marți, aprilie 16, 2024

Viitorul prim-ministru al Marii Britanii ar putea fi Penny Mordaunt!

Must Read

Fostă ministră a Apărării, Mordaunt e considerată expertă în manipulare și sforării politice

Conform site-ului politico.eu, favoritul surpriză pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru britanic poartă numele unui cuirasat legendar al celui de-al Doilea Război Mondial – HMS Penelope, scufundat de un submarin german după mai multe peripeții. Puțini marinari au supraviețuit tragediei.

Lady Penelope” a politicii britanice sau doar un manechin?!

Dar cei care au lucrat cu Penny Mordaunt în cadrul Whitehall o compară, în schimb, cu o figurină omonimă, pe care obișnuia să o ducă de la un departament la altul, de-a lungul unei mari a carierei sale, relativ discrete, de minister. 

Mordaunt era cunoscută pentru că a afișat în birourile sale ministeriale un model mare de marionetă Lady Penelope din anii 1960 , un personaj din serialul britanic de cult pentru copii Thunderbirds . Lady Penelope era o agentă secretă din Londra, renumită pentru ținutele ei șic și pentru Rolls Royce-ul ei roz, echipat cu mitraliere și sticlă antiglonț. Păpușa a fost un cadou de la pușcașii marini britanici, când Mordaunt a devenit ministru al forțelor armate în 2015, parțial, ca un semn de respect pentru propriul ei istoric militar. „Ea are un pic de Lady Penelope în ea!”- a spus un actual coleg. „Este plină de farmec, dar se referă la afaceri și cred că poate avea arme ascunse în mașină!”- a adăugat acesta. Mordaunt le-a arătat, cu siguranță, celor mai cunoscuți rivali conservatori că, în ultimele zile, este serioasă. Înainte de această săptămână, ea era cunoscută pentru că și-a îmbrăcat costumul de baie în 2014 și pentru că a greșit dureros într-un reality show numit „Splash!” și într-un discurs ajuns notoriu, pe care l-a ținut în Parlament, după ce a pierdut un pariu cu prietenii ei din Marină. Ea este, de asemenea, singurul deputat în activitate despre care se știe că a lucrat ca asistent al unui magician, chiar dacă asta s-a întâmplat în trecutul îndepărtat.

Rivali puternici în alegerile din partid cât și în cursa pentru șefia Guvernului!

Dar Mordaunt a devenit un nume cunoscut peste noapte, după ce colegii care o susțin și membrii conservatori admiratori au pus rachete sub propunerea de a o propulsa în biroul de pe Downing Street. În prezent, ea se află pe locul doi, după fostul cancelar Rishi Sunak, după două runde de vot în rândul deputaților conservatori, care au sarcina de a reduce candidații la finalul rundei a doua, înainte de votul membrilor de partid. 

După cum au sugerat mai multe sondaje, Mordaunt  i-ar învinge confortabil pe oricare dintre potențialii ei adversari, în acest final de scrutin cap la cap. „S-ar putea dovedi că aceasta a fost o motivație!”- a spus fostul ministru. „În machiajul ei există o atitudine gen „Nu-ți pasă de mine, așa că o să arăt din ce sunt făcută!”- nu ar fi prea mulți surprinși ca ea să câștige cursa pentru fotoliul de premier.

Un fost ministru care a lucrat cu Mordaunt, a susținut că Boris Johnson ar fi putut, fără să vrea, să fi pus-o pe cale pe Mordaunt să-i succedă, atunci când a demis-o brusc din funcția de secretar al Apărării, într-un act „răzbunător” la preluarea mandatului, în 2019. Foștii consilieri ai lui Johnson insistă că, pur și simplu, Penny nu a fost apreciată foarte bine de noul regim, pentru a-și păstra un rol la nivel înalt, deși cei mai mulți din Westminster presupun că fostul premier a demis-o pentru că și-a susținut rivalul de la conducere, Jeremy Hunt. 

Lobby pe interese?!

Este adevărat că Mordaunt și-a petrecut o viață întreagă în politică, luptând pentru cauze apropiate inimii ei și câștigând. Apariția ei la o emisiune de reality TV a strâns suficienți bani pentru a salva clubul ei de fotbal preferat de la faliment, în orașul Portsmouth de pe coasta de sud, respectiv, a tras sforile pentru a ajuta la salvarea Portsmouth Football Club. Tot ea i-a determinat pe oficialii de la Whitehall să renunțe la un proiect local de investiții în energie, care, într-adevăr, a fost anulat în cele din urmă.

„Ea trimitea scrisori și petiții în fața departamentului, în timp ce proiectul era în faza de planificare!”- a spus un oficial al departamentului pentru afaceri, energie și strategie industrială. „Nu sunt sigur cum a scăpat cu asta ca ministru!”- arată unul din foștii subalterni. Mordaunt a luptat și ca parte a campaniei “Vote Leave” pentru Brexit, care a triumfat în 2016, cu Johnson la cârmă.  După aceea, Mordaunt, și nu Johnson, a fost cea care s-a ridicat în Cabinet și s-a luptat cel mai mult pentru a bloca un acord care ar fi lăsat Regatul Unit în interiorul Uniunii Vamale a UE, potrivit susținătorului ei și fost negociator pentru Brexit, David Davis. 

