duminică, februarie 25, 2024

1 IUNIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR!

Must Read

Circa 150 de țări din întreaga lume sărbătoresc o „Ziua Copilului”, în multe dintre ele – inclusiv Austria – 1 iunie a devenit data stabilită. Ziua Internațională a Copilului își propune să conștientizeze nevoile și drepturile speciale ale copiilor. Ziua Copilului este sărbătorită și în Viena, atât în familie, cu prietenii sau cunoscuții. Tuturor le place să se joace cu copiii lor, fie în propria zonă de locuit, în grădini, parcuri sau la festivaluri și sporturi și evenimente de agrement. Copiii noștri sunt cel mai frumos dar de pe pământ.

Ziua Copilului devine internațională

Turcia a început în 1920. Cinci ani mai târziu, reprezentanții a 54 de țări s-au întâlnit la Geneva la „Conferința mondială privind bunăstarea copiilor” și au elaborat „Declarația de la Geneva pentru protecția copiilor”. Aceasta a subliniat respectul și aprecierea drepturilor copiilor și, în același timp, a dat impuls pentru înființarea zilelor copiilor în multe țări, alături de Ziua Mamei și Ziua Tatălui.

După al Doilea Război Mondial, țările comuniste, mai ales RDG, au reluat tradiția zilelor copiilor. Ziua Copilului a fost sărbătorită cu evenimente și cadouri, procesiuni și programe de festival. În 1954, Națiunile Unite s-au ocupat și de acest subiect, a emis o „Declarație a drepturilor copilului” și a recomandat tuturor membrilor să stabilească o Ziua Copilului.

În vestul Germaniei, precum și în multe alte țări, o „Ziua Mondială a Copilului” a fost în calendar de ceva vreme pe 20 septembrie, dar a câștigat cu greu o conștientizare notabilă a publicului. După reunificare, ziua de 1 iunie, care era deja foarte tradițională în Est, a devenit populară și ca zi a copiilor în Germania de Vest și ulterior și în Austria. Accentul zilei, care din păcate încă nu este sărbătorită cu suficientă atenție în această țară, este pus pe activități care au scopul de a atrage atenția asupra protecției și siguranței copiilor. În plus, însă, ideea de a oferi copiilor suficient timp din partea părinților, devine din ce în ce mai mult o temă centrală.

Industria jucăriilor s-a impus în ultimii ani drept “motorul” zilei copiilor în Austria și Germania. În acest an, peste 200 de magazine de jucării din toată Austria vă vor invita probabil să le vizitați în jurul datei de 1 iunie și să le ofere oaspeților un program variat.

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This