joi, martie 28, 2024

Dezbatere aprinsă despre cetățenie în “Parlamentul” vienez!

Must Read

Popularii nu vor nici o schimbare!

Socialiștii și Verzii vor acces mai ușor la cetățenie, dar văd lucrurile diferit

Din punctul de vedere al ÖVP – Partidul Popular austriac, principala formațiune politică a coaliției de guvernare, naturalizarea ar trebui să rămână „punctul central al unui proces de integrare”. Însă Partidul Socialist SPÖ, Verzii și Neos ar ori un acces mai ușor la cetățenia austriacă. În dezbaterea despre accesul la cetățenia austriacă, care fierbe de câteva săptămâni, organizația vieneză a ÖVP a convocat, marți, o sesiune specială a Legislativului local. Ar trebui rediscutată legea actuală a cetățeniei, pe care guvernul orașului, de coloratură politică roșu-roz o agită. Ar trebui abordată și reforma „eșecului autorităților” din Departamentul Municipal 35 (de imigrație) din Viena – au fost concluziile celor prezenți la dezbatere.

Regulile de naturalizare nu trebuie modificate?!

În discursul său de deschidere, șeful organizației  ÖVP și consilier al orașului Viena, Karl Mahrer, a apărat regulile stricte, existente în prezent, pentru obținerea cetățeniei: “Premiul obținerii cetățeniei este ceva cu totul special! Din punctul nostru de vedere, liniile directoare existente sunt bine gândite, iar cetățenia este gloria încununată, la sfârșitul unui proces de integrare!”- a afirmat Mahrer. Obstacole, cum ar fi că doar cei cu un cazier curat pot obține cetățenia, sunt necesare pentru ca „familiile noastre să poată trăi în siguranță”, spune el. Oricine vrea să devină austriac, trebuie să adere la valorile unei democrații liberale – este de părere Mahrer. Apoi, acesta a povestit despre o recentă excursie prin oraș: „Ieri am fost la o plimbare în cartierul Favoriten…Din nou, am constatat că se formează societăți paralele!”- afirmă liderul ÖVP. Acesta a avertizat că relaxarea prevederilor pentru obținerea cetățeniei ar exacerba conflictele etnice latente. El nu înțelege de ce partidele de stânga „vor să reducă” aceste prevederi. În orice caz, ÖVP susține faptul că regulile de naturalizare nu trebuie schimbate. 

Cetățenia austriacă este foarte importantă pentru progresul personal!

A urmat o dezbatere animată și, pe alocuri, zgomotoasă. Consilierul municipal al FPÖ, Dominik Nepp, a fost surprins de „spectacolul pe care îl oferă ÖVP”. Declanșarea dezbaterii au constituit-o solicitările în acest sens pentru un acces mai rapid la cetățenie, din partea președintelui Van der Bellen. El este candidatul pe care îl susțin și politicieni ai ÖVP, precum fostul ministru Maria Rauch-Kallat. „Van der Bellen vrea să acorde cetățenia tuturor celor de la graniță!”- a explicat Nepp. „Parlamentul local este o cacealma, pe care fiecare alegător o vede!” Facilitarea pentru obținerea cetățeniei nu este nici de dorit, nici necesară”!- a declarat Nepp, pentru că “Mulți oameni care locuiesc deja aici, nici nu vor să fie cetățeni! Oricum, primesc totul, de exemplu, venitul minim și un apartament de la municipalitate!”- susține Nepp. Reprezentanții Neos au avut poiții complet diferite: „Ceea ce se cere este o legislație echitabilă și bine gândită pentru obținerea cetățeniei!”- a replicat parlamentarul Selma Arapović. Dar ÖVP nu vrea asta! În schimb, de ani de zile, ei au insistat pentru condiții mai stricte la obținerea cetățeniei. Arapović, care a crescut în Bosnia, s-a referit la propria sa biografie: „Nu aș putea fi ceea ce sunt astăzi, fără cetățenia austriacă! Nici politician, nici inginer civil. Cetățenia este o condiție prealabilă pentru toate acestea! Acest lucru este valabil și pentru multe alte profesii!..Vreau să subliniez cât de importantă poate fi cetățenia pentru progresul personal!”- a spus Arapović. Ea consideră că este „ridicol” faptul că ÖVP consideră că trebuie să protejeze cetățenia prin solicitarea unor sume mari de bani sau diferite alte obstacole.

Verzii vor o cetățenie cât mai deschisă!

Referindu-se la plimbarea lui Mahrer în Favoriten, Niki Kunrath de la Partidul Verde, a subliniat că și el a fost prezent în mod regulat acolo. „Nu trebuie să menționez asta, pentru că face parte din munca noastră zilnică!”- a precizat el. “Cum se comportă oamenii, nu reprezintă o chestiune de cetățenie!” – a subliniat Kunrath. Deputatul regretă că, din cauza regulilor rigide de naturalizare, o parte din ce în ce mai mică a populației are dreptul să voteze, pentru că, se știe că dreptul de vot este legat de cetățenie. „Trebuie să încercăm să facem unele schimbări!”- a spus Kunrath, cu convingere. „Cred că este foarte important să păstrăm cetățenia cât mai deschisă și extinsă posibil!”

SPÖ este pentru modificări „justificate în mod obiectiv”!

Șeful organizației vieneze a SPÖ, Kurt Stürzenbecher, s-a arătat dezamăgit de faptul că Parlamentul vienez nu a făcut o dezbatere obiectivă. Stürzenbecher a vorbit despre relaxarea naturalizării, cerută de SPÖ. „Șase ani de rezidență sunt suficienți!…Costurile pentru naturalizare ar trebui reduse, în locul testului de cetățenie, este nevoie de un curs de cetățenie!…Un copil născut în Austria ar trebui să primească automat cetățenia austriacă, la naștere, dacă cel puțin unul dintre părinți este rezident legal pe teritoriul austriac timp de cinci ani” – a explicat el. 

“De ce toate astea?! Oamenii, sunt oricum, aici!…Întrebarea este dacă ei sunt aici și nu au drepturi, sau sunt aici și au drepturi! Ar trebui să inițiem campanie pentru o nouă lege a cetățeniei, cu argumente justificative, în mod obiectiv!”- a declarat Stürzenbecher. SPÖ este de acord cu Verzii: Stürzenbecher a constatat că Legea Cetățeniei este problematică, în ceea ce privește politica democratică.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This