vineri, martie 29, 2024

Vitamina D – elementul cheie în lupta împotriva COVID-19!

Must Read

Un nivel crescut de vitamina D în organism poate ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau chiar deces, conforn unui studiu recent

Vitamina D este o vitamină produsă la nivelul pielii, în momentul expunerii la radiaţiile ultraviolete, de aceea şi-a câştigat şi renumele de „vitamina soarelui”.  Această vitamină este solubilă în grăsimi şi ajută organismul să absoarbă calciu şi fosfor, care menţin oasele sănătoase. Este extrem de benefică pentru sistemul imunitar, sistemul osos şi muscular, având capacitatea de a preveni chiar şi anumite boli.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice cum s-ar descurca oamenii dacă ar fi infectați pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D. Cercetarea a fost efectuată înainte de apariţia variantei Omicron a noului coronavirus, dar cercetătorii afirmă că virusul nu se schimbă suficient de mult între variante, pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

Deficiența de Vitamina D poate favoriza boli grave!

Potrivit celui mai nou studiu, o deficiență de vitamina D poate favoriza de 14 ori apariţia un caz sever sau critic de Covid, decât cei cu mai mult de 40 ng/mL, anunţă presa de specialitate.  Studiul, publicat în jurnalul PLOS One, se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă. Medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului imunității. 

Ni s-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient sever, atunci când aveți lipsă de vitamina D, în comparație cu atunci când nu aveți!”- a declarat dr. Amiel Dror, medic la Galilee Medical Center. Potrivit site-ului medicaltv.info, în luna iunie a anului trecut, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare, care aratau că 26% dintre pacienții cu coronavirus care au murit, aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3%, care aveau niveluri normale de vitamina D. Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D, erau de 14 ori, mai probabil, în medie, să ajungă în stare severă sau critică, decât alții. În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor, au apărut întrebări dacă condițiile recente de sănătate ale pacienților ar fi putut denatura rezultatele.

Covid-ul poate fi ținut la distanță cu Vitamina D!

Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, unul din cei 24 de micronutrienti esențiali pentru buna funcționare a organismului. Termenul „vitamina D” se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi găsite și în alimente.

Studiul a fost realizat pe 1.176 de pacienți internați la GMC cu un rezultat pozitiv al testului PCR. Măsurătorile nivelului de vitamina D au fost disponibile pentru 253 de pacienți adulți cu Covid, din aprilie 2020, până în februarie 2021. Dintre aceștia, 52% aveau deficit de vitamina D, cu niveluri sub 20ng/mL. Încă 14 % au avut niveluri insuficiente (20-30 ng/mL), 17 % au avut niveluri adecvate (30 până la 40 ng/mL) și 16% au avut niveluri normale ridicate (mai mult de 40 ng/mL).

Am verificat o serie de intervale de timp și am descoperit că oriunde te uiți, în cei doi ani de dinainte de infecție, corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”! – a precizat Dror. „Deoarece acest studiu obține o imagine atât de bună a nivelului de vitamina D al pacienților, analizând un interval de timp larg, în loc de doar timpul din jurul spitalizării, oferă un sprijin mult mai puternic decât orice lucru văzut până acum, subliniind importanța creșterii nivelului de vitamina D în timpul pandemiei!”- a mai adăugat el.

Alimente care conțin Vitamina D

Acest nutrient ajuta la dezvoltarea de celule sanatoase, mentine puternic sistemul imunitar si sustine procesul de absorbtie a calciului atat de necesar pentru oase. In plus, previne rahitismul la copii, iar impreuna cu calciul, ajuta la prevenirea osteoporozei la persoanele in varsta.

Vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete ale soarelui ating pielea. De aceea, mai este supranumita si “vitamina soarelui”. Pentru majoritatea adultilor, doza zilnica recomandata este de 600 de unitati internationale (UI), echivalentul a 15 micrograme (mcg). In schimb, persoanele cu varsta peste 80 de ani trebuie sa consume 800 UI (20 mcg).

