joi, aprilie 18, 2024

Îngrijirea permanentă a bătrânilor, în pericol!

Must Read

Circa un milion de persoane din Austria sunt autorizate ca “rude îngrijitoare”

Subvenția guvermanentală de 550 euro e total insuficientă

Camera de Comerț din Viena avertizează că, până la toamnă, multe familii nu își vor mai putea permite îngrijirea timp de 24 de ore pe zi a bătrânilor neputincioși!Nefiind prevăzută în reforma îngrijirii, problema este agravată și de creșterea actuală a prețurilor.

În prezent, în Viena există circa 4.500 de persoane care necesită îngrijire permanentă. Din 2007, subvenția de stat de 550 de euro nu a fost majorată, adică ajustată cu inflația. Cu prețurile ridicate la toate produsele și serviciile, plata îngrijitorilor devine din ce în ce mai mult o provocare. Majorarea subvenției este, așadar, mult așteptată! Chiar și în prezent, această problemă nu este luată în calcul în reforma îngrijirii, în principal, fiind luat în considerare doar un grup foarte mic.

Camera de Comerț explică situația cu un exemplu: Un bărbat își îngrijește soția cu ajutorul a doi îngrijitori, timp de 24 de ore. După deducerea tuturor costurilor, cuplul are cu puțin sub 1.000 de euro pe lună pentru a trăi din pensie, alocație de îngrijire și întreținere. Astfel de oameni ajută statul să economisească bani, conform argumentului: Un loc într-un cămin de bătrâni costă, de multe ori, mai mult decât îngrijirea permanentă la domiciliu! Prin urmare, Camera solicită ca finanțarea guvernamentală să fie ajustată și dublată și ca ajutoarele de îngrijire să fie crescute în mod rezonabil.

Poverile financiare cresc

În principiu, modelul de îngrijire “24 de ore” care există din 2007, este foarte bun, a spus Harald Janisch, președintele grupului de specialitate pentru consiliere personală și îngrijire personală din cadrul Camerei de Comerț din Viena. Însă sprijinul anemic de 550 de euro pe lună, este deplâns! Este necesară o creștere la cel puțin 700 de euro. „Aceasta este cerința minimă!”- a subliniat șeful grupului de specialiști. Birgit Meinhard-Schiebel, președintele grupului de interese pentru rudele îngrijitoare, a argumentat situația într-un mod similar cu Camera de Comerț. Ea a subliniat că, în Austria, există aproape un milion de rude autorizate ca îngrijitori. Grijile financiare sunt subliniate dramatic de către cei afectați. Meinhard-Schiebel a explicat că, deseori, aceștia sunt nevoiți să își folosească propriile active, pentru a plăti costurile. O creștere a finanțării și ajustări anuale, bazate pe indici sunt necesare, a spus ea.

Îngrijitorii simt și ei inflația!

Concomitent cu escaladarea problemelor financiare, există și o amenințare de blocaje în rândul personalului medical. Îngrijitorii simt și ei creșterea prețurilor, de exemplu, din cauza costurilor mai mari de călătorie. „Azi, nu ne mai permitem să muncim pentru un onorariu care nu s-a schimbat de 15 ani!”- avertizează Bibiana Kudzinova. Slovaca reprezintă grupul profesional al îngrijitorilor din grupul de specialişti. Creșterea enormă a prețurilor a lovit și multe asistente sociale din Slovacia, unde, prețurile la energie, de exemplu, au crescut și ele. Și: O problemă ar fi și costurile crescute de călătorie. S-a subliniat în unanimitate că costurile pentru un loc de îngrijire într-o unitate publică vor fi mult mai mari, mai ales după eliminarea subvenției de îngrijire în toată Austria. S-a subliniat că aceasta ar costa o familie cel puțin 5.000 de euro pe lună.

Promisiuni: vom face ceva, la toamnă!

La mijlocul lunii mai, Guvernul a pus la punct un pachet extins de măsuri de îngrijire, în valoare totală de un miliard de euro. Cu toate acestea, această reformă nu include îngrijirea permanentă, de 24 de ore pe zi! Ministrul Afacerilor Sociale, Johannes Rauch, a anunțat pentru toamnă un nou model pentru acest tip de îngrijire, iar finanțarea ar urma să fie, de asemenea, mărită. Cu toate acestea, având în vedere inflația actuală, este prea târziu, potrivit criticilor. Costurile cu energia, hrana și cazarea pentru îngrijitori ar fi, de asemenea, mai scumpe. În medie, îngrijirea la domiciliu costă între 2.500 și 3.100 de euro pe lună. În plus, sunt costurile de deplasare pentru aceștia sunt de circa 200 de euro, plus o taxă de agenție de alți 200 de euro. Aceste costuri trebuie suportate și de rude.

Româncele – trase pe sfoară de șmecheri și escroci!

Pentru o lungă perioadă de timp, îngrijirea permanentă la domiciliu a persoanei asistate a fost considerată în Austria o variantă accesibilă care permite oamenilor să îmbătrânească acasă, în loc să fie duși într-un azil de bătrâni. Prin alocarea de fonduri în valoare de 158 de milioane de euro pe an, statul austriac sprijină îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Serviciile sunt prestate de aproape 60.000 de îngrijitori/îngrijitoare, dintre care peste 90% sunt femei, marea lor majoritate provenind din Slovacia și România. Criza generată de noul tip de coronavirus, când mai multe state au fost nevoite să își închidă granițele, a arătat cât de mult depinde Austria de aceste femei. Dar, același context a evidențiat și latura negativă a unui model aparent de succes: situații de dependență, salarii mici și o armată de muncitoare tăcute, aflate la limita legii.

