sâmbătă, aprilie 20, 2024

Scumpiri din 1 august!

Must Read

SE MĂRESC ACCIZELE

 Lumea Banilor

92

sursa foto: digi 24

Majorarea accizelor la tutun intră în vigoare luni, 1 august 2022.

Potrivit Ordonanței cu privire la modificarea Codului Fiscal, pentru țigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 țigarete, de la 563,97 lei/1000 țigarete.

În expunerea de motive, se arată că, ținând cont că, începând cu 1 ianuarie 2023, nu va mai exista un calendar care să reglementeze cuantumul și perioada de aplicare a nivelului accizelor pentru produsele supuse regimului accizelor armonizate, iar operatorii economici care desfășoară activități cu produse accizabile nu vor putea determina acciza datorată și, implicit, nu vor putea plăti la bugetul de stat sumele reprezentând accizele, este necesar a se institui un nou calendar privind nivelul accizelor pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2026.

Explicațiiile ministerului de Finanțe

Potrivit Notei de Fundamentare, „în ceea ce privește procentul legal al accizei ad valorem, aplicat asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10%, în anul 2025. Având în vedere că măsura privind creșterea graduală a accizei la tutun fin tăiat, destinat rulării în țigarete și la alte tutunuri de fumat, introdusă prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fFscal, nu a ținut pasul cu modificarea calendarului de creștere graduală a accizei la țigarete, în vederea respectării Directivei 2011/64/UE, se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a accizei pentru aceste produse, pentru a avea o abordare unitară a sistemului de taxare. Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce privește taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor și pentru lichidul care conține nicotină, prin instituirea unui calendar de creștere graduală a accizei pentru acest produs”.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luba.ro: https://luba.ro/codul-fiscal-se-maresc-accizele-scumpiri-din-1-august-59497-lei-1-000-tigarete/

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This