joi, martie 28, 2024

ANALIZĂ: Este Viena pe mâini bune cu primarul – manager Ludwig?!

Must Read

Nici un politician austriac nu a devenit mai contestat și mai expus publicului decât primarul socialist al Vienei

Pe măsură ce adversarii săi politici se înmulțesc, mai poate așa-numitul „manager de criză” al orașului se dovedește tot mai incapabil îi mulțumească pe vienezi

Pandemia nu s-a terminat!

„Încă o dată aș dori să subliniez că pandemia nu s-a terminat”, a scris Michael Ludwig pe Twitter, în septembrie 2021. „Pandemia nu sa încheiat încă. Rămânem pe partea sigură!”, a postat el și la sfârșitul lunii mai 2022. Ca o mantră, guvernatorul orașului va repeta și această declarație la Conferința Partidului de Stat SPÖ din Viena din 28 mai 2022, unde Ludwig a fost confirmat ca lider federal al organizației socialiștilor vienezi, cu 94,4% din voturile delegaților.

Cei mai fervenți susținători ai săi, membri apropiați ai partidului și șefei SPÖ pe Austria, Pamela Rendi-Wagner, un epidemiolog calificat, continuă să aplaude ceea ce Ludwig, cu propriile sale cuvinte, numește „calea vieneză”: o cale care se presupune a fi total diferită de abordarea națională, privitoare abordarea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia. Și o cale care a implicat măsuri mult mai stricte decât în ​​restul Austriei și Europei: teste PCR obligatorii la piscinele publice exterioare pentru copiii de șase ani sau înregistrarea oaspeților și restricții „2G” (doar admiterea la persoanele vaccinate și a celor care s-au vindecat după o infecție cu COVID) în hoteluri și restaurante vieneze). Toate aceste măsuri au fost puternic criticate de unii reprezentanți economici și, în special de politicienii, ÖVP. Aceste măsuri au fost ridicate, deși măștile FFP2 trebuie încă folosite în toate mijloacele de transport în comun din Viena. Astfel de măsuri revoltă, încă, un număr tot mai mare de utilizatori ai rețelelor de socializare, care îl învinovățesc pe Ludwig pentru menținerea fără rost a crizei de sănătate, doar  pentru a-și consolida el puterea.

Ludwig, apărător al Islamului?!

De asemenea, Michael Ludwig este criticat pentru poziția sa față de pericolul islamic. După ce i-a fost prezentată o hartă a Vienei cu moscheile controlate de naționaliștii turci ai lui Erdogan, primarul a făcut spume: „Resping în mod categoric

 stigmatizarea religiilor”- a declarat Ludwig pentru standard.at: „Această hartă nu contribuie cu absolut nimic la integrare, ci promovează o diviziune socială! Sunt, foarte clar, în favoarea conviețuirii și a conviețuirii respectuoase a tuturor în orașul nostru și în țară!”- a spus el. Susanne Raab (ÖVP), în schimb, îl acuză pe primar de o „politică a struțului”, că „ignoră și ascunde în mod constant problemele și adevărurile”, când e vorba e transparență. Se face o distincție „între religia Islamului și instituțiile care promovează integrarea, pe de o parte, și Islamul politic și curentele și ideologiile problematice, pe de altă parte!”, arată Susanne Raab, care explică: „Experții arată, prin hartă această hartă, unde sunt moscheile controlate de Erdogan, unde lupii cenușii răspândesc idei naționaliste turcești și unde se răspândește antisemitismul!”

Ludwig a fost dur criticat de FPÖ și pentru interzicerea crucilor de la Spitalul de Nord, decizie care, susține partidul de opoziție, “nu înseamnă altceva decât să îngenunchezi în fața Islamului!”. FPÖ acuză și tăcerea asurzitoare din partea Primăriei cu privire la scandalul din jurul șoferilor de autobuz de origine turcă de la Wiener Linien, scandal în care aceștia au arătat deschis, tuturor, salutul „lupilor gri” turci ultranaționaliști, într-un spațiu de evenimente al FSG (Fracțiunii Social-democrate-n.n). în sala de ședințe a șoferilor de autobuz Rax”, amintește Stumpf de situația îngrijorătoare a relațiilor administrației orașului Viena cu grupurile islamiste.

