sâmbătă, mai 18, 2024

S-a dat în folosință Podul Pelješac!

Must Read

Pe acest pod nou, conduceți mai puțin cu două ore, pe drumul spre Croația!

Cel mai mare proiect de transport din Croația s-a deschis marți, 26 iulie, la miezul nopții. Turiștii economisesc acum două ore cu mașina pe drum spre această regiune de vacanță.

În Croația, podul Pelješac a fost deschis cu o mare sărbătoare, marți seara. Podul, lung de 2,4 km, care leagă sudul Dalmației de restul țării, este cel mai mare proiect de infrastructură din Croația, care va fi finanțat, în mod semnificativ, din fonduri europene. El a fost construit de o companie de stat chineză. La deschidere a participat întreaga conducere a statului croat, Comisia UE a fost reprezentată de vicepreședintele Dubravka Šuica.

Inaugurare cu fast

Sărbătorile au avut loc pe tot parcursul zilei de marți pe ambele părți ale podului, pe continent și pe peninsula Pelješac, după cum a informat presa croată. La principala sărbătoare din orașul Komarna de pe continent, au fost planificate discursuri ale politicienilor croați și din UE, iar prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, era, de asemenea, așteptat să transmită un mesaj video.

Podul s-a deschis pentru traficul regulat la miezul nopții de marți spre miercuri (26 spre 27 iulie-n.n)! Podul, care unește malurile golfului Mali Ston, este de importanță strategică pentru Croația: pentru prima dată, permite o conexiune directă de la continent prin peninsula Pelješac, până la sudul Dalmației. Până acum, nordul și sudul țării erau separate de câțiva kilometri de teritoriu bosniaco-herțegovin. Coridorul Neum, o porțiune de coastă de 23 de kilometri pe Marea Adriatică, care aparține Bosniei-Herțegovinei, a fost singura conexiune terestră între Dubrovnik și restul continentului croat. Podul leagă acum nu numai teritoriul croat, ci și teritoriul UE, la care țara adriatică este membră din 2013.

Beneficiu important pentru turiști!

Ocolind Coridorul Neum, timpul de călătorie spre sud se va reduce. Călătoria cu mașina între Zagreb și Dubrovnik durează în prezent mai mult de șase ore, în viitor ar trebui să fie mai scurtă cu două ore. Pentru călători, controalele de frontieră care consumă mult timp atunci când conduc prin Bosnia vor deveni, de asemenea, doar o amintire. În ciuda deschiderii podului, va trebui totuși să vă așteptați la o călătorie nu complet lipsită de blocaje. O centură ocolotoare a orașului medieval Ston va fi finalizată abia la sfârșitul anului.

Întregul proiect, podul și peste 30 de kilometri de drumuri de acces, are un volum de investiții de 525 de milioane de euro, la care UE a contribuit cu 357 de milioane de euro din fondul de coeziune. Podul a fost construit de compania chineză de construcții China Road and Bridge Corporation (CRCB). Chinezii au învins firma austiacă Strabag și un consorțiu italo-turc, la licitație. Strabag, în schimb, a construit o parte din căile de acces.

Bosnia a protestat împotriva podului

Conform publicației heute.at, potrivit planurilor inițiale, podul trebuia să fie deschis circulației până la sfârșitul lunii iunie, dar finalizarea căilor de acces a fost întârziată. A fost finalizat acum, la sfârșitul lunii iulie 2021, după trei ani de construcție. Podul leagă satul Komarna de pe continent cu peninsula Pelješac, de lângă Brijesta. Construcția a fost întâmpinată de proteste din Bosnia-Herțegovina. Țara vecină s-a temut că structura va împiedica traficul maritim și, astfel, va împiedica accesul nestingherit al Bosniei la mare. Totuși, podul, înalt de 55 de metri, poate fi folosit și de cele mai mari nave, ceea ce a fost demonstrat recent, de primul vas de croazieră pe drumul către Neum.

Ideea unui pod către peninsula Pelješac are peste 20 de ani. Planurile concrete nu au fost realizate, în prealabil, din cauza lipsei de fonduri. Lucrările de construcție, care au început în 2007, au fost, inițial, încetinite de criza economică, iar construcția s-a oprit în 2010. A existat o nouă mișcare în planuri după aderarea Croației la UE și posibilitatea de finanțare cu fonduri europene.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This