vineri, februarie 23, 2024

Criză de personal la grădinițele din Voralberg!

Must Read

Problema rămâne nerezolvată în toată Austria

Orașul Feldkirch va restrânge programul de deschidere al grădinițelor, din toamnă. Dimineața devreme, la prânz și după-amiaza, vor fi primiți doar acei copii ai căror părinți lucrează. Potrivit Primărieiorașului, această măsură este necesară din cauza lipsei de personal. În ciuda unei game largi de oferte și oportunități pentru angajați, este improbabil să fie atrași noi cadre didactice pentru a lucra în grădinițe, potrivit primarului Wolfgang Matt (ÖVP). De asemenea, asistenții sunt și ei, greu de găsit. Potrivit primarului, orașul este nevoit să reducă numărul de ore de îngrijire a copiilor, în anul școlar 2022-2023, pentru ca personalul să nu fie suprasolicitat și să fie garantată și calitatea muncii pedagogice.

Nevoia de personal pentru grădinițe e acută!

Toți copiii care au fost acceptați pentru un loc de grădiniță pot vizita grădinița în zilele lucrătoare, între orele 8.00 și 12.00 sau între orele 7.30 și 12.30. Modulele suplimentare pentru îngrijirea dimineața, la prânz și după-amiaza (7.00 a.m. – 7.30 a.m., 12.20 p.m. – 1.30 p.m. și 1.30 p.m. – 5.00 p.m.) pot fi rezervate numai dacă părinții sunt angajați, înscriși la un curs de formare profesională sau dintr-un alt motiv important. Până pe 8 iulie, nevoia de îngrijire va fi determinată prin intermediul unui chestionar, adresat părinților.

Problema e mai veche, în toată țara, dar nu a fost încă soluționată!

La începutul lunii august 2021, Universitatea de Educație (PH) din Viena și Rețeaua pentru Învățământ Elementar (NEBÖ) au prezentat un studiu privind situația din grădinițele din Austria. Rezultatul a fost devastator: lipsa de personal a fost una dintre cele mai mari poveri pentru personalul grădinițelor, în timpul pandemiei corona! În sondajul online realizat din aprilie până în iunie 2021, o treime din cei chestionați a declarat că nu a fost niciodată sau aproape niciodată suficient personal disponibil în timpul pandemiei. Pe lângă lipsa de personal, profesorii de grădiniță se confruntă cu așteptări prea mari de la părinți și cu o lipsă de recunoaștere socială. 

„Sunt furioasă de cât de nepăsător e Guvernul față de această problemă!”

Educatoarea Viktoria Oberauer din Salzburg a scris o scrisoare dramatică redactorilor publicației heute.at.: „Acum ni s-a întâmplat ceva de care mulți se tem”, își începe scrisoarea profesoara de grădiniță. „Luni aceasta a trebuit să luăm în considerare închiderea unuia dintre grupele noastre de copii mici – pur și simplu, ne lipsește personalul!…Acum, spune Oberauer, se uită în fiecare zi „în ochii disperați ai unei mame care nu mai știe ce să facă!… Sunt supărată de cât de neglijent se ocupă Guvernul de această nevoie! Sunt supărat că eu și profesia mea suntem expuși la această problemă! Sunt supărat pentru cât de neputincioasă mă simt în această situație! Sunt supărat că vouă, celor care iau decizii, par să nu vă pese!”- spunea Viktoria Oberauer, furioasă. 

„Se vor epuiza educatorii!”

Ea este foarte conștientă de realitatea provocatoare pentru ea și pentru colegiiei. Oberauer amintea despre salariul prea mic, așteptările care nu pot fi îndeplinite, poluarea fonică și obstacolele în calea integrării copiilor, din cauza lipsei acute de personal. „Știu toate acesta, la fel, și colegii mei!…Cu o lipsă permanentă de personal, cu pretenții tot mai mari și cu condiții-cadru proaste, mai mulți educatori vor epuiza!”- avertiza educatoarea. Viktoria Oberauer le cerea politicienilor și „factorilor de decizie” să acționeze. După cum se poate constata, nu s-au schimbat prea multe de atunci!..

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This