miercuri, aprilie 24, 2024

Economiile Uniunii Europene sunt în genunchi!

Must Read

MK Bhadrakumar

MK Bhadrakumar este fost ambasador, actualmente pensionat, al Indiei. El susține rubrici pentru ziarele indiene Hindu și Deccan Herald, Rediff.com, Asia Times și Fundația pentru Cultură Strategică, Moscova. Posturi anterioare: diplomat de carieră timp de 30 de ani în Serviciul Extern al Indiei: a servit în Ambasada Indiei la Moscova (1975-1977; 1987-1998) ); Subsecretar (1977-1979), Secretar comun (1992-1995), Director (1989-1991), Divizia Iran-Pakistan-Afganistan și Unitatea Kashmir, Ministerul de Externe; a ocupat posturi în misiunile indiene din Bonn, Colombo, Seul; însărcinat cu afaceri, ambasadele indiene în Kuweit și Kabul; Înaltul Comisar interimar/adjunct la Islamabad; Ambasador în Turcia și Uzbekistan.Interese de cercetare: politica externă a Indiei, relațiile ruso-indiene, Pakistan, Afganistan și Asia Centrală, securitate energetică, Asia-Pacific și Orientul Mijlociu. Autor a numeroase publicații în India și în străinătate despre Rusia, Asia Centrală, China, Afganistan, Pakistan, Iran și Orientul Mijlociu, precum și despre probleme legate de energie și securitate regională.

La 1 iulie, la Casa Albă, președintele american Joe Biden a făcut o dezvăluire uluitoare că „ideea că vom putea apăsa un comutator și vom reduce costul benzinei, nu este probabilă pe termen scurt”.

Exportatorii nordamericani de gaze s-au poziționat în consecință pentru a umple golul pe măsură ce Europa se îndepărtează de importurile rusești. FT a raportat recent că „producătorii de gaze naturale lichefiate din SUA au anunțat o serie de acorduri pentru a stimula exporturile, deoarece industria valorifică penuria care a lăsat Europa cu o criză energetică tot mai mare”.

Acordurile sunt atât de profitabile încât Cheniere, principalul exportator de gaze din Statele Unite, a luat o decizie de investiție pentru a continua cu un proiect care își va crește capacitatea cu peste 20% până la sfârșitul anului 2025, anticipând acorduri de aprovizionare pe termen lung și achiziții de gaz din SUA în următoarele decenii. Se pare că producătorii nordamericani de gaze operează cu fabrici la plin randament pentru a crește livrările către UE.

SUA au depășit Rusia pentru prima dată ca principal furnizor de gaze în Europa. Deși GNL din SUA este vândut în Europa la costuri mult mai mari decât gazul de conductă din Rusia, țările UE nu au de ales.

Având în vedere că furnizarea gazului Rusiei prin Nord Stream la doar 40% din capacitate și livrările urmând să fie oprite complet pentru întreținere anuală în perioada 11-21 iulie, perspectivele pentru furnizarea gaz rusesc în Europa pe termen scurt pare sumbru.

Germania a avertizat asupra riscului ca gazul din conducta Nord Stream să nu revină deloc în urma întreținerii. În orice caz, aprovizionarea Rusiei către Europa este la nivel minim și este „prevăzut să rămână restrânsă, până în al treilea trimestru”, potrivit S&P Global.

Germania se îndreaptă către o mare criză economică. Șeful Federației Germane a Sindicatelor a fost citat că a spus în weekend: „Industrii întregi sunt în pericol de a se prăbuși pentru totdeauna din cauza blocajelor gazului – în special, industria chimică, a sticlei și a aluminiului, care sunt furnizori importanți pentru sectorul auto cheie.” Este, probabil, un șomaj masiv. Când Germania strănută, desigur, Europa răcește – nu numai zona euro, ci inclusiv Marea Britanie post-Brexit.