Conform publicației „Wienerin”, Elena Popa este o româncă din județul Timiș, în vârstă de 55 de ani, care are grijă de persoane vârstnice din Austria. Acum cinci ani, Elena a fondat un grup de Facebook pentru îngrijitoarele românce, unde femeile au avut ocazia să povestească cum se descurcă în Austria, să-și expună problemele și dificultățile întâmpinate. Pe lângă salariile scandaloase, de 1,50 de euro/oră, multe dintre îngrijitoare s-au plâns de agențiile de recrutare, care încasează comisioane mari de la îngrijitoare și le obligă să semneze contracte care prevăd sancțiuni și clauze exagerate, în caz de nerespectare a acestora. Elena a trimis e-mailuri Camerei de Comerț, Cancelarului federal al Austriei și Ministrului sănătății. Ea discută cu jurnaliști despre situația revoltătoare în care sunt constrânse să lucreze îngrijitoarele, fiind de părere că „cineva trebuie să facă ceva!“ Împreună cu alte românce din Austria, ea a fondat asociația “D.R.E.P.T. pentru îngrijire.

O luptă anevoioasă pentru drepturi legale

„Presa a relatat întotdeauna despre generozitatea femeilor care au rămas în Austria în timpul crizei de coronavirus“, spune Flavia Matei, o altă româncă intervievată de publicația “Wienerin”. „Dar ele nu au avut de ales!” – arată Flavia, care locuiește la Viena de 11 ani. Cererile pentru îngrijirea permanentă a persoanelor vârstnice a crescut mult în ultimii ani. Îngrijitoarele lucrează ca angajați independenți, dar, majoritatea sunt plasate la locurile de muncă de agenții. Pentru a deschide o astfel de agenție de plasare de personal nu este necesară o calificare, este o activitate de tip PFA. În 2018, existau 800 în Austria circa 800 de firme care se ocupau cu plasarea de îngrijitori la domiciliu;.în prezent numărul lor a crescut la aproape 1000 de agenții. Acestea se autopromovează adesea, prin tarifele reduse aplicate pentru intermediere.

„Pentru îngrijirea non-stop, femeile primesc, în medie, 60 de euro pe zi, chiar dacă familiile plătesc mult mai mult! Pentru că doar o parte din sumă ajunge în buzunarul îngrijitoarei. Agențiile percep comisioane mari de la îngrijitoare, pentru activitățile lor de intermediere. Unele femei plătesc cinci, până la zece euro pe zi, altele achită sume lunare cuprinse între 100 și 200 de euro. Nu există o reglementare legală pentru comisioane, iar agențiile profită de acest lucru.”

47 de euro pe zi, din 71! Diferența o iau intermediarii!

Elena Popa a dat și un exemplu concret: o îngrijitoare i-a trimis un contract, conform căruia familia plătește 71 de euro pe zi, din care îngrijitoarea primește 47. Diferența este încasată de agenție. Îngrijitoarei i-a fost interzis prin contract să negocieze direct cu familia. „Femeile sunt independente doar pe hârtie, în realitate sunt la mila agențiilor!“ – arată Elena. Majoritatea femeilor nu au posibilitatea de a citi contractele anticipat. Puține firme le trimit documentele în avans, înainte ca femeile să ajungă în Austria. Îngrijitoarele își văd contractele doar când au ajuns la destinație, după ce au parcurs sute de kilometri. Refuzul semnării contractelor nu este o opțiune pentru aceste femei! Multe contracte includ, de asemenea, penalități pentru îngrijitoare, de exemplu, dacă se angajează la familie fără a fi intermediați de agenție sau fac public conținutul contractelor lor. Excepțiile nu sunt definite. Odată semnate contractele, este dificil pentru îngrijitoare să modifice condițiile. În cele mai multe cazuri, agențiile nu mai sunt disponibile pentru aceste femei, ulterior semnării contractelor.

Branșa îngrijirii 24/24 este reglementată, în momentul de față, prin legile „Hausbetreuungsgesetz” și „Hausangestelltengesetz”. Aceastea includ deja atât sistemul prin Gewerbeschein (persoană fizică autorizată-n.n), cât și angajarea cu contract de muncă. Singurul motiv pentru care majoritatea dintre îngrijitoare lucrează doar prin Gewerbeschein este pentru că este mai convenabil pentru intermediarii și angajatorii noștri, nu pentru ele! Îngrijitoarele trebuie să conștientizeze că, prin angajare, au următoarele avantaje: Prag minim de plată, reglementat prin lege și renegociat anual, prin contractul colectiv de muncă. Nici o agenție/familie nu va mai avea voie prin lege să le plătească sub acest prag; asigurarea medicală, socială, pensie și taxele pe venit intră în atribuția angajatorului, care este obligat prin lege să le achite; nu mai fac parte din WKO (Camera de Comerț și Industrie-n.n) , ci din Camera de Muncă (Arbeiterkammer), care oferă mult mai mult sprijin prin protecție juridică și suport prin avocați, consiliere în drepturile muncii, ajutor în cazuri de criză, acces constant la informații și consultanță gratuită.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This