții se așteaptă la o rată a inflației de 7,5% pentru anul acesta și de 5% pentru anul viitor. Pentru a pune acest lucru în context: în urmă cu doar câteva săptămâni, se așteptau la 6,5% în acest an și 3,2% pentru anul viitor. Cert este că statul va avea nevoie de mai multă putere, pentru a sprijinifamiliile suprasolicitate din punct de vedere financiar. Dar nu este atât de ușor să identifici acest grup vulnerabil. Ratele inflației, deși sunt cunoscute, afectează diferite grupuri în moduri foarte diferite, în funcție de modelele lor de venituri și cheltuieli. Într-o analiză, doi economiști de la Consiliul Fiscal, Alena Bachleitner și Susanne Maidorn, au încercat să evalueze modul în care inflația a afectat familiile din Austria în ultimele luni și care sunt factorii ce influențează mai puternic veniturile lor. Rezultatul: numărul de familii în care cheltuielile consumatorilor depășesc venitul disponibil este probabil să fi crescut brusc. În cazul a 35% din familii, venitul nu mai este suficient pentru a acoperi cheltuielile pentru locuință, energie, îmbrăcăminte și alte necesități. La urma urmei, acest lucru afectează circa 1,4 milioane de familii. Înainte de creșterea actuală a prețurilor, un milion de familii, sau 25%, erau copleșite financiar.

Cum să supraviețuiești?!

Cum supraviețuiesc acești oameni, dacă nu au destui bani în viața de zi cu zi?! Calculul ia în considerare doar veniturile primite legal, adică venituri din muncă, pensii, ajutoare sociale și de șomaj. Dacă elevii primesc bani de la părinți, aceștia nu sunt înregistrați. De asemenea, oamenii își folosesc și economiile pentru a acoperi decalajul. În plus, calculele se referă la cheltuielile lunare. Însă unele familii folosesc inclusiv al 13-lea și al 14-lea salariu lunar pentru a se putea descurca. Interesant este că presiunea inflaționistă este din ce în ce mai în creștere și în grupul de persoane angajate. Puțin mai mult de jumătate dintre acele familii, respectiv cele care nu și-au putut acoperi cheltuielile de consum din cauza inflației din ianuarie 2022, obțin un venit din muncă! Pe lângă șomeri și cei care beneficiază de asigurări sociale, problema acoperii cheltuielilor de strictă necesitate afectează tot mai mult persoanele cu venituri mici și medii! Calculele arată și altceva: dacă 35% din familii nu își pot plăti cheltuielile de bază, asta înseamnă, că, dimpotrivă, 65% și le pot permite! Circa 40% dintre familii au încă destui bani, pentru a putea face economii! Într-o treime dintre cele mai bogate gospodării, plusurile pe lună sunt chiar de 1.000 de euro și mai mult!

Calcule perimate

Câteva avertismente se impun aici: Analiza Consiliului Fiscal presupune o inflație de 6,2%. După cum spuneam, prețurile au crescut deja și mai mult! În plus, cifrele privind consumul și veniturile ajung întotdeauna cu întârziere. Statistics Austria folosește valorile dintr-un sondaj cuprinzător, efectuat pe 8.000 de familii, pentru a calcula prețurile de consum. Cu toate acestea, acest sondaj de amploare este efectuat doar la fiecare cinci ani, cel mai recent, în 2019-2020. Economiștii Consiliului Fiscal și-au bazat calculele pe aceste cifre. Prin urmare, este mai mult o aproximare. Conform acestor calcule, creșterea cheltuielilor de consum din cauza inflației se ridică la maximum 660 de euro de persoană pe an, în a treia dintre familiile cu cele mai mici venituri. Ce se poate deduce din aceste numere?! În primul rând, că pachetul anti-inflație al coaliției de guvernare ar trebui să compenseze o mare parte din cheltuielile strict necesare, de la nivelurile inferioare! Asistența pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi șomerii și angajații cu venit minim, reprezintă exact 600 de euro/persoană! Bonusul climatic extins aduce anul acesta 500 de euro de persoană. În plus, ar mai fi încă 500 de euro din deduceri fiscale, pentru angajații cu venituri mici și medii. Însă, între timp, inflația a urcat veriginos, spre 10%, astfel că aceste calcule sunt deja perimate!

Vor fi tot mai multe victime!

Problema, potrivit șefului Consiliului Fiscal, Christoph Badelt, este că pachetul anti-inflație al Guvernului distribuie și o mulțime de bani oamenilor „care chiar nu au nevoie de ei. Cineva care câștigă bine, va putea rezista inflației și va economisi, puțin mai puțin!”- a spus Badelt. „Dacă vrem finanțe publice sănătoase, nu putem acoperi toate costurile! Va fi o pierdere a prosperității, din cauza inflației!” Calculele făcute au făcut posibilă analizarea delicatului subiect: cine are, de fapt, nevoie de ajutor?! Pentru că criza va continua, Badelt sugerează ca statul să pună la punct urgent un instrument pentru a putea identifica aceste grupuri vulnerabile, în mod țintit. Pentru că din ce în ce mai mulți muncitori au prea puțini bani și nu este suficient ca celor cu venituri mici să se plătească subvenții, respectiv beneficiarilor de indemnizații sociale și de șomaj, conform opiniei șefului Consiliului Fiscal.

admin

Latest News

Biden vrea să livreze rapid – interceptorii și muniția ar putea fi în Ucraina “în câteva zile”

SUA intenționează să ofere sprijin militar Ucrainei în câteva zile de la adoptarea preconizată a legii. Cu toate acestea,...

More Articles Like This