joi, aprilie 25, 2024

Scandal pe șefia radioteleviziunii publice!

Must Read

Hans Peter Doskozil cere măsuri în justiție împotriva partidelor implicate în conducerea ORF!

După următoarele alegeri, guvernatorul regiunii Burgenland cere o coaliție fără Partidul Popular

„Guvernul statului Burgenland va depune o cerere de revizuire a Legii Audio-vizualului la Curtea Constituțională (VfGH), săptămâna viitoare!”- a declarat Hans Peter Doskozil, pentru ziarul „Heute” duminică, 26 iunie. Doskozil este Guvernator al provinciei Burgenland din 28 februarie 2019 și președinte al organizației SPÖ Burgenland, din 8 septembrie 2018.

Contextul declarației sale îl reprezintă scrisorile care au devenit publice în cursul scandalului dezvăluirii discuțiilor purtate pe chat, pe care fostul cancelar Sebastian Kurz le-a avut cu partenerii săi de coaliție de la acea vreme, FPÖ și Verzii.

„Independența ORF nu este garantată!

Înțelegerile pe sub masă și posturile primite pe criterii politice din conducerea ORF, în urma acestor discuții, l-au înfuriat pe șeful regiunii Burgenand. „În ultimii ani, am văzut cât de importantă este radiodifuziunea publică independentă pentru societatea și democrația noastră!”- a spus Doskozil. „ORF trebuie să-și poată îndeplini misiunea de bază în mod obiectiv, imparțial și independent! Dacă cel mai important organ al ORF, consiliul fundației, este ocupat de majoritatea aflată la guvernare, conform legii aplicabile, independența ORF nu este garantată! Presa independentă ar trebui să  poată verifica activitatea Guvernului, dar Guvernul controlează mass-media! – a declarat Doskozil.

Hans Peter Doskozil nu și-a primit candidatul preferat ca director de stat al ORF Burgenland, Walter Schneeberger, la sfârșitul anului 2021. Cumnatul fostului ministru SPÖ, Josef Ostermayr, continuă să lucreze ca redactor-șef în studioul de ORF din Eisenstadt, dar lui Werner Herics i s-a încredințat din nou conducerea Burgenland-ORF, sub presiunea lui Sebastian Kurz.

Influența politică guvernamentală trebuie înlăturată!

Doskozil: „Desigur, au existat întotdeauna încercări de a exercita influență politică în trecut, nimeni nu este atât de naiv încât să nege acest lucru! Dar discuțiile care au devenit publice recent arată că acum a devenit o practică comună trecerea granițelor, ceea ce este îndoielnic în ceea ce privește politica democratică și dreptul constituțional, care sunt acoperite de legea ORF!”- susține liderul regional al SPO. Potrivit șefului SPO, independența ORF nu ar trebui să fie doar de fațadă. În prezent, „distanța față de Guvern”, prevăzută de Constituție, nu este acordată: „De aceea, merită să încercăm să atenționăm Curtea Constituțională, în calitate de gardian suprem al Constituției, să revizuiască situația juridică actuală”- a spus guvernatorul Doskozil. El solicită revizuirea constituțională a Legii ORF și abrogarea prevederilor legale relevante, de către Curtea Constituțională. În așteptarea acestei plângeri constituționale pentru următoarea perioadă, Burgenland a trimis în consiliul fundației un reprezentant, prin persoana artistului Christian Kolonovits, care poate acționa complet independent și, de asemenea, nu s-a alăturat nici unei formațiuni politice, arată Doskozil.

admin

Latest News

Mircea Geoană dă semnalul pentru candidatura sa la președinție: ‘Nu sunt în căutarea unui alt job internațional’

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana , a declarat că nu se află în căutarea unui alt job...

More Articles Like This