sâmbătă, mai 18, 2024

REVOLTA POLIȚIȘTILOR!

Must Read

Discriminare pe față: Polițiștii, ”fraierii” de serviciu ai Guvernului!

Polițiștii, batjocoriți din nou de Executiv

Sindicatul Polițiștilor Europol acuză Guvernul de discriminare, pentru că a împărțit bugetarii în două categorii: „șmecheri” și „fraieri”. Aceștia arată că pentru bugetarii „civili” s-a propus o creștere de 15% a salariului de bază, iar pentru polițiști și angajații din sistemul de apărare, doar un sfert din restanță, fără să se umble la nivelul salarial. Aceasta înseamnă o creștere a veniturilor cu 1.050 lei brut pentru ”șmecheri” și de 270 lei brut pentru ”fraieri”.

Din cauza cifrelor record de demisii din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și ca urmare a nemulțumirilor tot mai vocale din alte sectoare bugetare, Guvernul, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, a inițiat un proiect de OUG care va intra săptămâna viitoare pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, arată Sindicatul Polițiștilor Europol.

Proiectul prevede modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, a OUG 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și a Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar. Practic, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale propune creșterea salariilor pentru o serie de bugetari cu 15% prin modificarea Legii salarizării, iar pentru angajații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională solicită acordarea unui sfert din cele două tranșe restante, intervenind pe OUG 130/2021.

Totodată, pentru funcționarii publici parlamentari, solicită o serie de modificări ce vizează raporturile de serviciu și echivalarea funcțiilor. ”Nu putem să nu observăm că diferența de tratament și discriminarea salarială sunt în continuare promovate de Guvern, care împarte bugetarii între<<șmecheri>> și <<fraieri>>, în condițiile în care pentru bugetarii civili se propune o creștere de 15% a salariului de bază, iar pentru polițiști și angajații din sistemul de apărare, doar un sfert din restanță, fără să se umble la nivelul salarial. Practic, dacă un bugetar are un salariu net de 4.000 lei (6.991 brut), prin aplicarea a 15%, acestuia îi va crește salariul cu aproximativ 1.050 lei brut. Asta în timp ce acordarea unui sfert din cele 2 tranșe restante înseamnă în medie 270 lei brut, pentru un polițist”, arată Sindicatul Polițiștilor Europol.

Se urgentează majorarea

Sindicaliștii au remarcat momentul ales de Guvern pentru ordonanță, având în vedere că, pe durata vacanței parlamentare, Executivul nu poate emite OUG-uri. Dat fiind nemulțumirile generale din sectorul bugetar, autoritățile vor apela la un artificiu constituțional pentru ca, în ziua ședinței de Guvern, să fie și Parlamentul convocat în ședință extraordinară și astfel să poată fi adoptată ordonanța de urgență.

”Polițiștii trebuie să se mulțumească cu încă o rundă de promisiuni despre o nouă serie de firimituri salariale, pentru că participarea la formele de protest anunțate la finalul anului 2021 a fost sub nivelul pe care organizațiile sindicale îl anticipau. În lipsa presiunii, toate promisiunile de aplicare integrală a legii, ba s-au transformat în jumătăți, ba în sferturi, ba au dispărut în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, susține Sindicatul Europol. Sindicaliștii amintesc că ultima tentativă de aplicarea a unei părți din Legea salarizării a fost la începutul lunii iunie, când un proiect de lege care viza acordarea unui sfert din cele 2 tranșe restante, deși a fost adoptat, pentru că a suferit modificări semnificative în Camera Deputaților, cu privire la creșterea salariilor aleșilor locali, a ajuns să fie contestat la CCR de către partidul USR. Dar, la primul termen din iunie, CCR a refuzat să judece și a amânat cauza pentru luna septembrie, făcându-se, astfel, economie în bugetul MAI.

Banii nu acoperă nici inflația

Potrivit Sindicatului Polițiștilor Europol, sumele alocate polițiștilor și angajaților din sistemul de apărare nu numai că nu acoperă inflația de 14% înregistrată, dar puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deținut de un polițist anterior aplicării Legii salarizării din 2017.

”Practic, un polițist putea să cumpere mai mult din salariul pe care îl avea în 2017 înainte de măriri, față de momentul 2022, când i s-a aplicat jumătate din Legea salarizării. După consultările avute cu membrii de sindicat, începând de săptămâna viitoare vom anunța un calendar de proteste ce va fi stabilit până la finalul anului 2022. Suntem conștienți că demersul nostru de a determina Guvernul să respecte Legea salarizării nu se va realiza cu 1-2 mitinguri, ci va fi nevoie de determinare și de participare masivă a polițiștilor. De aceea trebuie să fim conștienți, fiecare dintre noi, că de pe margine nu se poate schimba cursul destinului nostru, ci doar prin implicare activă în formele de protest care vor fi organizate”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/social/discriminare-pe-fata-politistii-fraierii-de-serviciu-ai-guvernului-771338.html

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This