joi, martie 28, 2024

Mâncarea sărată vă taie cel puțin 2 ani din viață!

Must Read

Persoanele care adaugă un plus de sare în mâncare au un risc mai mare de a muri prematur, potrivit unui studiu efectuat pe peste 500.000 de britanici, de vârstă mijlocie

Potrivit site-ului euronews.com, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei care nu au adăugat sare niciodată în mâncăruri sau o. fac rar, cei care au adăugat întotdeauna sare în mâncare, cu excepția condimentelor din timpul procesului de gătire, au un risc crescut cu 28% mai mare de a muri prematur din această cauză. Din populația globală, circa 3% dintre oameni cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, mor prematur, din cauza consumului mare de sare – arată studiul cercetătorilor britanici.

Avertisment: reduceți sarea!

Riscul crescut de a adăuga mereu sare la alimente, regăsit în noul studiu, publicat recent în European Heart Journal, sugerează că încă o persoană dintr-o sută poate muri prematur, în această grupă de vârstă. Descoperirile au mai arătat că adăugarea de sare suplimentară la mese reduce cu mai mult de doi ani speranța de viață pentru bărbații în vârstă de 50 de ani și cu 1,5 ani pentru femeile de aceeași vârstă. Studiul, condus de profesorul Lu Qi de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane, sugerează că oamenii ar trebui să ia în considerare evitarea condimentării meselor, dar nu a exclus definitiv nici alți factori, cum ar fi consumul de sare mediu, care este un indicator pentru un  stil de viață mai puțin sănătos.

„Din cunoștințele mele, studiul nostru este primul care evaluează relația dintre adăugarea de sare la alimente și moartea prematură!”- a declarat prof. Qi pentru presă. „Studiul oferă dovezi noi pentru a sprijini recomandările de modificare a comportamentelor alimentare pentru îmbunătățirea sănătății…Chiar și o „reducere modestă” a aportului de sodiu, prin adăugarea mai puțină sau deloc de sare în alimente, la masă, poate avea ca rezultat „beneficii substanțiale pentru sănătate”, a adăugat el.

Consumul de fructe și legume reduce riscul de deces prematur!

Peste 500.000 de britanici au fost urmăriți timp de nouă ani, în studiul Biobank din Marea Britanie, luând în considerare și alți factori care ar putea afecta rezultatele – inclusiv vârsta, sexul, etnia, lipsa, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta și afecțiunile medicale, cum ar fi diabetul, cancerul și bolile de inimă – acestea au fost, de asemenea, luate în considerare.

Aproape 18.500 de decese premature (definite ca deces înainte de vârsta de 75 de ani) au fost înregistrate după ce datele au fost colectate între 2006 și 2010. Pe lângă faptul că au descoperit că adăugarea mereu de sare în alimente a fost legată de un risc mai mare de moarte prematură, cercetătorii au descoperit că aceste riscuri au avut tendința de a fi reduse ușor la persoanele care au consumat mai multe fructe și legume, deși aceste rezultate nu au fost semnificative statistic. „Nu am fost surprinși de această descoperire, deoarece fructele și legumele sunt surse majore de potasiu, care are efecte protectoare și este asociat cu un risc mai scăzut de moarte prematură”, a spus prof. Qi.

Ar trebui să încetăm să ne condimentem mesele?!

Evaluarea aportului de sare este dificilă, deoarece alimentele pre-preparate și procesate au niveluri ridicate de sare, adăugate chiar înainte de a ajunge pe masă, iar măsurătorile directe prin teste de urină nu reflectă neapărat comportamentul obișnuit. În plus, alimentele bogate în sare sunt adesea însoțite de alimente bogate în potasiu, precum fructele și legumele, care sunt bune pentru noi. Se știe că potasiul protejează împotriva riscului de boli de inimă și de boli metabolice, cum ar fi diabetul, în timp ce sodiul crește riscul de afecțiuni precum cancerul, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral. Din aceste motive, cercetătorii și-au concentrat analiza pe aspectul dacă oamenii au adăugat sau nu sare în mesele lor, independent de orice altă cantitate de sare, adăugată în timpul gătitului. „Adăugarea de sare la alimentele de la masă este un comportament alimentar comun, care este direct legat de preferința pe termen lung a unui individ pentru alimente cu gust sărat și a consumului obișnuit de sare!”- a precizat prof. Qi.

