sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cetățenii gem sub inflația-record, Guvernul nu ia nici o măsură!

Must Read

Inflația afectează toate domeniile: încălzire, combustibil, electricitate, alimente. Totul devine din ce în ce mai scump. Inflația a urcat la 8% în mai. Din ce în ce mai mulți oameni nu știu cum să plătească facturile crescute la energie, chirie și alimente săptămânale. Guvernul federal rămâne inactiv.

Dacă locuiești în Austria, banii îți alunecă printre degete ca nisipul. Inflația ne face banii mai puțin valoroși și la un ritm care nu s-a mai văzut în ultimii 47 de ani! Potrivit Statistics Austria, inflația a urcat la 6,8% în luna martie a acestui an. În luna mai era deja de 8% față de aceeași lună a anului trecut. Aceasta înseamnă că, în mai 2022, putea cumpăra cu 8% mai puține produse și servicii cu banii tăi, decât în ​​anul precedent. Principalii factori sunt prețurile la energie.

Din păcate, capătul drumului pare departe de a fi atins: experții presupun că inflația în Austria ar putea crește la 9-10 %.

O gospodărie medie austriacă are cheltuieli lunare de 3.250 de euro. Cheltuiește în jur de 780 de euro pe locuințe și energie, 450 de euro pe cheltuieli de mobilitate și aproape 400 de euro pe alimente. Toate acesta devin acum considerabil mai scumpe.

CONSUMATORII, AFECTAȚI ÎN ÎNTREAGA ZONĂ EURO!

Principalii factori de preț sunt costurile cu energia – mai ales, embargoul petrolului, care tocmai a fost votat în Parlament, dar și creșterea tarifelor la electricitate și gaze ale grupului Verbund, la începutul lunii mai. Pentru majoritatea familiilor din Austria, încălzirea propriei case devine o grea problemă grea financiară. Pe de altă parte, companiile energetice se bucură de profituri considerabile. Grupul Verbund vrea să plătească dividende în jur de 1,2 miliarde de euro în acest an, iar OMV a realizat un profit de 2,6 miliarde de euro doar în primele trei luni .

COSTURI SUPLIMENTARE DE PÂNĂ LA 200 DE EURO PE AN PENTRU ALIMENTE

Alimentele, alcoolul și tutunul sunt cu 5% mai scumpe în zona euro decât în ​​anul precedent. Lanțurile de distribuție de alimente din Austria au anunțat, de asemenea, că își măresc prețurile, din cauza creșterii costurilor materiilor prime și energiei. Estimările presupun o inflație de cel puțin +10% față de aceeași lună a anului trecut.

Prețurile cu 10% mai mari înseamnă că o gospodărie medie trebuie să cheltuiască cu peste 200 euro mai mult pe an, numai pe produse alimentare!

CREȘTERE medie A CHIRIILOR: PÂNĂ LA 600 EURO, COSTURI SUPLIMENTARE PE AN!

Costurile locuințelor au crescut cu 7,7%. Multe familii trebuie să cheltuiască jumătate din venit pe chirie. Începând cu aprilie 2022, guvernul ÖVP-Verzii a majorat și așa-numitele chirii de referință. Aceasta înseamnă că chiriile cresc cu încă 6 procente pentru un milion de oameni din Austria!

Majorarea chiriei de referință afectează clădirile vechi și apartamentele din Consiliul vienez, precum și contractele de închiriere cu o clauză de păstrare a valorii. Creșterea se bazează pe ajustarea inflației și are loc la fiecare doi ani.

Ca urmare, un apartament de 80 mp din Viena costă acum cu circa 400 euro mai mult pe an, iar unul din Voralberg, chiar cu 600 de euro!

Această creștere a fost deja suspendată de mai multe ori în trecut: în 2009, din cauza crizei financiare, în 2016 și 2021 – din cauza crizei Corona. ÖVP a prevenit o suspendare pentru acest an.

SALARIILE NU ȚIN PASUL CU CREȘTEREA RAPIDĂ A PREȚURILOR!

Consecința acestor creșteri rapide și dure de preț în mai multe zone este aceea că austriecilor le este din ce în ce mai greu să trăiască din veniturile lor. Pentru că salariile rămân aceleași! Ele au rămas ca și înainte, dar trebuie să facă din ce în ce mai multe compromisuri. Menținerea nivelului de trai devine o sarcină-mamut.

Potrivit Institutului de Cercetare Economică (Wifo), inflația face ca salariile reale brute din Austria să scadă cu 2,3% în acest an. Potrivit șefului Wifo, Gabriel Felbermayr, aceasta este cea mai puternică scădere a salariilor pe cap de locuitor, care a fost măsurată până în prezent de când sunt disponibile statisticile!

