sâmbătă, mai 18, 2024

O baterie de apă, produsă de o firmă elvețiană, ar putea revoluționa stocarea energiei electrice!

Must Read

Instalația poate alimenta cu electricitate 900.000 de locuințe și poate stoca energia până când cererea de energie devine stringentă

Potrivit site-ului euronews.com, o baterie de apă capabilă să stocheze energie electrică echivalentă cu 400.000 de baterii de mașini electrice a început să funcționeze în Elveția, de circa două săptămâni. Centrala de acumulare prin pompare a fost construită într-o cavernă subterană din cantonul elvețian Valais. Cu capacitatea de a stoca și genera cantități mari de energie hidroelectrică, bateria va juca un rol important în stabilizarea surselor de energie din Elveția și Europa.

Ce este o baterie cu apă?

O baterie de apă sau o centrală de stocare cu pompare este un tip nou de stocare a energiei hidroelectrice. Bateria este realizată din două bazine mari de apă, situate la înălțimi diferite. Instalația poate stoca excesul de energie electrică, prin pomparea apei din piscina inferioară în piscina superioară, „încărcând” eficient bateria. Când este nevoie de electricitate, direcția apei este inversată. Fluxul de apă rotește o turbină care generează energie hidroelectrică. Bateriile hidro sunt utile în special pentru stocarea excesului de energie produsă de surse de energie intermitentă, cum ar fi vântul, energia solară și energia nucleară. Energia este pompată până la piscina de sus, în perioadele de supraproducție și poate fi, apoi, eliberată, pentru a produce energie în perioadele de cerere mare. Bateriile de apă reprezintă tipul de stocare a energiei din rețea cu cea mai mare capacitate disponibilă în prezent.

De ce au construit elvețienii o uriașă baterie de apă?!

Centrala electrică elvețiană, construită de compania Nant de Drance, a fost pusă în funcțiune pe 1 iulie. Uzina are șase turbine cu pompe și o putere totală de 900 MW, suficientă pentru a alimenta până la 900.000 de case. Cu o capacitate de stocare de 20 de milioane de kWh de energie electrică, se speră că bateria de apă va juca un rol semnificativ în stabilizarea rețelelor energetice ale Elveției și Europei. În perioadele de cerere mare, cum ar fi în pe timpul valurilor de căldură, bateria poate reduce probabilitatea unei supraîncărcări a rețelei.

Provocările inginerești ale construirii unei baterii de apă

Bateria este situată la 600 de metri sub pământ, între rezervoarele Emosson și Vieux Emosson din Valais. A fost nevoie de 14 ani pentru finalizarea ei, din cauza provocărilor considerabile de logistică și inginerie. Pentru a realiza uzina, au trebuit săpați 18 kilometri de tuneluri, prin Alpi. Aceste tuneluri au permis transportul materialelor de construcție și a clădirilor prefabricate, în munte. În centrul uzinei se află o sală a mașinilor uriașă, care măsoară aproape 200 de metri lungime și 32 de metri lățime. Între 2012 și 2016, înălțimea barajului Vieux Emosson a fost mărită cu 20 de metri, pentru a permite rezervoarelor să stocheze mai multă apă și să creeze mai multă energie.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This