marți, mai 21, 2024

Locuințele au devenit cu până la 23% mai scumpe de la sfârșitul anului 2021

Must Read

Numai din decembrie 2021, costurile de închiriere au crescut cu 14,9 până la 23,3 la sută, în funcție de categoria apartamentelor. Acest lucru este demonstrat de o analiză a impulsului.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Momentum, afiliat sindicatului Momentum, chiriile – detașate de salarii și salarii – trec prin acoperiș. Cei mai afectați sunt cei peste 230.000 de oameni care se încadrează în categoria rent regulation, adică locuiesc în apartamente în clădiri vechi care au fost închiriate înainte de 1994. Următoarea creștere de cinci procente va urma în iunie, după ce au existat deja până la trei “ajustări” în anul precedent.

Concluzia este că cei afectați trebuie să plătească cu 23,3 la sută mai mult decât în urmă cu un an și jumătate.

Încă de la 1 mai, așa-numitele chirii de referință pentru aproape 776.000 de persoane au crescut cu 8,6%. Acestea sunt apartamente vechi sub 130 de metri pătrați care au fost închiriate după 1994. Odată cu creșterea din anul precedent, aceasta se adaugă până la +14,9 la sută. Potrivit Institutului Momentum, acest lucru afectează și “apartamentele municipale, în special în Viena”. În cea mai mare parte, acestea ar depinde, de asemenea, de chiria de referință. “În medie, toți cei care plătesc o chirie de referință trebuie să plătească cu aproximativ 500 de euro mai mult pe an pentru acoperișul de deasupra capului”, calculează Joel Tölgyes, economist la Momentum Institute.

În plus, chiriile gratuite sunt în continuă creștere. Acest lucru afectează până la 856.000 de persoane. Potrivit experților, apartamentele care intră sub incidența contractelor de închiriere gratuite sunt de obicei supuse unei “clauze de protecție a valorii”. De îndată ce indicele prețurilor de consum (IPC) depășește un prag stabilit de, de exemplu, cinci la sută, proprietarilor li se permite să ridice chiria “gratuită”. Din decembrie 2021, creșterea totală a fost deja de 16,8 la sută.

De asemenea, chestionate de experți: Salariile convenite colectiv au crescut cu doar 11,3 la sută în aceeași perioadă. “Chiriile cresc mult mai repede decât salariile”, spune Tölgyes. Cu toate acestea, nu numai chiriile trebuie plătite din salarii, “ci și energie, alimente și toate celelalte cheltuieli necesare”, spune economistul. Acest lucru devine din ce în ce mai dificil, în special pentru gospodăriile din jumătatea mai săracă a veniturilor, deoarece acestea sunt deja abia acoperite de jumătate din veniturile lor ar trebui să cheltuiască pentru locuințe și energie.

La fel ca camera muncii, Institutul Momentum solicită, prin urmare, încă o dată o frână de chirie la nivel național. Subvenția pentru locuință decisă de guvern, o plată unică pentru care trebuie să aplici și tu, nu ar fi suficientă. “Efectul unei plăți unice se stinge după câteva luni”, spune Tölgyes. Frâna de preț, pe de altă parte, are, de asemenea, un efect de atenuare asupra creșterilor viitoare ale chiriilor.

Latest News

Părintele Necula, despre cea mai mare problemă cu care se confruntă România în aceste vremuri

Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare...

More Articles Like This