joi, aprilie 25, 2024

Cum puteți reduce factura la încălzire!

Must Read

În perspectiva unei crize acute de gaz, experții ne oferă sfaturi pentru economisirea energiei!

Blocajele iminente ale aprovizionării și facturile oribile la gaz provoacă incertitudine. Ce trucuri pot fi folosite pentru a reduce consumul individual?

Chiar dacă temperaturile actuale alungă orice gânduri despre sezonul rece, mulți oameni se întreabă cum vor trece iarna, fără să plătească sume uriașe pentru încălzire.

Au mai rămas circa patru luni până la următorul sezon de încălzire, care începe din toamnă. Având în vedere criza gazului și creșterea prețurilor, mulți oameni se tem deja de facturile considerabile. În această perspectivă, specialiștii demonstrează că fiecare persoană își poate ajusta propriul consum, pentru a reduce, într-o anumită măură, riscul facturilor exorbitante la gaz.

Pe lângă politică, subiectul ocupă și știința, care are câteva recomandări pregătite pentru a economisi gaze în iarna care vine. O serie de mici modificări de comportament ale consumatorilor pot, pe lângă consumul redus, să ușureze și povara portofelului, sunt de părere specialiștii.

Sfatul 1: reduceți temperatura camerei!

Potențial de economisire: 6% energie de încălzire, pentru fiecare grad! Cea mai mare parte a energiei consumate în gospodăriile particulare este folosită pentru încălzirea clădirilor. În consecință, aici se află și cel mai mare potențial de economisire, și anume, prin scăderea temperaturii camerelor. „Temperatura interioară medie a apartamentelor din Europa este de 22 de grade. Un grad mai puțin economisește 6% din energie!”- explică Immanuel Stieß, de la Institutul de Cercetare Social-Ecologică (ISOE) din Frankfurt pe Main. De asemenea, Hans Auer de la Energy Economics Group, de la Universitatea de Tehnologie din Viena, consideră că reducerea temperaturii în camere este cea mai importantă contribuție pe care o pot aduce clienții și consumatorii finali la economisirea gazului. „Coborârea termostatului de la 24 la sub 20 de grade ,are cel mai mare efect în sfera privată!”- arată specialistul. În acest context, se pune întrebarea dacă este necesară încălzirea întregii locuințe în aceeași măsură. Stefan Büttner, de la Universitatea din Stuttgart, îi sfătuiește pe consumatori să-și reconsidere obiceiurile de încălzire în această iarnă și să identifice câtă căldură este, de fapt, necesară. De multe ori, nu este necesar să încălziți toate camerele din casă sau apartament! De asemenea, sunt utile cronometrele care scad automat temperatura noaptea. Încălzirea direcționată a camerelor individuale și tolerarea unor temperaturi ușor mai scăzute în altele, pot ajuta și la o odihnă mai bună pe timp de noapte. Potrivit studiilor, temperatura cea mai potrivită pentru un somn odihnitor este între 15 și 19 grade! Când vine vorba de încălzire, experții subliniază, de asemenea, că caloriferele trebuie curățate în mod regulat și că sursele de căldură nu trebuie niciodată blocate sau acoperite prea mult.

Sfatul 2: Limitați consumul de apă caldă!

Economii potențiale: până la 20% din energie! În timp ce problema temperaturii camerei devine relevantă doar în lunile mai reci, consumul de apă caldă este o problemă de-a lungul tuturor anotimpurilor. Deoarece acest consum se modifică cu greu pe parcursul anului, aici se poate economisi energie, chiar și vara! „Dușurile reprezintă 25 până la 40% din consumul de apă caldă în clădiri!” – explică expertul ISOE, Stieß. Făcând un duș mai scurt, combinat cu folosirea unei temperaturi mai scăzute a apei, poate reduce consumul de apă caldă cu până la 15%. Încă 5 procente pot fi economisite scăpând de capul de duș normal și instalând un model cu mecanism integrat de economisire a apei. Per total, acești pași pot economisi „10, până la 20% din energia pentru apă caldă” pe termen scurt, spune Stieß. Reducerea la minimum a dușurilor lungi și, mai ales, fierbinți, are efecte pozitive  și asupra sănătății pielii. Potrivit experților, igiena excesivă face adesea mai mult rău decât bine. Recomandarea lor este: aplicați rapid pe corp gel de duș, frecați rapid pielea, clătiți cu apă și dușul ar trebui să fie gata! Ca urmare, protecția proprie a pielii nu este atacată în mod constant și tinde mai puțin să se usuce.

Sfatul 3: Bazați-vă pe izolația potrivită!

Economii potențiale: până la cinci procente de energie! Desigur, va fi dificil, dacă nu imposibil, să izolați casele sau apartamentele pe scară largă, înainte de iarna viitoare. Calendarele de comenzi ale multor firme sunt prea pline, iar protecția monumentelor stă, adesea, în calea unor astfel de lucrări. În plus, chiriașii, de multe ori ,nu au dreptul să efectueze singuri astfel de intervenții majore, subliniază Auer, de la Universitatea de Tehnologie din Viena. Cu toate acestea, nimeni nu trebuie să stea fără a face nimic în timp ce casa sau apartamentul pierde căldură. Benzile autoadezive de etanșare, de exemplu, care pot fi achiziționate relativ ieftin din magazinele specializate și magazinele de feronerie, pot ajuta la tocurile de ferestre și uși. Sigilarea ferestrelor vechi poate reduce nevoia de încălzire cu până la 5%. Cu toate acestea, în clădirile neizolate, umiditatea trebuie avută în vedere, explică Dirk Müller de la Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen. „Umiditatea relativă a aerului din cameră nu trebuie să depășească 60%, altfel, se poate forma mucegai!”- avertizează expertul.

