sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cum să încheiați o asigurare obligatorie sau facultativă pentru locuință!

Must Read

PAD reprezintă polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale și, prin legea nr. 260/2008, fiecare proprietar de locuință este obligat să dețină una. Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale acoperă trei riscuri: cutremur de pământ, alunecări de teren si inundație, provocate de fenomene naturale. Este necesar să încheiați o asigurare obligatorie pentru locuință. Puteți încheia asigurarea pentru toate clădirile cu destinația de locuință: locuință de serviciu, locuință socială, locuință de intervenție, locuință de necesitate (cazare temporară), locuință de protocol, locuință de vacanță.

Pentru asigurarea împotriva dezastrelor naturale, din punct de vedere al construcției, locuințele se împart în două categorii:

Clădiri de tip A, pentru care suma asigurată este de 20.000 euro – construcțiile care au structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Clădiri de tip B, pentru care suma asigurată este de 10.000  euro – construcțiile care au pereții exteriori din caramidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Cu toate acestea, atunci când te gândești să achiziționezi o asigurare obligatorie pentru locuința ta, este posibil să întâmpini și alte probleme sau situații neprevăzute. Dacă vrei să îți protejezi locuința pentru alte riscuri suplimentare și la suma asigurată reală, polița PAD se poate suplimenta oricând cu o asigurare facultativă a locuinței, cu extra acoperiri.

Doar 19% din totalul locuințelor sunt în acest moment asigurate, în contextul în care legea impune o asemenea regulă, plus că cei care cumpără un spațiu de locuit prin bancă fac acest lucru automat (este vorba despre cele cumpărate după anul 2004).

În linii mari, polița de asigurare este disponibilă în două forme:

–  asigurare obligatorie PAD 

– asigurare facultativă a locuinței.

Prima dintre ele este, de fapt, obligatorie prin lege. Trebuie să știți, însă, că nu acoperă atât de multe daune cum o face cea de-a doua – asigurarea facultativă a locuinței, dar niciuna dintre ele nu o exclude pe cealaltă.

Ce acoperă asigurarea facultativă a locuinței?

Cum am mentionat deja, asigurarea obligatorie PAD este obligatorie prin lege si este și destul de limitată. Locuința va fi protejată în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații.

Cât costă o asigurare facultativă pentru locuință?

O astfel de asigurare acoperă până la limita de 20.000 de euro, respectiv, 10.000 euro. Suma este calculată în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare.

Asigurarea facultativă a locuinței este net superioară celei prezentate anterior. Aceasta va acoperi și incendiile, exploziile, furturile sau vandalizarea spațiului de locuit.

Un alt avantaj al unei asemenea asigurări este și că se pot adăuga clauze speciale, în funcție de nevoile solicitantului. Se pot asigura, spre exemplu, inclusiv instalațiie și diferitele aparate din casă. O astfel de poliță vă protejează inclusiv anexele casei, cum sunt garajul, boxa sau camera tehnică.

Cât costă o asigurare? Din acest punct de vedere, piața românească este destul de ofertantă, tarifele fiind calculate în functțe de riscul asiguratorului de a depune o cerere de despăgubire, riscul fiind evaluat în funcție de istoricul revendicărilor asociate cu locuința, starea ei și cartierul în care se află. Există doua tipuri de locuințe: de tip A  și de tip B.

Cele mai multe de pe teritoriul tarii noastre sunt de tip A, dar în mediul rural mai sunt întâlnite și din cealalta categorie, adică de tip B. Cei care vor încheia o asigurare obligatorie PAD pentru o locuință de tip A vor plăti 20 de euro pe an, iar cei care au o locuință de tip B, vor plăti cu 10 euro mai puțin. 

Este evident că cei care vor dori o asigurare facultativă a locuinței, vor plăti mai mult, acest lucru fiind calculat și în funcție de clauzele speciale.

Ce trebuie sa faceți înainte de a încheia o asigurare

În primul rand, asigurați-vă că vă adresați unei companii de încredere. Nu încheiați polite cu firme care nu prezintă încredere, necunoscute pe piață, fără mulți ani de experiență în domeniu. Alegeți pachetul de asigurare facultativă a locuinței care vi se potrivește cel mai bine, nu neapărat pe cel mai scump.

Este indicat să mergeți personal la companie, să încheiați asigurarea. Evitați să faceți acest lucru online, pentru a elimina orice risc de a fi păcăliți. Faceți acest lucru doar în cazul în care cineva de încredere de la firma de asigurări vă sugerează metoda amintită. În cazul in care veți ave nevoie de banii de pe asigurare, trebui să știți că întâi se va face o evaluare a pagubelor înregistrate, după care, în cel mai scurt timp, proprietarul păgubit va intra in posesia sumei prevăzute în contractul semnat.

Unele companii oferă clienților sai inclusiv posibilitatea de a sta cazați 5 zile la hotel, până când pana se va găsi o locuință cu chirie. Costul ei va fi acoperit de asigurare timp de până la 3 luni, clienții avțâd libertatea să aleagă atât hotelul pentru cele cinci zile, cât și locuința în care vor sta pentru următoarele trei luni.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This