marți, aprilie 23, 2024

Medicii avertizează asupra riscului de accidente din cauza căldurii!

Must Read

Temperaturi de până la 35 de grade sunt așteptate în Stiria în acest weekend – iar riscul de accidente crește odată cu temperaturile! Conform Statistics Austria, au existat cu circa 25% mai multe accidente de circulație care au implicat vătămări corporale, în zilele caniculare de anul trecut! În Austria au fost înregistrate, în medie, 90 de accidente de circulație pe zi, anul trecut, dar în zilele caniculare, cu 30 de grade sau mai mult au fost în medie 150 de accidente. Potrivit Statistics Austria, principala cauză a accidentului a fost neatenția.

Concentrația scade din cauza căldurii!

Medicul internist din Graz, Alexander Doder, explică de ce concentrația scade atunci când este cald: „La căldură, organismul pierde, de obicei, mai multă apă decât primește. Ca urmare, se usucă, să spunem așa, ceea ce duce la o restricție a funcțiilor creierului, în primul rând, a concentrării!”

În plus, căldura este percepută de oameni ca stres, ceea ce crește tensiunea arterială, explică dr Doder: „Putem spune că o temperatură resimțită de peste 35 de grade, este percepută ca stresantă pentru organism!” Dacă este amețitoare, căldura devine stresantă pentru organismul stresat, chiar mai devreme.

Beți apă și răcoriți-vă!

Medicul vă sfătuiește, pentru zilele caniculare să avți „un aport cât mai mare de lichide, de preferat ,sub formă de apă și să mențineți stresul termic la un nivel scăzut. Asta înseamnă să-ți răcești mediul, de exemplu, cu aer condiționat!”- precizează el.

Dacă mașina s-a supraîncălzit, Klaus Robatsch, de la Consiliul pentru Siguranța Rutieră (KfV), vă sfătuiește să o răciți bine, înainte de a urca. „Apoi, porniți motorul și porniți aerul condiționat, mai întâi, la cele mai scăzute temperaturi, iar apoi ventilatorul îl pornește mereu. Ferestrele ar trebui să rămână deschise la început, pentru ca căldura să poată ieși. După circa trei minute, închideți geamul și apăsați butonul de recirculare a aerului.” De îndată ce vă așezați în mașină, temperatura ar trebui să fie scăzută încet, altfel, ar putea apărea probleme de circulație în organism.

Alte probleme cauzate de soare

Alterarea alimentelor

Razele UV ale luminii soarelui pot deteriora ochii. Daca stați în lumina soarelui pe timpul verii, asigurați-vă că purtați ochelari de soare care filtreaza lumina ultravioletă. Una dintre problemele de sanatate des întâlnite pe timp de vară este intoxicația alimentară. La temperaturi ridicate, alimentele se pot deteriora destul de rapid. Cand vă pregătiți pentru picnic, încercați să țineți la temperaturi scăzute produsele alimentare și acordați o atenție deosebită celor care conțin, de exemplu, maioneză, întrucât aceasta se strică destul de repede.

Înțepăturile de căpușe și țânțari pot transmite boli periculoase!

– Țântarii sunt unele dintre insectele care vă pot crea neplăceri în timpul verii. Folosiți creme și spray-uri repelente și luați măsuri pentru alungarea acestora. Stați în zonele umbrite și folosiți un ventilator când stați pe terasă. La fel de benefice sunt și solutțile care se aplică pe piele, pentru a ține insectele la distanță.

– Întepătura de albină poate fi deoseibt de gravă, pentru persoanele alergice. Când sunteți întepați de o albină, acul trebuie scos imediat. Dacă vedeti un punct mic și negru în rană, acela poate fi acul. Pe raăa poate fi aplicat antiperspirant, întrucât acesta conține clorohidrat de aluminiu, care ar putea reduce acțiunea veninului. Curătați zona cu apa și ăapun, apoi aplicați gheață. O acțiune benefică o au și antiinflamatoarele, iar acetaminofenul poate fi utilizat pentru calmarea durerii.

– Mușcături de căpușe și gandaci – Acestea pot fi enervante și pot fi însoțite de prurit. In anumite cazuri pot fi grave, mai ales dacă se transmit prin mușcăturile căpușelor unele boli infectioase, cum ar fi boala Lyme, encefalita sau virusul West Nile. Prevenirea mușcăturilor de insecte sș infectarea rănilor poate fi făcută prin aplicarea de spray-uri speciale pe piele și purtarea de pantaloni și bluze cu mânecă lungă în zonele în care trăiesc insectele.