Din pacate, însă, cei mai mulți oameni nu-și iau doza suficientă de vitamina D din lumina soarelui și nici din mâncare, cu toate că exista o mulțime de alimente bogate în vitamina D.

Vitamina D este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că trebuie să mâncăm grasimi pentru a o putea absorbi. Cele mai accesibile alimente bogate în vitamina D sunt peștele, ciupercile, laptele fortificat, tofu fortificat, iaurtul fortificat, cerealele fortificate pentru micul dejun, sucul de portocale fortificat, cotletul de porc și ouăle.

Persoanele care nu mănâncă pește vor găsi vitamina D în ouă și mai precis în gălbenușurile lor. Un gălbenuș de ou conține aproximativ 37 UI de vitamina D. Nivelul de vitamina D din acest produs depinde de expunerea puiului la soare (la pui, la fel ca la om, vitamina D este sintetizată în principal prin expunerea la lumina soarelui). 

Sursele naturale de vitamina D, datorită posibilităților limitate de consum al acestora (cantitativ sau economic), nu sunt în măsură să satisfacă nevoia organismului uman de vitamina D.

Surse de vitamina D

Vitamina D se găsește în cantități mici, în diverse alimente:

Concentrație vitamina D în 100 gAlimente bogate în Vitamina D
Mai puțin de 2 µg carne de porc, brânzeturi albastre, carne de pasăre (curcan, rața, găină), carne de vită, cod, unt
2 – 5 µg ton, ciuperci
5-10 µg halibut, crap, macrou, sardine
Mai mare de 10 µg hering, somon, păstrăv curcubeu, anghile 

De unde luam vitamina D3 când nu putem sta la soare? Dintre produsele alimentare, cele mai bogate surse sunt:

SursaContinut de Vitamina D
anghilă proaspătă1200 UI / 100 g
hering marinat480 UI / 100 g
Hering în ulei808 UI / 100 g
cod proaspăt40 UI / 100 g
somon fiert / copt540 UI / 100 g
macrou fiert / copt 152 UI / 100 g
conserve de pește (ton, sardine)177 UI / 100 g
gălbenuș de ou37 UI / gălbenuș
brânză7,6 – 28 UI / 100 g
lapte de vacă0,4 – 1,2 UI / 100 ml
expunerea brațelor și picioarelor timp de 15 minute la soare2000-4000 UI

După cum puteți observa, este dificil să asimilați doza zilnică de vitamina D3 doar din alimente. Produsele de mai sus reprezintă o sursă valoroasă a acestui element, dar în timpul iernii este recomandat sa folositi un supliment de vitamina D3. Asigurați-vă că este vitamina D3 de origine animală (colecalciferol) și nu vitamina D2 vegetală (ergoclacyferol).

Ce fructe și legume conțin vitamina D?

Nu există multă vitamina D în legume și fructe. Contrar așteptărilor, nu este prezentă în avocado sau alge, spirulină sau chlorella. De asemenea, nu se regăsșste nici în uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de in sau uleiul de măsline.

Absorbția vitaminei D3

Vitamina D3 este o vitamină liposolubilă, astfel încât absorbția sa este crescută de grăsimea din alimente. Când luați vitamina D3, este bine să o combinați cu uleiuri sanatoase sau unt. Cercetările arată că vitamina K2 este necesară pentru absorbția corectă a vitaminei D3 de către organism. Ea este cea care, împreună cu vitamina D și calciu, crește rezistența osoasă.

Un exemplu de listă de produse alimentare care facilitează absorbția vitaminei D:

  • somon copt, preparat cu ulei de măsline + varză murată,
  • hering și brânză de vaci (grasă sau semi-grasă),
  • macrou și pastă de ouă + castraveți murați,
  • pâine integrală cu unt și brânză gouda.

Vitaminele A, C și E, precum și calciul și fosforul și acizii grași esențiali cresc disponibilitatea vitaminei D în intestinul subțire.

Trebuie amintit faptul că toate aceste alimente bogate in vitamina D furnizeaza o mică parte din aportul necesar, dar circa 15 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a acoperi 90% din necesarul zilnic de vitamina D.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This