Cu toate acestea, Guvernul nu dorește să susțină salarii mai mari sau impozite mai mici pe salarii! După cum spune ministrul de Finanțe Brunner (ÖVP), ei nu doresc să conducă „spirala salarii-preț”. Pentru că salarii mai mari ar însemna creșterea costurilor salariale și, prin urmare, creșterea în continuare a prețurilor. Șeful ÖGB – Federația Sindicatelor din Austria, Wolfgang Katzian, nu mai poate auzi avertismente ca acestea, așa cum a declarat în jurnalul de dimineață al televiziunii Ö1.

„Nu mai suport această spirală salarii-prețuri! Este de-a dreptul enervant! Nu salariile cresc prețurile! Fiecare dintre noi simte că totul devine mai scump! Inflația crește pentru că prețurile la energie, costurile cu locuințele și prețurile la alimente cresc continuu și nu pentru că oamenii câștigă mai mult!” – explicat Katzian în interviul acordat postului Ö1.

PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ, INFLAȚIA ESTE UNEORI O AMENINȚARE LA ADRESA EXISTENȚEI!

Prețurile mari îi lovesc deosebit de greu și pe cei care își caută un loc de muncă. Indemnizația de șomaj este folosită pentru a asigura un mijloc de existență și reprezintă doar 55% din salariul avut anterior. La sfârșitul lunii martie 2022, aproape 336.000 de persoane erau înregistrate ca șomeri. Dintre aceștia, peste 100.000 de oameni sunt șomeri de mai bine de un an.

90% dintre cei care caută de lucru în Austria trăiesc sub pragul sărăciei!

Adesea, nu există nici măcar suficienți bani pentru strictul necesar! Din cauza pierderilor suplimentare datorate inflației, mijloacele de trai se prăbușesc.

STUDENȚII ȘI PENSIONARII SUNT DEOSEBIT DE GRAV AFECTAȚI

Studenții sunt, de asemenea, afectați deosebit de puternic de creșterea actuală a prețurilor, deoarece trebuie să cheltuiască o proporție din ce în ce mai mare din venitul lor pe locuințe și hrană. Grantul de studii a fost ajustat ultima dată în 2017. De atunci, prețurile au crescut cu peste 10 la sută.

Inflația este o problemă și pentru pensionari. Ajustarea anuală a inflației este retroactivă în ianuarie și, cel mai recent, s-a ridicat la 1,8 la sută. Inflația este acum la aproape 7%.

SPÖ a criticat deja ajustarea ca fiind prea scăzută, în toamna lui 2021. Dar va mai trece aproape un an până la următoarea ajustare regulată. Compensarea costului energiei anunțată de Guvern ca plată unică, acoperă doar parțial prețurile majorate la energie. Este nevoie urgentă de compensarea pierderii puterii de cumpărare, care a avut loc deja și care urmează să mai crească.

SPÖ SOLICITĂ MĂSURI EFICACE ÎMPOTRIVA INFLAȚIEI, ÎNTR-O SESIUNE SPECIALĂ A PARLAMENTULUI!

Social-democraţii – principalul partid de Opoziție, au cerut o şedinţă extraordinară a Parlamentului, din cauza creşterilor dureroase ale preţurilor. Ei au criticat faptul că partidele de guvernare ÖVP și Verzii nu se deranjează cu probleme cum ar fi plafonarea prețurilor la combustibil, nici nu suspendă TVA-ul și nici nu iau la buget profiturile în exces ale companiilor energetice!

Cheltuielile medii de consum ale unei gospodării (în medie 2,2 persoane) se ridică la 3.250 de euro pe lună. Din cauza inflației și a creșterii prețurilor, o gospodărie suportă aproape 1.500 de euro, costuri suplimentare. Cu toate acestea, măsurile luate de Guvern nici măcar nu încep să acopere acest lucru. O plată unică (150 de euro), tariful forfetar pentru electricitate verde (35 de euro) și taxa de energie (150 de euro) – totalizează doar 335 de euro. O sumă care aproape că se stinge, din cauza prețurilor în galop! Guvernul rămâne, de asemenea, inactiv în ceea ce privește chiriile, deși – așa cum a subliniat Pamela Rendi-Wagner (SPÖ) – creșterea chiriilor de referință ar trebui suspendată, ca și în alți ani de criză. Chiar și retroactiv. Dar nici asta nu se întâmplă.

La ședința extraordinară a Parlamentului, SPÖ a cerut o reducere a impozitului pe venit, o creștere anticipată a pensiilor în acest an, o creștere a indemnizațiilor de șomaj la 70% din ultimul venit și o ajustare a burselor pentru studenți.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This