Iedera otrăvitoare

Otrăvirea prin contact cu iedera otrăvitoare poate avea loc în numeroase moduri. Printre acestea se numara: atingerea directă a iederei, atingerea hainelor care au intrat în contact cu iedera sau chiar a unei zone din care iedera a fost proaspăt tăiată. Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit de iedera otrăvitoare. Unele persoane pot manifesta mici erupții, în timp ce în cazul altora, e posibil să apară manifestări severe pe tot corpul. Dacă intrați in contact cu iedera otrăvitoare, folosiți loâiuni calmante pe zonele afectate. În cazul in care situația este mai gravă și implică o suprafață mai mare, apelați urgent la medic.

Alergeni și infecții fungice

– Vara, cantitatea de polen este mai mare, ca și numărul poluanților din aer, care sunt exacerbați de căldură. Aceasta este o veste rea pentru persoanele care suferă de astm, întrucât smogul și alți poluanți pot declanșa o criză bronșică în doar câteva minute. Dacă suferiți de astm, verificaâi întotdeauna calitatea aerului, înainte de a merge în aer liber și, dacă nu este una adecvată, încercați să rămâneți în interior. Frecventarea piscinei și a strandurilor în timpul liber poate duce la dezvoltarea de infecții fungice, cum ar fi piciorul de atlet, care poate determina mâncărimi și descuamarea pielii. Pentru a preveni aceasta problemă, purtați, atunci când este posibil, pantofi închiși sau șosete de bumbac, în jurul piscinei și a dușurilor publice.

Deshidratarea, un pericol subestimat!

Indiferent dacă munciți sau vă relaxați în timpul lunilor fierbinți de vară, organismul poate pierde cantități mari de lichid. Dacă acestea nu sunt recuperate, prin consum de apă sau alte lichide răcoritoare, se va ajunge la deshidratare. Fluidele sunt necesare pentru sânge, ca acesta să ajungă la organele importante. Simptomele de deshidratare includ slăbiciune, dureri neobișnuite de cap, crampe musculare, confuzie și pierderea bruscă a conștiinței.

Când sunt prezente aceste manifestări, victima ar trebui să se prezinte rapid la camera de urgență a celui mai apropiat spital. Deshidratarea poate fi unul dintre factorii de risc care afectează sănătatea, cel mai des, pe timp de vară.

Expunerea prelungită la soare poate fi periculoasă!

Deși mulți oameni se bucură de lunile de vară, totuși, expunerea la soare poate cauza probleme grave, cum ar fi insolație sau erupții cutanate, provocate de căldură. Insolația apărea atunci când organismul se supraîncălzește. Aceasta poate provoca temperaturi periculos de ridicate ale corpului, care pot duce la leșin și, eventual, chiar deces.

Iritația cutanată, cauzată de căldură, este caracteristică unei situații mai puțin grave și este declanșată de glandele sudoripare blocate. Umflături mici, însoțite de mâncărime, se formează pe piele și pot fi iritate de frecarea cu îmbrăcămintea, de umiditate și de căldură. Daca sunteți predispuși la dezvoltarea iritației cauzată de căldură, purtați țesături ușoare, pentru ca pielea să poată respira, atunci când mergeți la soare. Insolația și erupțiile cutanate provocate de căldură nu sunt singurele probleme cauzate de soare. Expunerea prelungită poate duce la dezvoltarea cancerului de piele! Totuși, boala poate fi prevenită, prin măsuri de precauție, cum ar fi purtarea de îmbrăcăminte de protecție și utilizarea de creme cu rol de de protecție, atunci cand stați la soare sau mergeți prin locuri însorite. Pielea nu este decât o parte a corpului, care trebuie protejată de soare. Inclusiv ochii pot suferi daune provocate de razele ultraviolete ale soarelui! Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri, purtați ochelari de soare care au lentile ce filtrează razele ultraviolete.

admin

Latest News

Biden vrea să livreze rapid – interceptorii și muniția ar putea fi în Ucraina “în câteva zile”

SUA intenționează să ofere sprijin militar Ucrainei în câteva zile de la adoptarea preconizată a legii. Cu toate acestea,...

More Articles Like This