marți, mai 21, 2024

Nu mai putem scăpa de taxa GIS, pentru Radioteleviziunea din Austria!

Must Read

Curtea Constituțională a decis că e ilegal ca streamer-ii să urmărească programe de televiziune pe Internet, fără să plătească

Parlamentul are timp să legifereze taxarea universală până la sfârșitul anului viitor

Conform site-ului www.gis.at, potrivit secțiunii 2, paragraful 1 din Legea taxelor de difuzare (RGG), „oricine operează o instalație de recepție a transmisiei în clădiri trebuie să plătească taxe”. Nu există taxă dacă – radiodifuzorului i s-a acordat o scutire sau – taxele sunt deja plătite pentru locație (adică dacă cineva se mută cu altcineva, unde taxele sunt deja plătite). – nu sunt disponibile receptoare radio. De asemenea, radiourile auto nu sunt supuse unei taxe – recepția radio în afara clădirilor este gratuită. Un dispozitiv de recepție este orice dispozitiv care poate face recepția de emisiuni radio vizual și/sau acustic și direct perceptibilă. Un computer cu acces la Internet sau o cartelă TV este, de asemenea, capabil să primească și să redea programe radio sau programe TV, datorită a ceea ce are disponibil. Cu toate acestea, GIS distinge între recepția de programe de radio și televiziune. Programele de televiziune nu sunt încă transmise pe Internet ca flux continuu în direct, iar GIS nu clasifică ofertele video la cerere ca difuzare. Taxele pentru programele TV ar intra în joc doar dacă computerul a fost extins într-un receptor TV, prin instalarea unui card TV sau folosind un stick USB DVB-T. Este diferit cu programele radio: programele radio ORF pot fi auzite direct prin Internet. O posibilă obligație de a plăti o taxă pentru un computer, tabletă, smartphone sau dispozitiv similar cu acces la Internet se referă, prin urmare, numai la recepția de programe radio. Cu alte cuvinte: depinde dacă radioul poate fi ascultat într-o locație, adică dacă există dispozitive care permit recepția radio. Gospodăriile private plătesc o taxă pentru o locație, indiferent de câte receptoare radio sunt amplasate acolo.

Vor plăti taxa GIS și utilizatorii de Internet, fiindcă pot urmări posturi tv online!

Cu alte cuvinte ești obligat să plătești taxa și dacă ai un Smartphone, cu care poți asculta posturi de radio. Nu mai vorbim de tabletă sau PC!

Sub Austria RGG (Legea licențelor TV și Radio), toate echipamentele de recepție de radiodifuziune utilizate sau operaționale într-o anumită locație trebuie să fie înregistrate. Locația echipamentului este considerată a fi locuri de reședință sau orice alte spații cu un scop uniform de utilizare.

Agenția responsabilă cu administrarea licențelor din Austria este GIS – Gebühren Info Service GmbH, o filială 100% a Companiei de radiodifuziune austriece (ORF), precum și o agenție a Ministerului Finanțelor, însărcinată cu îndeplinirea funcțiilor privind interesele naționale. Volumul tranzacțiilor în 2007 s-a ridicat la 682 milioane EUR, din care 66% sunt alocate ORF pentru finanțarea organizației și a programelor sale, iar 35% sunt alocate guvernului federal și guvernelor locale (impozite și finanțarea activităților culturale locale). GIS are aproximativ 191 de angajați și aproximativ 125 de profesioniști independenți în serviciul de teren. 3,4 milioane de gospodării austriece sunt înregistrate la GIS. Procentul celor care eludează taxa GIS în Austria se ridică la 2,5%.

Managerul ORF vrea o taxă GIS mai mare, pentru toată lumea!

Noul manager al ORF, Roland Weißmann, dorea să introducă o taxă GIS și pentru streaming, încă de la începutul anului 2022. Weißmann deja a lăsat să înțeleagă de mai multe ori, că nu numai taxa GIS va fi mărită, ci și “Streaminglücke” va fi închisă.” „Va exista o anumită ajustare”, spune Weißmann.

Șeful ORF, Weißmann, de la NEOS, spusese deja de mai multe ori că nu numai că ar trebui majorată taxa GIS în general, ci că „decalajul de streaming” ar trebui să fie și închis. „Va fi o anumită ajustare”, spune Weißmann. El s-a referit la faptul că ajustarea inflației pentru ultimii cinci ani a fost de zece la sută, dar că aceasta nu se reflectă în taxa GIS. Cu toate acestea, este surprinzător că „decalajul de streaming” ar putea merge atât de repede.

Potrivit publicației heute.at, Curtea Constituțională a decis că streamingul gratuit de programe ORF pe Internet este neconstituțional. Streamingul ORF pe Internet ar trebui să coste, pe viitor. Acesta este rezultatul unei noi hotărâri a Curții Constituționale (VfGH), care afirmă: „Încalcă Legea constituțională federală privind asigurarea independenței radiodifuziunii (BVG Rundfunk) ceea ce fac persoanele care ascultă sau urmăresc programe ORF exclusiv prin Internet. Nu plătiți o taxă de program, dar trebuie să plătiți.” Prin urmare, Curtea Constituțională a abrogat unele prevederi ale legii ORF ca neconstituționale. Trebuie să existe o nouă reglementare a Legii GIS, până, cel târziu, la 1 ianuarie 2024.

Curtea Constituțională intervine

Sumele colectate în prezent de GIS (înseamnă Fees Info Service GmbH) pentru TV și radio includ taxa de program pentru ORF, precum și și taxele pentru autoritățile federale și de la nivelul regiunilor. Potrivit Legii taxelor de difuzare, oricine nu deține un receptor radio (radio sau televizor) nu trebuie să plătească în prezent taxe de difuzare și – conform Legii ORF – deci nici taxe de programe”, potrivit Curții Constituționale. „Prevederile din legea ORF care leagă taxa de program de obligativitatea plății taxei de licență sunt, potrivit Curții Constituționale, neconstituționale”.

Curtea Constituțională (VfGH) spune: În timp ce telespectatorii și ascultătorii de radio trebuie să plătească, streamerii pe internet nu au voie să folosească programe ORF gratuit. În acest sens, instanța face trimitere la Legea constituțională federală privind Radiodifuziunea. „Finanțarea prin taxe de programe are un aspect care asigură independența serviciului public de radiodifuziune. Cu o astfel de finanțare, este esențial ca toți cei care pot participa la discursul public prin intermediul radiodifuziunii, să fie incluse în finanțarea statutară a ORF și nu un grup semnificativ – acele persoane care primesc programe ORF prin internet – este exclus”, potrivit Curții Constituționale. Pe scurt: este neconstituțional ca telespectatorii și ascultătorii de radio să plătească pentru GIS, dar nu și streamerii pe Internet!

„Dacă legiuitorul, în exercitarea responsabilității sale de finanțare a ORF, își asumă finanțarea prin intermediul unei taxe de program, atunci, în raport cu cerințele BVG Broadcasting, nu poate scuti comportamentul de utilizare esențial, pentru reglementarea radiodifuziunii în ansamblu, de la această obligație de finanțare”, a precizat Curtea Constituțională. Motivul invocat de Curtea de Justiție este că, în caz contrar, „sarcina finanțării ar fi distribuită în mod semnificativ inegal” – cu o „oportunitate fundamental comparabilă de a participa la discursul public prin radiodifuziune”. „Abrogarea va intra în vigoare la sfârșitul lunii 31 decembrie 2023. Până atunci, Legislativul are timp să facă o nouă reglementare” – precizează Curtea Constituțională.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This