sâmbătă, mai 18, 2024

O bacterie ce trăiește în izvoarele termale marine permite stocarea eficientă a bioxidului de carbon, considerat principalul vinovat pentru încălzirea globală!

Must Read

O enzimă din organismul bacteriei permite și producerea de hidrogen, ca sursă de energie!

Potrivit publicației krone.at, cercetătorii de la Centrul pentru Biologie al Universității din Basel și de la Universitățile din Frankfurt pe Main și Marburg au descompus o enzimă dintr-o bacterie care permite legarea eficientă a dioxidului de carbon (CO2). Oamenii de știință speră că acest lucru va deschide noi modalități de stocare a gazelor cu efect de seră.

Bacteria-minune ar putea rezolva criza climatică!

Conform afirmațiilor cercetătorilor de la Basel Biozentrum, enzima numită HDCR formează acid formic din hidrogen gazos (H2) și dioxid de carbon (CO2). Acest lucru permite stocarea eficientă și pe termen lung a bioxidului de carbon, care ar putea fi importantă, având în vedere agravarea constantă a crizei climatice. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică „Nature”. Enzima HDCR provine de la bacteria Thermoanaerobacter kivui, care a fost descoperită pentru prima dată în 1981, în Lacul Kiwu, din Africa Centrală. Bacteria iubitoare de căldură trăiește departe de oxigen, inclusiv în izvoarele subacvatice fierbinți, din adâncurile mării. Se dezvoltă optim la puțin sub 70 de grade Celsius, se hrănește doar cu gaze și poate construi material celular numai din dioxid de carbon și azot.

Enzima HDCR permite și folosirea hidrogenului ca sursă de energie!
Cercetătorii au reușit recent să descompună structura specială a enzimei. Potrivit cercetătorilor, aceasta este alcătuită din așa-numitele filamente, neobișnuit de lungi și împletite. Cercetătorii spun că această structură, asemănătoare firului, funcționează, aparent, ca un nanofir conducător de electroni, care este responsabil pentru legarea în mare viteză a celor două gaze. Această reacție chimică este efectuată mai eficient în această enzimă decât în ​​toți catalizatorii chimici cunoscuți până în prezent. „Structurile găsite în HDCR ne arată noi modalități de a lega CO2 și de a folosi hidrogenul ca sursă de energie!”- a declarat Ben Engel, liderul grupului de cercetare de la Basel Biozentrum. Rezultatele studiilor ilustrează, de asemenea, importanța cercetării științifice de bază asupra diferitelor organisme biologice, a continuat Engel. 

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This