Bun venit la „sancțiunile iadului” ale Uniunii Europene. SUA i-au împins literalmente pe europeni în criza din Ucraina. De câte ori a călătorit secretarul de stat Antony Blinken în Europa, în acele luni critice, din perioada premergătoare invaziei ruse a Ucrainei, pentru a se asigura că ușa oricăror discuții semnificative cu Kremlinul rămâne închisă! Și companiile energetice nordamericane obțin astăzi profituri extraordinare, vânzând gaz către europeni. Vor avea europenii inteligența comună pentru a realiza că au fost înșelați?

Acum, Biden s-a spălat pe mâini de criza gazelor. El a declarat brusc, într-o conferință de presă la Madrid din 30 iunie, că o astfel de primă la prețul petrolului va continua „atâta timp cât este nevoie, astfel încât Rusia nu poate, de fapt, să învingă Ucraina și să treacă dincolo de UcrainaAceasta este o poziție critică, critică pentru lume. Iată-ne. De ce avem NATO?”

Narațiunea personală a lui Biden este că sancțiunile împotriva Rusiei vor funcționa în cele din urmă și un război lung în Ucraina ar fi distrugerea Rusiei. Narațiunea SUA este că, dacă priviți sub capota economiei ruse, s-ar putea să nu fie suficient de flexibilă și plină de resurse pentru a dezvolta un spirit de buncăr antreprenorial și pentru a adopta noi modele de afaceri pentru a neutraliza sancțiunile. Biden este convins că economia rusă este în strânsoarea mafiilor industriale care nu sunt foarte inovatoare și, prin urmare, nu există multe opțiuni pentru Rusia sub sancțiunile occidentale.

Biden a spus la Madrid: „Uitați-vă la impactul pe care l-a avut războiul din Ucraina asupra Rusiei… Ei (rușii) au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-au obținut în ceea ce privește economia lor… Nici măcar nu pot – știți, au – ei vor avea probleme cu menținerea producției de petrol pentru că nu au tehnologia pentru a face acest lucru. Au nevoie de tehnologie nordamericană. Și se află, de asemenea, într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de arme și unele dintre sistemele lor militare. Așa că plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta.”

Dar chiar dacă acesta este cazul, cum îi ajută toate acestea pe europeni? Pe de altă parte, calculele strategice ale președintelui Putin cu privire la război rămân pe drumul cel bun. Forțele ruse au făcut progrese incontestabile în stabilirea controlului deplin asupra Luganskului.

Președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a dezvăluit propunerile comandanților armatei din Ucraina „pentru dezvoltarea operațiunilor ofensive”, Moscova, 4 iulie 2022

Luni, Putin a dat semnalul verde unei propuneri a comandanților armatei de a lansa „operațiuni ofensive”. La cinci luni de la începutul războiului, ucrainenii privesc înfrângerea, iar generalii armatei ruse știu asta.

Nici Rusia nu a intrat în Ucraina nepregătită. Evident, a luat măsuri de prevedere atât înainte, cât și după război, pentru a-și proteja economia. Și acest lucru permite economiei ruse să se stabilească la o „nouă normalitate”. Opțiunile Washingtonului sunt destul de limitate în aceste circumstanțe. În principiu, sancțiunile occidentale nu abordează cauzele comportamentului rus și, prin urmare, sunt sortite să nu rezolve problema în cauză.

Cu siguranță, Putin rezervă câteva surprize neplăcute pentru Biden mai aproape de alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie. Biden presupune cu bucurie că controlează toate variabilele situației. Schadenfreude nu este niciodată o bază rațională pentru pentru arta de a guverna. – *Schadenfreude este un cuvânt de origine germană derivat din Schaden (rău) și Freude (bucurie), care se referă la plăcerea care apare atunci când vezi nenorocirea altei persoane.

Kherson

Ieri, regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, care se învecinează cu Crimeea, a format un nou guvern cu Prim-Viceprim-Ministrul regiunii Kaliningrad din Rusia, șeful cabinetului și cetățeni ruși, printre adjuncții săi. Acum, că sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS, contrar promisiunii lui Biden, se dezlănțuie prin orașele rusești, așteptați-vă la niște represalii majore ale Rusiei.

