sâmbătă, aprilie 20, 2024

O reformă păguboasă și politizată!

Must Read

ÖVP și FPÖ au promis un miliard de euro în plus pentru pacienți, prin reforma asigurărilor de sănătate din 2018!

Raportul preliminar al Curții de Conturi dezvăluie scopul ascuns  al așa-zisei reforme: preluarea majorității de către cele două partide, în casele de asigurări de sănătate nou-înființate prin fuziune!

În loc să se îmbunătățească situația, costurile pentru Sănătate sunt mai mari acum cu 215 milioane de euro!

Nu a ieșit nimic din promisiunile politicienilor populari și liberali, după cum arată Curtea de Conturi, într-un raport preliminar. Azi, administrarea asigurărilor sociale nu este cu nici un cent mai ieftină, ci costă de fapt cu 215 milioane de euro mai mult! Reforma gândită de coaliția ÖVP-FPÖ a atins un singur obiectiv: angajații și-au pierdut majoritatea în organele de decizie ale caselor de asigurări de sănătate!

În 2018, ÖVP și FPÖ au decis să reformeze fondurile de asigurări de sănătate . Prin așa-zisa reformă, cele 21 de fonduri diferite au fost comasate în doar cinci. Miezul reformei a fost fuzionarea celor nouă fonduri regionale de asigurări de sănătate din statele federale într-un singur ÖGK (Österreichische Gesunhheitkasse-n.n), fondul austriac de asigurări de sănătate. Scopul declarat al fuziunii a fost să economisească un miliard de euro în costuri administrative, de care apoi ar beneficia pacienții – conform promisiunilor ÖVP și FPÖ.

La patru ani de la decizia de reformare a asigurărilor de sănătate, acum se știu oficial următoarele: „miliardul pentru pacienți”, nu există! Fuzionarea caselor de marcat nu a economisit niciun cent! În schimb, contribuabilii trebuie chiar să plătească cu 215 milioane de euro în plus, pentru noua structură de asigurări de sănătate! Curtea de Conturi a calculat acest lucru în raportul său de 157 de pagini cu privire la reforma pritocită de cele două partide, despre care relatează și revista de știri „ Profil ”.

Curtea de Conturi: Nu există un „miliard pentru pacienți!”; reforma și-a ratat toate obiectivele!

Costurile ar fi trebuit să scadă, printre altele, printr-o reducere a personalului administrativ. De altfel, s-a întâmplat invers: numărul angajaților din casele de asigurări de sănătate a crescut ușor, de la 16.087 (2018) la 16.189 (2020).

ÖVP și FPÖ sperau la cele mai mari efecte de sinergie din utilizarea în comun a sistemelor IT. Dar și acest plan a dat greș! Costurile pentru servere, rețele și altele asemenea au crescut și ele cu 21%, din 2018 până în 2020.

Pe lângă economiile de un miliard de euro, reforma coaliției albastru-turcoaz trebuia să alinieze și serviciile pentru toți pacienții asigurărilor de sănătate din Austria. În loc de reglementări diferite în statele federale și pentru grupurile profesionale, ar fi trebuit creată o gamă uniformă de servicii pentru toată Austria. Potrivit raportului provizoriu al Curții de Conturi, acest obiectiv a fost ratat și el.

ÖVP % FPÖ își iau majoritatea angajaților!

În afară de costurile suplimentare, ce a mai rămas din proiectul de prestigiu al guvernului Kurz-Strache din 2018?! Un lucru, în special: noi majorități în organismele de asigurări sociale. Înainte de reformă, în organele de decizie ale caselor regionale de asigurări de sănătate, existau patru reprezentanți ai angajaților și un reprezentant al antreprenorilor. 

După reforma albastru-turcoaz, lucrurile arată foarte diferit astăzi. În nou-înființatul Fond Austriac de Asigurări de Sănătate ÖGK, angajații sunt în continuare asigurați, plătesc și ei majoritatea contribuțiilor, dar au pierdut majoritatea. Angajații și antreprenorii sunt reprezentați în mod egal în noile comitete ÖGK, ceea ce înseamnă că ÖVP și-a asigurat o majoritate de facto prin reprezentanți ai antreprenorilor și angajaților legați de partid!

„Cura de putere a partidelor albastru-turcoaz îi va costa scump pe asigurați!”

Potrivit raportului Curții de Conturi, criticile la adresa reformei asigurărilor de sănătate au venit din Austria Inferioară și Austria Superioară. De exemplu, șeful SPÖ din Austria Inferioară, Franz Schnabl, întreabă pe Twitter : „Nu suntem serios surprinși de faptul că reforma asigurărilor sociale nu a avut altceva de făcut decât să-i ia de pe picioare pe reprezentanții angajaților, nu?!” Schnabl se întoarce cu cinism către fostul cancelar Sebastian Kurz, care a sărbătorit transformarea casei de marcat ca fiind un mare succes la acea vreme: „Distrugerea unui sistem de securitate socială care era lider mondial, care este operat cu puțin efort administrativ și acum produce sute de milioane de euro pierderi, asta, într-adevăr, poate fi făcut doar de un talent ca el!” – spune liderul SPÖ despre Strache.

Criticile vin și din partea sindicatului. Pentru președintele ÖGB-Austria Superioară, Andreas Stangl, „avântul de putere al coaliției albastru-turcoaz îi costă acum scump pe asigurați! Aparent, singurul scop al presupusei reforme a fost acela de a-i priva pe muncitori de cuvântul lor și de a balansa majoritatea în favoarea partidelor la guvernare”.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This