 

Gafă uriașă!       

Primarul socialist a fost în atenția presei și opiniei publice și în scandalul ansamblului de construcții Stadtstrsse, puternic contestat de ecologiști și de activiști pentru mediu, care au blocat șantierele.

Acuzațiile lui Ludwig la adresa ocupanților străzii orașului erau că aceștia au provocat „pagube imense” prin obstrucționarea lucrărilor de construcție. „Potrivit deciziilor celei mai înalte instanțe, toți activiștii implicați sunt răspunzători solidar pentru întregul prejudiciu! Dacă obstacolul din calea conducerii construcției nu este imediat și complet încetat, orașul Viena este obligat să ia toate demersurile legale pe care le are la dispoziție pentru a revendica prejudiciul cauzat!”-  spunea el într-o scrisoare, la finele anului trecut. El susține că orașul a fost „ forțat ” să construiască drumul public pe acel traseu din cauza unei evaluări a impactului asupra mediului pentru noul cartier Seestadt. Municipalitatea a amenințat activiștii de mediu, inclusiv tinere de 13 și 14 ani, cu sancțiuni de milioane de euro, ceea ce a provocat consternarea opiniei publice.

Activista de stradă Lena Schilling (14 ani),  nu poate înțelege în ce împrejurări și cu ce drept, firma de avocatură a Primăriei a avut acces la numele și datele ei personale: „Nu ar trebui să primesc amenințări din partea orașului Viena, doar pentru că vreau să am un viitor!”- spune ea. Au fost trimise scrisori de amenințare și persoanelor care au vorbit public împotriva proiectului Stadtstraße, dar nu au luat niciodată parte la acțiunile de ocupație sau de protest.

Între timp, Primăria Viena, SPÖ și firma de avocatură Jarolim au fost nevoiți să recunoască revolta pe care au declanșat-o cu scrisorile de amenințare și caută o cale de ieșire, prin care să-și salveze imaginea.

Primarul Michael Ludwig și consilierul pentru transporturi, Ulli Sima, au afirmat, în final,  că vor să discute cu activiștii climatici. Faptul că guvernul orașului a amenințat cu procesem a fost criticat pe scară largă. „Ludwig vrea să ne reducă la tăcere cu acest pas drastic! Acesta este un scandal!”, spune Lucia Steinwender, de la System Change not Climate Change , una dintre organizațiile care au primit scrisoarea de amenințare a lui Michael Ludwig. „În special de Ziua Drepturilor Omului, o astfel de măsură împotriva societății civile este o acțiune devastatoare, în ceea ce privește politica democratică și rezistă oricărei găsiri de soluții constructive!”- este și părerea  directorului general al organizației Südwind, Konrad Rehling. „Cu acest atac asupra mișcării climatice, societății civile și democrației, primarul Ludwig a trecut de linia roșie! El trebuie să se oprească imediat și să retragă imediat toate amenințările de a da în judecată!”- a precizat și  Alexander Egit, managing director al Greenpeace. Verzii sunt, de asemenea, în spatele activiștilor: „Tânăra mișcare pentru schimbările climatice este susținută în sute de orașe din întreaga lume, iar reprezentanții ei sunt invitați la dialog. Sub primarul Ludwig, aceeași mișcare este amenințată cu procese în Viena. Acest lucru arată încă o dată că SPÖ este de partea greșită a istoriei, când vine vorba de protecția climei!”-  a declarat și Peter Kraus, liderul tineretului Verzilor.

Într-un interviu, fostul ministru al Turismului, Elisabeth Köstinger, a acuzat consiliul municipal vienez că politicile lor dăunează pe termen lung sectorului ospitalității și turismului din Austria, prin politica strictă în așa zisa pandemie. Într-adevăr, capitala a fost afectată mult mai rău decât celelalte opt provincii, cu aproape 57% mai puține rezervări la hoteluri decât în 2019. Köstinger a pus sub semnul întrebării eficiența strategiei de testare a Vienei, în raport cu un număr mare de infecții.