Sarea e strict necesară, dar nu prea multă!

„În dieta occidentală, adăugarea de sare la masă reprezintă 6-20% din aportul total de sare și oferă o modalitate unică de a evalua asocierea dintre aportul obișnuit de sodiu și riscul de deces” – arată specialistul. Cu toate acestea, autorii studiului au avertizat împotriva unor concluzii pripite.

„Deoarece studiul nostru este primul care raportează o relație între adăugarea de sare la alimente și mortalitate, sunt necesare studii suplimentare, pentru a valida concluziile, înainte de a face recomandări”, a spus prof. Qi. Eliminarea completă a sării din dietă rămâne controversată, potrivit profesorului Annika Rosengren, cercetător senior la Universitatea din Göteborg, care nu a fost implicată în cercetare. „Având în vedere diversele indicații că un aport foarte scăzut de sodiu ar putea să nu fie benefic sau să fie chiar dăunător, este important să se facă distincția între recomandările individuale și acțiunile la nivel de populație!”- arată dna Rosengren, într-un editorial care însoțește studiul. „Acest studiu are multe puncte forte, dar și unele limitări, nu în ultimul rând, faptul că participanții la Biobank din Regatul Unit sunt foarte nereprezentativi – doar circa 10% dintre cei invitați au participat și erau mai în vârstă, mai bogați și mai puțin diverși din punct de vedere etnic decât populația” – arată Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Fără solniță pe masă!

Cu toate acestea, persoanele cu risc crescut de boli de inimă ar trebui probabil să reducă aportul de sare, iar „renunțarea la adăugarea de sare în plus, la alimentele deja preparate, este o modalitate de a realiza acest lucru”- a adăugat cercetătoarea. Oamenii sănătoși care consumă „niveluri normale de sare” nu ar trebui să-și facă prea multe griji cu privire la aportul de sare, dar „este încă adevărat că mulți oameni consumă prea mult”- este de părere Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană și director de cercetare la Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

„Acest studiu are multe puncte tari, dar și unele limitări, nu în ultimul rând faptul că participanții la Biobank din Regatul Unit sunt foarte nereprezentativi – doar aproximativ 10% dintre cei invitați au participat și erau mai în vârstă, mai bogați și mai puțin diverși din punct de vedere etnic decât populația”, a spus McKee, pentru Euronews Next. „Luând dovezile în ansamblu, se pare că provocarea este să găsim nivelul corect de sare în dietă, întrucât alte studii, în special cele care includ populații foarte diverse, găsesc o relație în formă de U: Riscul crește atunci când valoarea este fie prea jos, fie prea sus și este cel mai jos la mijloc”.

Câtă sare este prea multă sare?!

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare – în medie, 9-12 grame pe zi, sau circa de două ori aportul maxim recomandat, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). OMS recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 g (puțin sub o linguriță) de sare pe zi, pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a riscurilor de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord coronarian.

2,5 milioane de decese pe an ar putea fi evitate prin reducerea consumului de sare!

Între timp, aportul maxim recomandat de sare pentru adulți ar trebui ajustat în scădere pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 15 ani, în funcție de cerințele lor energetice. Acasă, consumul de sare poate fi redus, pur și simplu, prin lipsa unei solnițe de pe masă, limitarea consumului de gustări sărate, precum chipsurile și alegerea produselor cu conținut mai scăzut de sodiu, arată OMS.

Agenția de sănătate a ONU adaugă că măsurile care vizează reducerea consumului de sare de către oameni sunt ieftine, dar extrem de eficiente – de la adaptarea reglementărilor sanitare, la promovarea produselor cu conținut scăzut de sare și educarea publicului. „Măsurile-cheie de reducere a consumului sării vor genera un an suplimentar de viață sănătoasă, pentru un cost care scade sub venitul mediu anual sau produsul intern brut pe persoană!…Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat”- se arată în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This