Alte măsuri care pot fi implementate pe cont propriu sunt izolarea țevilor de încălzire și atașarea de folii reflectorizante în nișele radiatoarelor. Ferestrele vechi sau cu scurgerile permit căldurii să scape și să cauzeze costuri suplimentare. Această pierdere poate fi limitată ieftin, cu benzi de etanșare.

Sfatul 4: bugetare inteligentă

Chiar și în cele mai reci ierni, este nevoie de aer proaspăt, la intervale regulate. În loc să țineți ferestrele deschise, experții recomandă aerisire. Dacă toate ferestrele sunt deschise complet timp de câteva minute, acest lucru nu numai că asigură furnizarea de oxigen, dar asigură și aspectul că căldura nu scapă constant. „Gătitul eficient” este ceea ce expertul TU Auer numește o altă strategie, care poate fi folosită și pentru a economisi energie la scară mică. Deși este doar o picătură într-o găleată, există și modalități în bucătărie de a reduce consumul de energie, în doar câțiva pași simpli. Aceasta include, de exemplu, punerea unui capac pe oale, în timp ce gătiți. Ca rezultat, se pierde mai puțină căldură și energie. Dacă dimensiunea vasului de gătit și a plitei se potrivesc, acest lucru poate aduce și un mic efect de economisire. Toți cei care sunt prieteni cu cartofi, pastele și altele asemenea alimente sunt sfătuiți să folosească doar atâta apă de gătit, cât este, de fapt, necesar. În mod normal, este încălzită prea multă apă. De altfel, aceste sfaturi nu sunt valoroase doar pentru cei care gătesc pe aragaz! Același lucru este valabil și pentru aragazele electrice: dacă economisiți energie electrică, economisiți și gaz, așa cum arată următorul sfat.

Sfatul 5: Acordați atenție consumului de energie!

Experții sunt de acord că utilizarea cu moderație a energiei electrice, ajută și la reducerea consumului de gaz. În cele din urmă, gazul joacă un rol important în generarea de energie. „Fiecare kilowatt/oră de energie electrică economisit, nu trebuie să fie generat din gaz sau din alte surse de energie dăunătoare climei!”- spune Immanuel Stieß, de la ISOE. Economisirea energiei în societate este de mare importanță în situația actuală și în perspectiva iernii viitoare. „Puteți economisi bani, dacă opriți micile consumuri inutile, de zi cu zi, pe care, altfel, le-ați observa cu greu!”- explică Stefan Büttner, de la Institutul pentru Eficiența Energetică în Producție de la Universitatea din Stuttgart. Puteți acorda atenție dispozitivelor electronice în modul de așteptare, precum și programelor și aplicațiilor care rulează în fundal pe computer sau telefonul mobil sau la nivelul de răcire la care este setat frigiderul. Martin Pehnt, de la Institutul de Cercetare în Energie și Mediu din Heidelberg, oferă mai multe sfaturi despre economisirea energiei electrice. El pledează pentru înlocuirea becurilor vechi cu becuri LED, folosind prize care pot fi oprite sau renunțarea la uscător și lăsarea rufelor să se usuce la aer, pentru că fiecare kilowatt oră economisit contează!

Perspective de viitor și probleme structurale

„Prin comportamentul adecvat al utilizatorului, toată lumea poate aduce o contribuție!”-  precizează specialistul Auer, de la Universitatea de Tehnologie din Viena. Cu toate acestea, criza gazelor dezvăluie o problemă mai profundă, care a fost ignorată în public de prea mult timp, spune expertul în industria energetică. Nici cele mai puternice eforturi și schimbări de comportament în sfera privată nu pot elimina problemele structurale! Acest lucru se aplică în special tendinței de a înlocui sistemele de încălzire sau de a izola mai bine clădirile. „Oricum, nu vom putea face asta până la iarnă, dar ne vom confrunta cu o dilemă în anul care vine și în ceea ce privește tranziția energetică!- precizează Auer. „Dar adevărata noastră problemă este că nu avem destui meșteri, electricieni, instalatori!”, avertizează el. Acest personal specializat este indispensabil „pentru a aduce, tehnic, tranziția energetică la sol!…În dezbaterea publică, acestui fapt trebuie să i se acorde mai multă atenție și importanță în viitor!…Fără acești oameni, nu vom putea realiza ceea ce ne dorim în materie de energie și climă până în 2040!” – avertizează expertul.

admin

Latest News

Mircea Geoană dă semnalul pentru candidatura sa la președinție: ‘Nu sunt în căutarea unui alt job internațional’

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana , a declarat că nu se află în căutarea unui alt job...

More Articles Like This