vineri, martie 29, 2024

O speranță pentru bolnavele de cancer limfatic: înființarea unei familii, după mai mulți ani!

Must Read

O tiroleză cu ovarele distruse de cancer a născut recent, un copil sănătos, datorită unei tehnologii medicale avansate

O senzație medicală a fost publicată în ziarele din Tirol săptămâna aceasta, referitoare la o femeie care avea ovarele distruse de cancer. Recent, 15 ani mai târziu, ea a născut un copil sănătos. Acest lucru a fost posibil prin tehnica “țesutului înghețat”. La acea vreme încă experimentală, această metodă dă speranță multor femei care au fost diagnosticate cu cancer.

Este vorba, în principal, de diferite forme de cancer de ganglion limfatic, care afectează femeile la o vârstă relativ fragedă și necesită chimioterapie atât de puternică, încât dăunează ovarelor sau le distruge în întregime. La fel a fost și cu tiroleza, pentru care terapia cancerului a trebuit să înceapă rapid, acum 15 ani. La acel moment, s-a decis să i se preleveze și să fie congelat țesutul ovarian și păstrat pentru mai târziu.

Vârsta și timpul, factori critici!

Există mai mulți factori de luat în considerare atunci când trebuie luată o decizie asupra acestei metode: „Cu cât pacienta este mai tânără, cu atât ovulul este mai dens în țesutul ovarian! În acest fel, obținem, cu adevărat, o mulțime de ovule!”- explică Bettina Toth, șefa Clinicii Universitare de Endocrinologie Ginecologică și Medicină Reproductivă din Innsbruck. Depinde, de asemenea, de probabilitatea dacă pacienta va mai avea ciclu, după tratamentul împotriva cancerului! Dacă nu, aceasta necesită măsuri preventive. Iar timpul este un factor critic! Dacă există mai mult timp, se poate aștepta revenirea ciclului, se pot obține ovule mature și se pot congela. Dacă tratamentul cancerului trebuie să înceapă imediat, trebuie utilizat țesutul cu ovule imature, spune Toth.

O boală gravă precum cancerul nu mai trebuie să fie o contradicție cu dorința ulterioară de a avea copii!

Cu 15 ani în urmă, nimeni din Innsbruck nu știa că înghețarea țesutului ovarian se va stabili ca standard global! „Azi, aceasta este o metodă pe care o oferim fiecărei paciente cu cancer, în funcție de chimioterapia sau radioterapia pe care o primesc”, arată dna Toth. Un total de 150 de centre de ginecologie și medicină reproductivă din Austria, Germania și Elveția  și-au unit forțele pentru a face schimb de experiență și a menține opțiunile de terapie la zi. Multe lucruri s-au schimbat și s-au îmbunătățit în ultimii 15 ani, datorită acestui schimb de experiență internațional: lichidele în care țesutul este înghețat sunt diferite azi, iar eșantioanele din ovare, în sine, sunt de asemenea, mai mari: „Particulele folosite cândva erau atât de mici, cât un vârf de ac!” – precizează șefa Clinicii Universitare de Endocrinologie Ginecologică și Medicină Reproductivă.

Nu pierdeți din vedere viitorul!

Dacă dorința de a avea copii revine după tratamentul cu succes al cancerului, țesutul poate fi dezghețat și reimplantat. La fel a fost și cu pacienta tiroleză, devenită acum mamă. Ovarele i-au fost distruse de chimioterapie, iar ciclul a început din nou după transplantul de țesut. Femeia a rămas însărcinată natural și a născut, recent, o fiică. Nașterea după această metodă în Tirol este un eveniment care dă speranță multor femei. Un diagnostic de cancer este în prezent copleșitor pentru toată lumea și este „evident, foarte greu de tratat”, spune managerul clinicii, Toth. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să ne gândim la viitor: „Trăim într-un sistem de sănătate în care supraviețuim cancerului! Și unde, mulți ani mai târziu, ne putem gândi la întemeierea unei familii!”- arată ea.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This