„La întâlnirea de la Checkers, ea a fost cea mai eficientă și mai cinică în a obține un rezultat”, a spus Davis, amintindu-și summitul din 2018 de la reședința de la țară a primului ministru, unde Theresa May a încercat și nu a reușit să-și vândă afacerea echipei sale de top. Când el și Johnson au renunțat mai târziu din cauza planului Checkers, Davis susține că a crezut-o pe Mordaunt atât de eficientă, încât a fost convins că ea ar trebui să rămână în post. „I-am spus: „Nu vei demisiona!”- a precizat el. 

„Penny Somnolenta, fără susținere în partid?!

Dar Mordaunt nu a fost încă testată sau chiar analizată în mod corespunzător – la cel mai înalt nivel, este clar că nu toți colegii din trecut sau din prezent o apreciază foarte bine. Unii din Departamentul pentru Comerț Internațional, unde ea servește acum ca ministru-junior, susțin că ea se sustrage de la responsabilități, concentrându-se doar pe un număr limitat de probleme de care îi pasă și ascunzându-se în birourile ei parlamentare, pentru a-și croi drumul către conducere.  Un oficial a fost dornic să sublinieze că noile informații care detaliază drumurile în străinătate ale ministresei arată că Mordaunt nu a făcut nici o călătorie în străinătate în primul trimestru al anului 2022, în ciuda mandatului său, axat pe comerț. Ea și-a câștigat porecla „Penny Dormant” (Penny somnoroasa/inactiva/somnolenta-n.n) printre membrii mai puțin binevoitori ai echipei sale. În mod surprinzător, șefa ei, secretarul pentru comerț internațional Anne-Marie Trevelyan, susține un rival, pe Tom Tugendhat, pentru conducerea conservatoare a partidului, în timp ce un alt ministru al comerțului, Ranil Jayawardena, o susține pe Liz Truss. Se pare că nici unul dintre cei mai apropiați colegi ai ei nu crede că Mordaunt este la înălțimea postului de prim-ministru.

“Greu de găsit!”

Un fost șef dintr-un alt departament, David Frost, care a fost un consilier apropiat al lui Johnson și care deține o influență uriașă în cercurile conservatoare, a atacat-o pe Mordaunt săptămâna aceasta în direct la televiziune. El s-a plâns că ea nu era „pe deplin responsabilă sau întotdeauna vizibilă” în cadrul departamentului lor, că era greu de găsit și chiar și-a pus la îndoială angajamentul ei față de cauza Brexit.

Alții nu sunt de acord că Mordaunt ar trage mâța de coadă. Un oficial de la Whitehall care a lucrat alături de ea la Biroul Cabinetului a spus că faptul că nu este vizibil nu înseamnă că nu își face treaba bine. 

„Ea trebuia să treacă prin toată munca din cutia ei ministerială și să facă ceea ce trebuie!…Dar a fost retrogradată de la un cabinet de ministru la posturi aleatorii, de juniori. Nu este o surpriză dacă nu a fost motivată să își facă multe bătăi de cap și să apere Downing Street în mass-media!”- a precizat sursa ministerială.

O ilustră necunoscută, o „carte închisă”?!

Lansarea spre un post-cheie de conducere a lui Mordaunt a fost în contrast puternic cu campaniile inteligente, lansate de rivali clar pregătiți, cum ar fi Sunak.

Videoclipul ei de lansare a fost oarecum lipsit de strălucire și a avut nevoie de o editare a filmelor controversate, în urma plângerilor  venite imediat după ce a fost lansat. Ea nu a avut un purtător de cuvânt de presă nici la câteva zile după ce Boris Johnson a demisionat și este încă în proces de a construi o echipă de campanie adecvată. Campania ei este acum prezidată de un alt fost aliat din “Vote Leave”, Andrea Leadsom, care a candidat la funcția de lider în 2016 și acum este desemnată de unii drept alegerea lui Mordaunt pentru postul de șef de cabinet. Un lucru care nu îi lipsește lui Mordaunt este un plan pentru provocările cu care se confruntă Marea Britanie post-Brexit. Ea a scris o carte, împreună cu Chris Lewis (un consilier care se autointitulează „Marea Enchilada”) intitulată „Marea Britanie după furtună”. Cei doi au sosit cu elicopterul pentru a promova cartea, la un festival de literatură de vară.  Munca lor a primit sprijin extraordinar de la o distribuție surprinzătoare de personaje, inclusiv fostul prim-ministru laburist Tony Blair, cântărețul Elton John, scenaristul Richard Curtis și omul de afaceri Richard Branson. Dar, dacă Mordaunt devine prim-ministru, va avea nevoie de mai mult decât o carte, pentru a se prezenta publicului. Sondajele din această săptămână au arătat că doar 20% dintre britanici știau cine este ea, puțin mai mult decât cei 12% dintre oamenii care pretindeau că știu despre un deputat fals, pe care sondajul l-a inventat, ca un caz de testare. Pentru parlamentarii conservatori care se gândesc dacă să o pună în buletinul final de vot de două ori, întrebarea este mai puțin să știe cine este ea decât să știe ce reprezintă. „Nimeni nu o cunoaște bine pe Penny”, a spus un deputat înalt, gândindu-se încă pe cine să susțină. „Nimeni nu știe ce este ea. E o carte închisă!”

 

 

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This