joi, aprilie 25, 2024

95% dintre infecțiile cu variola maimuței apar în timpul sexului!

Must Read

Sunt afectați cu precădere homosexualii, bisexualii și persoanele infectate cu HIV/SIDA

Șeful OMS vrea să lanseze o alertă mondială privind răspândirea infecției

Potrivit unui studiu britanic, 95% dintre cazurile de variola a maimuțelor sunt rezultatul infecției prin contact sexual. Pentru studiu, oamenii de știință au evaluat 528 de infecții confirmate în 16 țări între 27 aprilie și 24 iunie.

98% din cei infectați erau gay!

„Este important să subliniem că variola maimuțelor nu este o BTS (boală cu transmitere sexuală-n.n) în sensul tradițional. Această infecție poate fi transmisă prin orice fel de contact fizic apropiat!”- a spus autorul studiului, John Thornhill. Studiul a fost publicat joi, 21 iulie, în New England Journal of Medicine.

“Cu toate acestea, munca noastră sugerează că majoritatea transmisiilor sunt asociate cu activitatea sexuală – în principal, dar nu exclusiv, între bărbați care fac sex cu bărbați!” – a precizat Thornhill. Potrivit studiului, 98% dintre cei infectați erau bărbați gay sau bisexuali. 41% erau, de asemenea, infectați cu HIV. Vârsta medie a participanților la studiu fost de 38 de ani.

Conform publicației krone.at, Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a reunit joi, 21 iulie, pentru a discuta dacă ar trebui declarată o urgență sanitară globală, din cauza răspândirii în continuare a variolei maimuței. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a arătat „îngrijorat” de creșterea numărului de cazuri. Nu este clar când va fi publicat rezultatul deliberărilor, care au durat aproape șase ore.

Un “cadou otrăvit” din Africa

La întâlnirea lor de urgență din iunie, experții l-au sfătuit pe secretarul general al OMS să nu declare cel mai înalt nivel de alertă. De atunci, însă, cazurile de infecție au continuat să se răspândească, autoritatea americană de sănătate, CDC, raportând acum circa 15.400 de cazuri în 71 de țări.

Variola maimuței este o rudă mai puțin periculoasă a variolei, care a fost eradicată de circa 40 de ani și apărea, de obicei, în Africa de Vest și Centrală. Din luna mai, însă, variola maimuțelor s-a răspândit și în țările europene, inclusiv în Austria. Simptomele tipice ale bolii includ febră mare, ganglioni limfatici umflați și pustule.

Potrivit New England Journal of Medicine – https://www.nejm.org/, virusul Monkeypox, un virus zoonotic cu ADN ortopox, înrudit cu virusul care cauzează variola, a fost descris pentru prima dată la oameni în 1970, în Republica Democratică Congo (fostul Zair). Au fost raportate focare sporadice de infecție în Africa, care provin de obicei din contactul cu rezervoarele de animale sălbatice (în special rozătoarele). Astfel de focare și cazuri asociate călătoriilor în afara Africii au avut o răspândire secundară limitată și, prin urmare, transmiterea de la om la om a fost considerată ineficientă. În ciuda faptului că virusul variolei maimuței a circulat de zeci de ani în regiunile în care a fost în mod tradițional endemic, cercetările asupra variolei maimuței au fost neglijate și subfinanțate. De la începutul lui mai 2022, au fost raportate peste 3000 de infecții cu virusul variolei maimuțelor în mai mult de 50 de țări din cinci regiuni, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare variola maimuței o „amenințare în evoluție de îngrijorare moderată, pentru sănătatea publică” pe 23 iunie 2022.

Bărbații sunt cei mai expuși riscului de infecție!

Transmiterea virusului variolei maimuțelor are loc prin picături respiratorii, contact strâns sau direct cu leziunile pielii și, posibil, prin fomite contaminate. Nu există dovezi clare de transmitere sexuală prin fluide seminale sau vaginale. Au fost descrise și transmiterea verticală și decesele fetale.  Variola endemică a maimuțelor este, în general, autolimitată, cu rate de mortalitate a cazurilor de 1 până la 10%. Boala începe de obicei cu febră, urmată de dezvoltarea de multiple leziuni papulare, veziculopustuloase și ulcerative pe față și corp și adenopatii proeminente. Complicațiile includ pneumonita, encefalita, keratita și infecțiile bacteriene secundare. Copiii mici și persoanele imunodeprimate, inclusiv persoanele care trăiesc cu infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), au fost raportate a fi expuși unui risc crescut de rezultate severe, dar nu se știe dacă terapia antiretrovială (TAR) eficientă pentru infecția cu HIV modifică acest risc.

Actualul focar global de infecție cu virusul variolei maimuțelor la om sugerează modificări ale aspectelor biologice ale virusului, modificări ale comportamentului uman sau ambele. Astfel de schimbări ar putea fi determinate de scăderea imunității împotriva variolei, relaxarea măsurilor de prevenire a bolii coronavirus 2019 (Covid-19), reluarea călătoriilor internaționale și interacțiunile sexuale asociate cu adunările mari. Până în prezent, răspândirea actuală a afectat în mod disproporționat bărbații gay sau bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați, ceea ce sugerează o amplificare a transmiterii prin rețelele sexuale. Analizele filogenetice sugerează că virusul a circulat nedetectat de ceva timp în afara zonelor în care a fost endemic, eventual mascandu-se ca alte infecții cu transmitere sexuală (ITS).

admin

Latest News

Scandalul care zdruncină industria big pharma din toată lumea: Un gigant farmaceutic a dat în judecată Pfizer din cauza vaccinurilor împotriva COVID-19

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din statul american Delaware, joi, acuzând...

More Articles Like This