vineri, aprilie 19, 2024

Studiu UE: Aproape toate site-urile web populare folosesc „modele întunecate” pentru a manipula utilizatorii!

Must Read

Cercetătorii au ajuns la o concluzie devastatoare și cer o reglementare mai puternică de către politicieni

Teoria sună de fapt destul de simplu: în mod ideal, interfața cu utilizatorul a unui site web ar trebui să fie proiectată în așa fel încât să fie cât mai ușor posibil pentru utilizator să finalizeze sarcina intenționată, de exemplu, atunci când rezervă o călătorie, este util sau informațiile sunt cât se poate de clare și fără să ofere chestii inutile.

În practică, desigur, toate acestea sunt mai dificile, la urma urmei, fiindcă există mulți factori de luat în considerare atunci când dezvolți pagini complexe. Cu toate acestea, devine deosebit de dificil acolo unde există interese financiare în spate. Aici sunt, aproape întotdeauna, folosite așa-numitele modele întunecate, așa cum arată un studiu actual al UE .

Problemă de amploare

Potrivit heise.de , 97% dintre cele mai populare site-uri web folosesc trucuri de manipulare pentru a-i determina pe utilizatori să facă ceva ce de fapt nu vor să facă. În acest proces, opțiunile care costă ceva în plus sunt accentuate mult mai puternic sau ordinea butoanelor este modificată în mod special, pentru a-l determina pe utilizator să facă clic pe ceva ce nu-și dorește deloc.

În același timp, alte opțiuni sunt ascunse în mod deliberat sau sunt dificil de accesat – probabil că mulți oameni sunt familiarizați cu acest lucru din bannerele cookie. Potrivit studiului, informațiile ascunse și ierarhiile false sunt printre cele mai comune modele întunecate.

Să stresăm utilizatorul!

O practică răspândită în special în rândul comercianților cu amănuntul online: cronometre cu numărătoare inversă, care sunt menite să creeze stres pentru vizitatori. De exemplu, pe site-urile de călătorie cu informații manipulative de tot felul, se dă impresia că un produs sau o ofertă va dispărea în câteva secunde, dacă nu te decizi repede să cumperi!

Acest lucru este adesea combinat cu informații de disponibilitate înșelătoare și informații enervante, de exemplu, pe site-urile turistice, cum că cineva din aceeași zonă, tocmai a rezervat o cameră pe care o doreai și tu. Deși acest lucru este în mare parte complet irelevant pentru persoana în cauză atunci când este privit cu calm, crește presiunea de a rezerva rapid.

Efecte demonstrabile

Aceste efecte psihologice nu sunt doar o ipoteză, ele pot fi dovedite în mod specific! Pentru studiu, cercetătorii au examinat, de asemenea, reacțiile neurofiziologice și psihologice la “modelele întunecate”, într-un experiment de laborator cu 120 de participanți. Potrivit studiului, ferestrele pop-up, de exemplu, au declanșat o creștere a frecvenței cardiace la subiecții de testare – un semn de frică și stres. În plus, s-a demonstrat că aceste practici oculte îi lasă adesea frustrați și confuzi pe cei examinați.

Într-un experiment online, 7.430 de participanți din diferite țări au fost, de asemenea, observați în abordarea tiparelor “întunecate”. S-a dovedit că aceste trucuri chiar funcționează. Manipularea emoțiilor în special, dar și ascunderea informațiilor, au relevat că subiecții testului iau decizii care se abat de la intențiile și preferințele lor reale.

Să interzicem practicile insidioase!

Concluzia autorilor studiului este clară: astfel de practici ar trebui să fie complet interzise. În acest context, sunt solicitate și organismele UE. Deși proiectul Digital Services Act conține o clauză împotriva tiparelor “întunecate”, formularea specifică este prea vagă pentru cercetători. Având în vedere rezultatele clare ale studiului, modelele individuale ar trebui într-adevăr să fie interzise în mod specific pentru a pune în sfârșit problema “modelelor întunecate” sub control. 

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This