Dar ce cred austriecii despre Michael Ludwig, care se numără printre cei mai duri oponenți ai guvernului ÖVP-Green? Potrivit unui sondaj al Linz Market Institute, primarul Vienei ar fi reales cu peste 50%. Acest sondaj, însă, a fost efectuat la începutul anului 2022, înainte ca o serie de scandaluri și crize să înceapă să destrame reputația lui Ludwig ca un „manager de criză” în care poți avea încredere.

O imagine din beton

La doar câteva zile după publicarea sondajului, activiștii au dezvăluit, în fața Primăriei vieneze, o imagine concretă a lui Michael Ludwig ca semn clar de protest împotriva politicii sale de climă și mediu. Protestatarii (mulți dintre ei din mișcarea „Fridays for Future” și Greenpeace) s-au prezentat în forță, deoarece primarul a insistat să construiască o autostradă și un tunel, care trebuia să traverseze Lobau, o rezervație naturală la Dunăre. Ludwig a rămas neimpresionat. La fel ca în criza Corona, guvernatorul vrea să se bazeze pe propria sa echipă de experți, subliniind că nu există alternative fezabile. Între timp, o parte din reprezentanții SPÖ se opun în mod deschis politicii de linie dură a primarului.

Pe rețelele de socializare, numărul criticilor lui Ludwig îi depășește în prezent cu mult pe susținătorii săi și pe cei care sunt în favoarea „modului vienez” precaut și atent. Odată cu războiul în desfășurare din Ucraina și o inflație alarmantă în Austria, această tendință nu pare să se inverseze. Mulți austrieci au început să se întrebe de ce SPÖ a cerut stimulente naționale pentru a reduce creșterea costurilor vieții, în timp ce administratorul Vienei nu a oferit soluții pentru reducerea cheltuielilor cu electricitatea, încălzirea și locuința. Un afiș de pe forumul publicației „Standard” se întreabă și de ce primarul, care „nu a putut fi suficient de rapid pentru a susține o conferință de presă, imediat după ce guvernul federal și-a încheiat consultările”. Abia în cursul săptămânii care se încheie acum, Ludwig a anunțat măsuri pentru a contracara costurile în creștere cu energia.

Este Ludwig capabil să gestioneze crizele viitoare?!

În capitala Austriei, social-democrații sunt încă percepuți ca un partid social și deschis la minte, care susține egalitatea în drepturi și șanse. Membrii minorităților etnice și comunitatea LGTBQ se simt în siguranță cu consiliul orașului, condus de SPÖ. Această percepție nu s-a schimbat de când Michael Ludwig a intrat în funcție în mai 2018. Cu toate acestea, unii s-ar putea să nu fie de acord acum, după întâlnirea amicală a guvernatorului cu contestatul președinte al Turciei, de la Instambul, în această lună. Cotidianul austriac „Der Standard” a numit consultarea Ludwig-Erdogan o „dilemă diplomatică”, în timp ce reacțiile minorității kurde și afișele online au fost mult mai puțin diplomatice. „Se supraestimează pur și simplu, dând semnale cinice, oarecum provinciale, potențialilor alegători AKP (Erdogan) din Viena, sau este altceva?!” se întreabă sociologul Kenan Güngör. Un afiș acuză că principalele motivații ale lui Ludwig pentru această călătorie au fost să câștige alegătorii austro-turci, să-l depășească pe cancelarul Karl Nehammer (care l-a vizitat pe președintele rus Putin) și să se pregătească pentru a conduce într-o zi Partidul Socialist. Odată cu creșterea inflației, mulți austrieci și-au pierdut încrederea în politicieni, care nu reușesc să găsească soluții eficiente împotriva creșterii prețurilor și a cheltuielilor de trai.

La scurt timp după ce Guvernul a anunțat bonusuri pentru climă de 500 euro pe familie pentru acest an, Michael Ludwig a promis și el, în cele din urmă, un „bonus energetic” de 200 de euro, pentru circa 650.000 de familii vieneze. Va fi, însă, suficient pentru a calma oponenții și alegătorii care au întors deja spatele SPÖ?! Poate depinde, în cele din urmă, de soluțiile pe care Ludwig și partidul său urmează să le ofere și să le comunice publicului. Un lucru este însă cert: numai retorica unei stări permanente de criză nu va mai fi suficientă!

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This