vineri, martie 29, 2024

Austria va rămâne neutră militar!

Must Read

Austria își va păstra statutul de neutralitate, a declarat Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg.

Reacția oficialului de la Viena vine în contextul în care Austria este membră UE, dar nu și în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Între timp, Finlanda și Suedia, care sunt deja în UE, au decis aderarea la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Situația este puțin diferită la noi,” a spus Schallenberg pentru postul de radio german Deutschlandfunk, citat de Reuters, iar mai apoi de Agerpres.

Austriecii vor neutralitate!

El și-a motivat declarația spunând că publicul austriac a arătat un sprijin „covârșitor” pentru neutralitatea țării.

Totodată, ministrul a spus că Austria, care își procură 80% din gazul natural din Rusia, va continua să ofere ajutor umanitar Ucrainei, dar nu și arme letale. „Ajutăm Ucraina pe scară largă, dar nu cu muniţie de război, şi cred că ajutorul pentru Ucraina nu poate fi redus doar la muniţie de război,” a explicat acesta. Site-ul guvernamental https://www.bmeia.gv.at/arată că Austria se consideră o țară „neutră și nealiniată (militar)”, dar având o relație în dezvoltare cu NATO. Austria este membră a Parteneriatului pentru Pace din 1995, un program de cooperare între țări euro-atlantice individuale și NATO, dar și membră a Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic  din 1997, în care 50 de țări colaborează prin dialog și consultare pentru a rezolva probleme politice și de securitate. Austria contribuie și la diverse operațiuni cu mandat ONU, sub comanda NATO.

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This