vineri, aprilie 26, 2024

DISCRIMINARE LA PENSII: ÎN AUSTRIA, FEMEILE PRIMESC CU 41% MAI PUȚIN!

Must Read

În sistemul de pensii inechitabil din Austria, femeile primesc pensii cu 41% mai mici!

Femeile primesc cu 41 la sută mai puțină pensie decât bărbații – diferența în Austria este mai mare decât în orice altă țară! Motivele pentru aceasta: salarii mai mici, locuri prea puține de îngrijire a copiilor și, în consecință, perioade de îngrijire a copiilor, care nu sunt contabilizate. 

În Austria, potrivit publicației kontrast.at, femeile primesc cu circa 41% pensii mai mici decât bărbații. În medie, în țările OCDE, femeile au cu 26% pensii mai mici, diferența fiind cea mai mică în Estonia, unde diferența este de circa 5%. În cifre, aceasta înseamnă că pensiile femeilor sunt în medie de 1239 euro, brut, iar ale bărbaților, de 2.103 euro. Diferența este de 41,06% sau de 150 de zile. În 2022, Ziua Pensiilor Egale cade pe 3 august, ziua în care bărbații au primit deja la fel de multă pensie cât vor primi femeile până la sfârșitul anului!

O pensie medie de 1200 euro este acum o batjocură!

Motivul acestui dezechilibru este decalajul salarial, deoarece salariul este baza pentru cuantumul pensiei. În plus, dacă mamele (sau tații) lucrează cu jumătate de normă după naștere, acest lucru aduce și un venit mai mic, dar devine cu adevărat important doar atunci când te pensionezi. Decalajul de pensii este de două ori mai mare decât decalajul de venituri, în ciuda pensiei minime și a indemnizației compensatorii! Pe fondul unei inflații record, această situație este deosebit de dramatică. „Mai ales acum, cu creșterea enormă a prețurilor, o pensie medie de puțin peste 1.200 de euro, este o batjocură, pur și simplu, când te gândești la ceea ce mai fac femeile, fără să fie neplătite!” – a declarat purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialist – SPÖ – organizația de femei, Eva-Maria Holzleitner.

În plus, criza Corona a lovit în special femeile: 85% dintre șomerii din timpul pandemiei de Corona erau femei, iar închiderea grădinițelor și școlilor le-a lovit în special pe femei!

Sărăcia la bătrânețe afectează în special femeile!

Femeile au adesea o pensie atât de mică încât nu pot trăi din ea. Fie că mai trebuie să lucreze la bătrânețe, fie, dacă acest lucru nu mai este posibil din punct de vedere fizic, sunt blocate în sărăcie. Pragul de sărăcie pentru o familie formată dintr-o singură persoană în Austria este de 1.371 de euro și, prin urmare, cu mult peste pensia tipică pentru femei. Riscul de sărăcie la bătrânețe este cel mai mare în rândul pensionarilor singuri. În 2021, din 232.000 de oameni care trăiau în sărăcie la bătrânețe, 157.000 erau femei. În termeni procentuali, femeile au, de asemenea, șanse mai mari de a fi afectate: 17,8% din toate femeile de peste 65 de ani sunt expuse riscului de sărăcie, dar pentru bărbați, riscul este de 11%. În ansamblu, există o creștere semnificativă a pensionarilor care trăiesc în sărăcie față de 2020, creșterea riscului de sărăcie în rândul femeilor fiind deosebit de mare, mai mult cu 7,6%.

Motivul principal: reducerea pensiilor de către ÖVP și FPÖ, în 2003!

Dar de ce este atât de mare diferența dintre femei și bărbați când vine vorba de pensii în Austria, chiar și în comparație cu media OCDE?! Un motiv major pentru divergența pensiilor este reforma pensiilor ÖVP-FPÖ din 2003. Până atunci, cei mai buni 15 ani erau utilizați ca bază pentru calcularea cuantumului pensiei. De atunci, întreaga viață profesională a fost luată în considerare pentru cuantumul pensiei, iar anii de îngrijire a copiilor și munca cu fracțiune de normă au un impact deosebit de grav asupra femeilor. Reforma pensiilor făcută de regimul negru-albastru (ÖVP-FPÖ-n.n) a însemnat cea mai mare reducere a pensiilor din timpul celei de-a doua Republici! A fost, în primul rând, o reducere a pensiilor pentru femei!

