Consultări, dispoziții, angajamente, gargară, fără nici un efect!
Dacă factorii de decizie nu reușesc să abordeze provocarea rezistenței la antimicrobiene, riscă să vadă apariția unei pandemii tăcute, scriu Stella Kyriakides și Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, preluați de site-ul euractiv.com.
Stella Kyriakides este comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus este directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.
Alertă mondială privind pericolul AMR!
Săptămâna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății a fost convocată pentru a aborda urgențele de sănătate, inclusiv provocarea rezistenței la antimicrobiene (AMR). În timp ce pandemia de COVID-19 a dominat titlurile presei, alte amenințări grave pentru sănătate, cum ar fi AMR, au continuat să crească neobservate. Dacă nu luăm măsuri, riscăm să vedem o pandemie tăcută în creștere – cu consecințe de amploare. Este un fapt recunoscut că tot mai multe infecții devin rezistente la antibiotice. Aceasta înseamnă că infecțiile sunt mai dificil de tratat și duc la mai multe decese. Națiunile de pe tot globul, trebuie să ne consolidăm de urgență hotărârea și capacitatea tehnică de a aborda această criză și să luăm măsuri decisive și colective, pentru a preveni ca rezistența la antimicrobiene să devină următoarea pandemie. Este încurajator faptul că 144 de țări au stabilit acum planuri naționale de acțiune multisectoriale pentru a lupta contra AMR. Dar implementarea măsurilor de rigoare, în multe țări necesită asistență tehnică și resurse financiare sporite.
Impactul rezistenței microbilor la antibiotice poate fi devastator!
“După cum am experimentat în ultimul an, impactul pe care un virus îl poate avea asupra vieților noastre și asupra economiilor noastre poate fi devastator! Până în prezent, au fost pierdute 3,4 milioane de vieți omenești din cauza COVID-19, dar numărul deceselor din cauza AMR ar putea fi mai mare dacă nu luăm măsuri urgente. Noi, comunitatea globală, pur și simplu nu putem permite bacteriilor să devină rezistente la medicamentele disponibile! Trebuie să încetinim dezvoltarea rezistenței, astfel încât să existe medicamente eficiente și sigure pe care să le putem folosi pentru a trata infecțiile! Antibioticele susțin o mare parte din progresele înregistrate în domeniul sănătății în ultimele decenii și, dacă aceste medicamente nu mai sunt eficiente, intervențiile chirurgicale de rutină și tratamentele pentru cancer vor deveni mai riscante și multe dintre câștigurile în abordarea infecțiilor comune ale comunității se vor pierde. Consecințele umane, economice și de dezvoltare ar fi dezastruoase. Prin urmare, solicităm ca un spirit de cooperare globală și un sentiment de urgență real să prevaleze în abordarea amenințării crescânde a rezistenței antimicrobiene. Momentul pentru a acționa este acum.
UE interzice folosirea antibioticelor ca factor de îngrășare în hrana animalelor!
Amenințarea AMR va avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra multor obiective ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Susținem colaborarea din ce în ce mai mare dintre așa-numitul Tripartit Plus – FAO, OIE, OMS și UNEP – care reflectă un nivel de îngrijorare din ce în ce mai intens în legătură cu amenințările interconectate ale sănătății animale, umane și a mediului. Uniunea Europeană și OMS stau umăr la umăr cu partenerii noștri internaționali pentru a face față acestei provocări. Sunt necesare acțiuni la nivel regional și național. În cadrul Planului de acțiune al UE „O singură sănătate” împotriva AMR, UE a luat măsuri legislative pentru a interzice utilizarea preventivă a antibioticelor la animale, a rezerva unele antimicrobiene numai pentru uz uman și a extinde interdicția UE privind utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere la animale. COVID-19 ne-a învățat pe toți câteva lecții dure: nevoia critică de a consolida sistemele de sănătate în toate țările, nevoia de a consolida pregătirea pentru situații de urgență și importanța vitală a solidarității globale. Cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm – de la schimbările climatice până la creșterea rezistenței la antimicrobiene – sunt cele comune. Ele sunt, de asemenea, interconectate. Trebuie să le facem față împreună, fiecare țară consolidându-și răspunsul național, dar făcând acest lucru în comun una cu cealaltă. Trebuie să vedem AMR așa cum este: o amenințare comună care necesită un răspuns comun. Uniunea Europeană și OMS, împreună cu ceilalți parteneri ai Tripartite Plus, stau umăr la umăr cu partenerii noștri internaționali pentru a face față acestei provocări” – a arătat Stella Kyriakides.
Multă gargară fără efecte, până în prezent!
Au fost deja făcuți pași importanți la nivel global pentru creșterea gradului de conștientizare și creșterea angajamentului politic, cum ar fi înființarea Grupului mondial de luptă împotriva AMR, declarația Summit-ului global pentru sănătate sau planul organizațiilor Tripartite Plus de a lansa o platformă de parteneriat pentru acțiune împotriva AMR. În mod similar, membrii G7 și G20 s-au angajat în mod repetat să lucreze împreună în combaterea AMR.
“Suntem încântați că AMR va ocupa un loc proeminent la următorul summit G7 cu propuneri care diferențiază antibioticele de alte medicamente, inclusiv evaluarea și rambursarea acestora în moduri specifice! Salutăm acest prim pas. UE și organizațiile Tripartite Plus vor propune o discuție axată pe soluții AMR la Summitul ONU privind sistemele alimentare din septembrie 2021. Ar trebui să ne unim forțele acum și să lucrăm pentru un Plan de acțiune global cuprinzător privind pericolele reprezentate de AMR, care să vizeze sănătatea animală, sănătatea umană, sănătatea plantelor și preocupările de mediu, cu o abordare One Health în centru. Avem la dispoziție mijloacele noastre pentru a combate AR la nivel global, dar pentru a realiza acest lucru răspunsul nostru trebuie să fie organizat, dedicat și transpus în acțiune în toate țările. Acum este momentul să fiți ambițioși și să luați măsuri concrete!” – a declarat președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.