marți, aprilie 16, 2024

Primul caz de variola maimuței în Austria!

Must Read

Ce cauzează boala, cum se transmite și cât este de gravă?

După ce Austria a confirmat primul său caz de variolă maimuță la Viena în 22 mai, Ministerul Sănătății recomandă reguli de carantină pentru contactele apropiate cu simptome. Iată ce trebuie să știți despre boală:

Un bărbat de 35 de ani a fost confirmat ca primul caz de variolă a maimuței în Austria duminică, 22 mai, potrivit autorităților medicale vieneze. Bărbatul este izolat într-o clinică din raionul Favoriten și „se descurcă bine în aceste circumstanțe”, conform autorităților sanitare. Pacientul s-a prezentat la clinică cu febră ușoară și leziuni cutanate. Pe baza simptomelor, se poate presupune că este o infecție #monkeypox . Bărbatul este izolat în secția de infecții, se descurcă bine în aceste condiții, conform Asociației de Sănătate din Viena (@wiengesundheit). Acesta este primul caz din Austria de de variolă a maimuței și din mai multe țări în țări non-endemice, după cum spune Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Virusul variolei maimuțelor este bine cunoscut, dar, endemic, în regiuni izolate din Africa. Experții încă nu sunt siguri de ce boala s-a răspândit în afara Africii, la oameni fără nicio legătură cu zonele afectate.

Ce este variola maimuțelor?

Monkeypox, Affenpocken în germană, este un virus zoonotic (un virus răspândit de la animale la oameni) care apare cel mai adesea în zonele pădurilor tropicale din Africa Centrală și de Vest. Cu toate acestea, se găsește ocazional și în alte regiuni, iar câteva cazuri au fost descoperite recent în Europa, America de Nord și Australia. Numele de variolă a maimuțelor provine de la descoperirea inițială a virusului la maimuțe, într-un laborator danez, în 1958, potrivit OMS. Primul caz uman a fost identificat la un copil din Republica Democratică Congo în 1970.

Cum se transmite?

Virusul variolei maimuțelor se transmite de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu leziuni, fluide corporale, picături respiratorii și materiale contaminate, cum ar fi așternuturile. Perioada de incubație a variolei maimuțelor este de obicei de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile.

Oamenii pot fi infectați și prin contactul cu leziunile pielii, sângelui, țesuturilor sau excrețiilor animalelor infectate (în principal rozătoare) și prin manipularea cărnii animalelor bolnave. Nu se știe dacă boala se transmite pe cale sexuală. Totuși, contactul strâns între oameni în timpul sexului poate facilita transmiterea virusului. Multe dintre cazurile prezentate sunt la bărbați, care au relații sexuale cu alți bărbați, iar autoritățile sanitare au cerut îngrijire suplimentară și studiază cazuri curente.

Care sunt simptomele?

Simptomele variolei maimuțelor includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. În plus, se dezvoltă în mod obișnuit o erupție cutanată similară cu varicela, care începe adesea pe față și se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv organele genitale.

Variola maimuței are de obicei o perioadă de incubație de șase până la 16 zile, dar poate fi de până la 21 de zile. Odată ce leziunile s-au desprins și au căzut, persoana cu virusul nu mai este infecțioasă. Variola maimuței este de obicei autolimitată, iar oamenii se recuperează în câteva săptămâni, dar poate fi severă la unele persoane, cum ar fi copiii, femeile însărcinate sau persoanele cu suprimare imunitară din cauza altor afecțiuni de sănătate.

Care sunt liniile directoare de la Ministerul Sănătății!

Marți, 24 mai, Ministerul Sănătății din Austria a publicat un set de linii directoare, inclusiv o carantină de trei săptămâni pentru contactele apropiate cu cazurile pozitive care prezintă simptome. Perioada de izolare se poate parcurge acasa sau la spital, in functie de starea de sanatate a pacientului. În plus, contactele unui caz pozitiv vor fi tratate fie ca tip I, fie ca tip II, într-o mișcare similară cu gestionarea contactelor cu Covid-19. Contactele de tip I sunt considerate cu risc ridicat și includ pe cei care au avut contact direct cu leziunile cutanate ale unei persoane infectate, cum ar fi partenerii sexuali, dar și pasagerii apropiați din avioane, autobuze sau trenuri pentru o perioadă de cel puțin opt ore.  Persoanele de contact cu risc ridicat nu trebuie să se izoleze imediat, ci trebuie să își monitorizeze starea timp de 21 de zile, printr-un apel telefonic zilnic cu autoritățile sanitare. Dacă apar simptome, atunci persoana trebuie să se plaseze în carantină timp de trei săptămâni și trebuie efectuat un test PCR. Contactele de tip II sunt contacte sociale scurte, cum ar fi colegii de serviciu (nu în același birou) sau contacte trecătoare în săli de sport, saune sau băi. Acești contacte trebuie să-și monitorizeze starea de sănătate timp de 21 de zile.

Cum mă pot proteja pe mine și pe alții?

Nu există un vaccin specific împotriva acestui virus, care ar fi disponibil pe scară largă, dar vaccinul comun împotriva variolei oferă deja o protecție ridicată și este recomandat persoanelor apropiate și lucrătorilor din domeniul sănătății.

„În mod istoric, vaccinarea împotriva variolei s-a dovedit a fi protectoare împotriva variolei maimuțelor. În timp ce un vaccin (MVA-BN) și un tratament specific (tecovirimat) au fost aprobate pentru variola maimuței, în 2019 și, respectiv, 2022, dar aceste contramăsuri nu sunt încă disponibile pe scară largă”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Deocamdată, nu există campanii mari de vaccinare împotriva variolei, iar OMS convoacă experți pentru a discuta recomandări privind vaccinarea.

„Pașii pentru autoprotecție includ evitarea contactului piele cu piele sau față în față cu oricine are simptome, practicarea sexului în condiții de siguranță, păstrarea mâinilor curate cu apă și săpun sau un masaj pe bază de alcool și menținerea etichetei respiratorii”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății..

Dacă oamenii dezvoltă o erupție cutanată, însoțită de febră sau o senzație de disconfort sau boală, ar trebui să-și contacteze furnizorul de asistență medicală și să fie testați pentru variola maimuță, a adăugat organizația. Dacă cineva este suspectat sau confirmat că are variola maimuțelor, ar trebui să se izoleze până când crustele au căzut și să se abțină de la sex, inclusiv sex oral. În această perioadă, pacienții pot beneficia de un tratament de susținere pentru a atenua simptomele variolei maimuțelor. Oricine are grijă de o persoană bolnavă de variola maimuței, ar trebui să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate, inclusiv purtarea unei măști și curățarea obiectelor și suprafețelor care au fost atinse.

admin

Latest News

Ultimă oră – Premierul Netanyahu a cerut armatei ‘lista neagră’: posibile ținte de atacat în Iran drept răzbunare după ultimele lovituri 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut armatei israeliene (IDF) „opțiuni potențiale de țintă” pentru un atac israelian asupra Iranului,...

More Articles Like This