Femeile câștigă mai puțin pentru munca lor, dar diferența devine cu adevărat mare abia atunci când se pensionează. Atât nivelul venitului, cât și numărul de ani de contribuții sunt relevante pentru cuantumul pensiei. Femeile se descurcă mai rău, luând în calcul ambii factori! Pentru că femeile au cu circa 10 ani mai puțini, care sunt incluși ca ani de cotizare! Anul trecut, 4 din 5 posturi cu fracțiune de normă au fost ocupate de femei. Cu alte cuvinte, aproape fiecare a doua femeie lucrează cu jumătate de normă. Acest lucru are consecințe atunci când femeile ating vârsta de pensionare și se reflectă și în pensia minimă și alocația compensatorie.

Femeile sunt plătite mai slab și asta are consecințe sociale grave!

Dar nu numai locurile de muncă cu fracțiune de normă sunt motivul pentru pensiile mici. În general, femeile sunt plătite cu salarii mai mici. Chiar și atunci când lucrează cu normă întreagă, femeile sunt plătite cu 20% mai puțin decât bărbații, pentru aceeași muncă! În plus, sectoarele în care lucrează multe femei, cum ar fi sectoarele sociale, educaționale și comerciale, sunt deosebit de prost plătite. „În multe cazuri, femeile sunt eroii care au făcut atât de multe în criza Corona!” – arată Holzleitner. Aceasta înseamnă că salariul mediu brut anual pentru bărbați este de 50.400 euro, în timp ce pentru femei este de doar 38.800 euro. De altfel, dacă ar fi incluse și femeile care lucrează cu fracțiune de normă, diferența de salariu ar fi de până la 40%. În plus, în multe regiuni din Austria există o lipsă acută de grădinițe și școli al căror program poate fi conciliat cu programul de lucru al părinților care lucrează!

Lipsa grădinițelor cu program prelungit – o problemă stringentă!

Pentru mulți copii sub 6 ani, în Austria nu există locuri de îngrijire a copiilor, de exemplu, grădinițe cu program prelungit, care să fie compatibile cu un loc de muncă cu normă întreagă. Un părinte trebuie să lucreze cu jumătate de normă sau să stea acasă tot timpul – și acestea sunt, în mare parte, femei, pentru că ele câștigă mai puțin. Încă nu există nici un drept legal la educația copiilor pe tot parcursul zilei, la nivel național!

În mare parte, femeile sunt cele care fac munca neremunerată acasă! Acest lucru trebuie să se schimbe, pentru ca pensiile să fie ajustate.

Munca neremunerată trebuie recunoscută și plătită!

“Bărbații trebuie să facă jumătate din munca neremunerată! Ei trebuie să își asume partea lor de responsabilitate, fie că este vorba de creșteea copiilor, în gospodărie sau atunci când rudele în vârstă trebuie îngrijite!”- spuna Thomas Weininger, secretarul general Aal Asociației Orașelor din Austria.Dar există și unele îmbunătățiri: De exemplu, din august 2019, concediul de maternitate a fost pe deplin recunoscut și la locul de muncă. Acest lucru le aduce mamelor creșteri salariale mai rapide și, în cele din urmă, pensii mai mari. Eva-Maria Holzleitner de la SPÖ solicită o mai bună luare în considerare în acest caz: ar trebui acordați 50 de euro pe lună, pe lângă pensia de angajare, dacă femeile au luat concediu de maternitate și perioade de îngrijire a copiilor. Holzleitner solicită, de asemenea, o „creștere mare a pensiei” generală, astfel încât toată lumea din Austria să își poată permite în continuare să cumpere alimente, având în vedere creșterea actuală a prețurilor. În plus, locurile de îngrijire a copiilor pe toată durata zilei în Austria ar trebui să fie gratuite, iar profesia de sistent medical și îngrijitor ar trebui clasificată ca muncă grea, plus un drept legal pentru femei de a putea comuta fără probleme între munca cu normă întreagă și una cu normă parțială și o transparență a veniturilor reale.

admin

Latest News

Lanțul de supermarketuri dat în judecată de Guvern pentru defăimare. Totul se petrece intre Ungaria si Austria

Șeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că Guvernul ungar intenționează să dea...

More Articles Like This