vineri, aprilie 19, 2024

Căldura crește pericolul înțepăturilor de căpușe!

Must Read

Patru copii cu simptome acute de encefalită sunt tratați în Spitalul Universitar din Salzburg!

Medicii fac apel la populație să se vaccineze contra encefalitei

Potrivit ziarului „Salzburger Nachrichten”, patru copii, cu vârste între 3 și 13 ani sunt tratați în prezent, ca urmare a mușcăturilor de căpușe, în Spitalul Universitar din Salzburg. Potrivit Clinicii de stat din Salzburg, niciunul dintre tinerii pacienți nu a fost vaccinat împotriva acestei boli.

“Avem în prezent patru cazuri cu simptome acute de TBE (Tick-borne encephalitis – encefalită-n.n). Băieții, cu vârsta cuprinsă între 3 și 13 ani sunt afectați, dintre care trei sunt încă tratați ca pacienți internați și au meningită dovedită!”- a declarat reporteeilor medicul superior Neil Jones, infecțiolog la Spitalul Universitar de Medicină pentru Copii și Adolescenți. „Acești copii chiar suferă – au nevoie de terapie intravenoasă pentru durere și medicamente pentru febră!”.

Abrevierea TBE înseamnă encefalită transmisă de căpușe (inflamația creierului/meningelor).

Ceea ce i-a alarmat pe experți: niciunul dintre cei patru copii nu a fost vaccinat complet, adică de trei ori, împotriva encefalitei. „Nu este vorba doar de prevenirea infecției acute! Pot exista și efecte pe termen lung!”- a precizat medicul specialist. După luni sau chiar ani, copiii și tinerii suferă uneori de dificultăți de concentrare, dureri de cap și dureri de spate și epuizare și, ca urmare, unii trebuie să repete un an școlar. “Vaccinarea completă este o protecție eficientă împotriva TBE! Facem apel la toți părinții să-și vaccineze copiii acum!”- spune dr. Jones. Nu numai copiii, ci și adulții pot suferi de TBE, spune Richard Greil, infectiolog și șeful Clinicii Universitare de Medicină Internă III. „Anul acesta este un an favorabil pentru căpușe! Encefalita era o problemă regională. Azi, infecția este larg răspândită. Prin urmare, recomand cu tărie adulților să fie și ei vaccinați împotriva envefalitei!”

Creștere spectaculoasă a cazurilor de encefalită!

De la jumătatea lunii mai până la jumătatea lunii iunie, cazurile documentate de encefalită, până la acel moment, au crescut de la două la 27. În anul precedent, au fost doar 15 cazuri în aceeași perioadă – a precizat Renée Gallo-Daniel, președintele Asociației Producătorilor de Vaccinuri (ÖVIH), într-un interviu acordat Austria Presse Agentur – APA. Dacă o căpușă mușcă, trebuie compensat cu un rapel de vaccinare ratat.

Salzburg este unul din punctele fierbinți ale infecțiilor cu TBE!

În ultimii zece ani, a existat o tendință generală de creștere a numărului de cazuri de encefalită. În timp ce în 2012 au fost 52 de cazuri, 2020 a fost un an record, cu 216 cazuri, din cauza prezenței numeroșilor turiști, în zona de risc a Austriei. 128 de bolnavi de encefalită în anul precedent a însemnat și o valoare peste media pe termen lung. Există o zonă-tampon est-vest, practic, fără infecții, în Viena și Burgenland și multe cazuri în „punctele fierbinți” din Austria Superioară, Tirol, Salzburg și Stiria, a explicat Gallo-Daniel.

Peste 50% dintre cazurile de encefalită apar în grupa de vârstă de peste 50 de ani!”- precizează secretarul general al ÖVIH, Christoph Jandl. Acest lucru arată că și persoanele în vârstă, în ciuda a zece sau mai multe vaccinări contra encefalitei, încă „trebuie să se vaccineze în mod regulat”, a spus Gallo-Daniel, de la vârsta de 60 de ani la fiecare, la fiecare trei ani, în loc de cinci. Riscul de afectare a creierului și măduvei spinării crește odată cu vârsta până la 86% din toate cazurile de encefalită, la persoanele cu vârsta peste 75 de ani. Dar există și cazuri de îmbolnăvire și evoluții severe la copii! – a subliniat dr Jandl.

Simptome severe

Encefalita este o boală virală care poate duce la inflamarea creierului, a meningelor și a sistemului nervos central. Circa 30% dintre persoanele infectate se îmbolnăvesc efectiv. Simptomele pot dura de la săptămâni până la câteva luni și, în cazuri severe, pot duce la paralizia brațelor, picioarelor sau a nervilor faciali și leziuni permanente. Boala este fatală la aproximativ 1% dintre cei afectați.

Pericol de la viruși și bacterii!

Virușii TBE se află în saliva căpușei și pot fi transmiși imediat după ce căpușa mușcă. Prin urmare, îndepărtarea rapidă a insectei nu protejează împotriva encefalitei, ci împotriva bolii Lyme, care este mai frecvent transmisă de căpușe. Este nevoie de câteva ore pentru ca bacteriile care provoacă inflamația – așa-numita Borrelia – să ajungă în sângele gazdei, după o mușcătură. După simptomele gripei, este posibilă o erupție cutanată la locul injectării și, de asemenea, un atac asupra sistemului nervos central. Boala poate fi tratată cu antibiotice și, de obicei, se vindecă fără consecințe, dacă terapia este administrată în timp util. Nu există încă vaccinare împotriva bolii Lyme, dar este dezvoltat un vaccin experimental, de către producătorul local de vaccinuri Valneva.

Vaccinarea – cu eficiență ridicată!

Vaccinarea împotriva encefalitei protejează doar împotriva encefalitei transmise de căpușe – la persoanele vaccinate conform schemei recomandate, la 95 până la 99%. „Nu există aproape nicio vaccinare care să fie la fel de eficientă ca vaccinarea contra encefalitei!” – precizează Gallo-Daniel. În cazul imunizării de bază, rata de vaccinare în Austria este de peste 80%, a spus președintele ÖVIH.

„În ceea ce privește vaccinarea repetată și reîmprospătarea, desigur, se pot apropia puțin!”- a menționat Jandl. Dacă, în cazul mușcăturii de căpușă, imunizarea de bază nu a fost încă finalizată sau a fost administrat un rapel cu prea mult timp în urmă, o vaccinare ulterioară în timp util poate avea, de asemenea, efect împotriva encefalitei. În cazul unei mușcături de până la 14 zile după prima doză, de exemplu, conform planului de vaccinare aprobat în Austria, a doua doză trebuie administrată la patru săptămâni după infestarea cu căpușe, dacă mușcătura a avut loc după a 15-a zi după prima vaccinare sau chiar și imediat. Dacă au fost deja primite două sau mai multe doze, următoarea vaccinare trebuie administrată după o mușcătură de căpușă, dacă aceasta este scadentă sau întârziată, conform programului de vaccinare. În cazul persoanelor care nu au fost vaccinate deloc, vaccinarea contra encefalitei trebuie să se facă prompt, imediat după o mușcătură de căpușă, sau „nu mai poate avea niciun efect”!- a avertizat Gallo-Daniel.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This