Calea operațiunilor ofensive ale Rusiei este transmisă pentru a include de asemenea Harkov și Odesa, în afară de Donbass. Influentul politician de la Kremlin și președintele Dumei Vyacheslav Volodin a declarat marți:

„Unele persoane se întreabă care este obiectivul nostru și când se vor termina toate acestea. Se va termina când orașele și satele noastre pașnice nu vor mai fi supuse atacurilor cu bombardamente. Ceea ce fac ei este să forțeze trupele noastre să nu se oprească la granițele republicilor Lugansk și Donețk (Donbass), deoarece atacurile (în regiunile rusești) vin din regiunile Harkov și din alte regiuni ale Ucrainei”.

Cât timp crede Biden că europenii vor dori să fie implicați într-un război prelungit cu Rusia? Bild a informat duminică că 75% dintre respondenții germani consideră că creșterile recente ale prețurilor sunt o povară grea, în timp ce 50% au spus că simt că condițiile lor economice se înrăutățesc; la fiecare secundă, germanul se teme de lipsa încălzirii în iarna care vine, din cauza reducerii rezervelor de gaze rusești și a inflației în creștere în Uniunea Europeană.

Totuși, Biden spune că războiul va continua „atâta timp cât este nevoie” și lipsa de combustibil va continua „atâta timp cât va fi nevoie”. Se preconizează că economia europeană va începe să se contracte în a doua jumătate a anului 2022, iar recesiunea ar putea continua până în vara lui 2023 cel puțin.

Analiștii de la JP Morgan Chase, banca de investiții din SUA, au declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea provoca, de asemenea, creșteri „stratosferice” ale prețului petrolului, dacă ar folosi reduceri de producție pentru a riposta. Spunea: „Strângerea pieței globale a petrolului este de partea Rusiei”. Analiștii au scris că prețurile ar putea să se tripleze, la 380 de dolari pe baril, dacă Rusia ar reduce producția cu 5 milioane de barili pe zi.

Decretul lui Putin de săptămâna trecută este de rău augur: Kremlinul preia controlul deplin asupra proiectului de petrol și gaze Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Gazprom, proprietate de stat, deținea o participare de 50% plus o acțiune în proiect, iar partenerii săi străini erau Shell (27,5%), Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (10%). Decretul prevede că Gazprom își va păstra pachetul majoritar de acțiuni, dar investitorii străini trebuie să ceară guvernului rus un pachet de acțiuni la nou-creata firmă în termen de o lună, sau să fie deposedați. Guvernul va decide dacă aprobă vreo cerere.

O vedere aeriană a fabricii de lichefiere, parte a proiectului de gaz natural lichefiat Sakhalin-2 din Sakhalin, Rusia, descrisă ca fiind unul dintre cele mai mari proiecte integrate de petrol și gaze din lume. (Sursa: Indian Punchline)

Acest lucru va perturba și mai mult piețele de energie și va pune mai multă presiune pe piața GNL, și poate fi văzută ca o mișcare pentru a exercita mai multă presiune asupra Occidentului prin restrângerea concomitentă a aprovizionării cu gaz către Europa și prin crearea unei cereri mai mari de GNL în Asia, care va reduce aprovizionarea în prezent mergând în Europa. Sakhalin-2 furnizează aproximativ 4% din piața globală de GNL!

Lordul Ismay

Singura parte a agendei SUA care merge bine pare să fie partea pe care nu a expus-o: exact aceleași obiective anglo-americane pe care Lordul Ismay le-a prezis cândva ca rațiune a existenței NATO – „menține-i pe ruși afară, pe nordamericani înăuntru, iar pe nemți la pământ.”

*Printre numeroasele funcții distinse ale Lordului Ismay, a fost adjunctul militar șef al lui Winston Churchill, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a servit ca prim secretar general al NATO.

admin

Latest News

Amnesty identifică probleme grave legate de drepturile omului în Austria

Viena – Amnesty International (AI) se confruntă cu probleme grave legate de drepturile omului în Austria. În raportul anual...

More Articles Like This