vineri, februarie 23, 2024

Politicile proaste și mioape ale UE au dus la crize energetice și alimentare!

Must Read

Putin îi acuză pe liderii de la Bruxelles că ei sunt vinovații pentru creșterile exorbitante de prețuri la energie și alimente!

Președintele rus oferă soluții pentru redresarea situației

Funcționarii de la Bruxelles au acuzat în repetate rânduri Moscova pentru creșterea costurilor cu energie și alimente, au înghețat proiecte energetice comune ruso-europene și au refuzat livrările de gaz și petrol rusești. Vineri, UE a adoptat oficial un nou, al șaselea pachet de sancțiuni, care, printre altele, prevede eliminarea treptată a achizițiilor de țiței rusesc.

Criza energetică a fost cauzată de politicieni europeni miopi, nu de Rusia, iar Rusia este pregătită să ia măsurile necesare pentru a atenua o criză alimentară globală”, a spus președintele Vladimir Putin.

„Vedem încercări de a da vina pe Rusia pentru ceea ce s-a întâmplat pe piața alimentară, dar aceasta este o încercare de a da vina pe altcineva”, a spus Putin într-un interviu pentru Rossiya-1 vineri. El a reamintit că, contrar a ceea ce susțin politicienii occidentali, problemele de pe piața mondială de alimente au început în timpul pandemiei de COVID-19, cu mult înainte ca Rusia să-și lanseze operațiunea militară specială în Ucraina.

Putin a mai sugerat că rolul Ucrainei ca exportator de alimente nu este atât de important pe cât îl descrie Occidentul. „Lumea produce anual aproximativ 800 milioane de tone de cereale și grâu. Acum se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 milioane de tone. 20 milioane de tone, comparativ cu cele 800 milioane de tone pe care le produce lumea, reprezintă 2,5% din acest număr. Dar dacă presupunem că grâul reprezintă doar 20% din totalul aprovizionării cu alimente (și aceasta este realitatea, acestea nu sunt cifrele noastre, ci cele ale ONU), aceasta înseamnă că aceste 20 milioane de tone de grâu ucrainean reprezintă 0,5 %. „, a spus el. El a adăugat că această cifră de „20 milioane de tone” reprezintă volumul potențial de export, capacitățile reale ale Kievului astăzi fiind mai mici.

Putin a calificat decizia țărilor occidentale de a sancționa producătorii ruși de îngrășăminte o „politică mioapă, stupidă și greșită” care „duce într-o fundătură”. El a avertizat că situația de pe piața mondială a îngrășămintelor se va deteriora din cauza sancțiunilor, și prețurile la alimente vor continua să crească. Același lucru este valabil și pentru sectorul energetic, potrivit președintelui Rusiei, care a subliniat că țările occidentale au supraestimat posibilitățile surselor alternative de energie și că actuala criză a prețurilor s-a datorat politicilor „mioape” de la Bruxelles. Putin a respins afirmațiile conform cărora Rusia ar încerca să blocheze exporturile de cereale ucrainene. El a calificat acuzațiile drept „cacealma” și a subliniat că cea mai ieftină modalitate de a exporta cereale ucrainene ar fi să le expedieze prin Belarus, dar asta ar necesita ridicarea sancțiunilor împotriva Minskului. Kievul are și capacitatea de a transporta cereale peste Dunăre și prin Polonia, a spus el. Putin a cerut Kievului să curețe zonele aflate sub controlul propriu de minele marine și navele scufundate în mod deliberat, pentru a asigura exportul sigur de alimente, menționând că Rusia finalizează lucrările de curățare a zonelor aflate sub controlul său și este gata să asigure circulația pașnică a mărfurilor şi intrarea navelor în porturile de la Marea Neagră şi Azov. El a adăugat că zeci de nave comerciale străine sunt încă blocate în porturile ucrainene, iar echipajele lor sunt ținute, practic, ostatici. Președintele rus a anunțat, de asemenea, că Rusia este pregătită să-și mărească propriile exporturi de grâu la 50 milioane de tone. „În actualul an agricol 2021-2022, vom exporta 37 milioane de tone și cred că vom crește această sumă la 50 milioane de tone în 2022-2023”, a spus Putin.

Karen Smith

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This