vineri, aprilie 19, 2024

Ministrul Educaţiei anunţă creşterea salariilor profesorilor cu 43%, din septembrie 2023!

Must Read

Cîmpeanu promite 25.000 de posturi scoase la concurs pentru anul viitor

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat vineri, 15 iulie, pentru b1tv.ro, că salariile profesorilor vor crește cu 43%. Cîmpeanu a mai precizat că Legea Învățământului Preuniversitar are un impact bugetar de peste 31 de miliarde de lei, iar Legea Învățământului Superior, de încă 5 miliarde. Întrebat dacă are garanții și promisiuni din partea coaliției că va primi acești bani, acesta a răspuns că acestea există. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV. Potrivit informațiilor de pe site-ul romaniatv.net, Sorin Cîmpeanu a anunţat că majorarea de 43% este prevăzută în noua Lege a Educaţiei. Această creştere salarială se va aplica începând cu luna septembrie 2023, spune ministrul Educației.

„Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci, creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației. Un profesor stagiar, în primul an după terminarea facultății, când are suportul unui profesor mentor, când are norma redusă, chiar dacă e norma redusă, va avea salariul egal cu salariul mediu pe economia națională. Salariul mediul pe economia națională va fi salariul cu care fiecare profesor începe. Acum, salariul mediu în învățământ e de 6.500 lei brut, creșterea de 43% înseamnă 9.300 de lei. Toate salariile cresc proporțional, că, altfel, dezechilibrezi salariile, deci toate salariile urmează să crească”, a explicat Cîmpeanu, potrivit b1tv.ro.

Majorările salariale vor fi topite de inflație!

Ministrul a anunţat că anul viitor vor fi peste 20.000 – 25.000 de posturi de titularizare scoase la concurs, deoarece vor fi disponibile şi acele locuri care nu au normă întreagă. „Anul viitor, în loc să avem 5.000 de posturi titularizabile, estimez că vom avea peste 20.000 – 25.000, deci de cinci ori mai multe, pentru că vom scoate la concurs şi acele posturi care nu au o normă întreaga, au cel puţin o jumătate de normă, pentru a atrage în sistem profesori, pentru ca şi în mediul rural să avem şansa de a avea profesori”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Creșterile salariale per elev?!

Întrebat de când se aplică această majorare, ministrul a răspuns: „Începând din septembrie… Imediat după aprobarea Legii Educației, urmează construcția bugetului, în buget o să avem creșterea salarizării, din septembrie 2023. Trebuie schimbat radical tot, inclusiv salarizarea. Deci, creșterea de 43% e prevăzută în Legea Educației”.

Ministrul s-a referit și impactul bugetar al celor două Legi ale Educației: „Per total, Legea Învățământului Preuniversitar are la vârf, la maximul un impact de 31 de miliarde de lei, peste 31 miliarde. Se mai adaugă 5 miliarde și impactul bugetar al Legii Învățământului Superior”.

„Costul standard pentru cheltuieli salariale care acum e 6.386 de lei per elev, urmează să crască la 9.000 lei per elev!”- a mai spus ministrul.

 

 

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This