vineri, aprilie 19, 2024

România, scoate banii!

Must Read

O afacere de miliarde de euro, între Cîțu și Ursula von der Leyen, pentru care plătește poporul român!

A venit vremea plății pentru cele 120 de milioane de seruri toxice, comandate de ex-premierul penal Florin Cîțu

Ursula von der Leyen
Florin Cîțu

România, adică Guvernul Cîțu, a comandat, prin mecanismul european de achiziție, 120 de milioane de doze de vaccin anti-Covid. De peste șase ori populația rezidentă a României, adică suficiente pentru a imuniza de trei ori fiecare locuitor, inclusiv nou-născuții, cu câte două doze. DNA a anunțat că are în lucru un dosar penal in rem, cu privire la faptă, în care nu a fost nominalizat deocamdată niciun suspect, modul de achiziție a vaccinurilor din România. Investigația a început de la sesizarea din oficiu a procurorilor. Acuzația din dosarul DNA este de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Acum, cei vinovați dau din colț în colț și nu mai știu pe unde să scoată cămașa.

Cîțu, arătat cu degetul!

La anunțul DNA, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a reacționat pe contul său de Facebook și acuză că toate deciziile de achiziție de vaccinuri au fost luate de premierul Florin Cîțu, în pofida avertismentelor ministrului USR PLUS. Achiziția vaccinurilor împotriva Covid-19 se face prin mecanismul european, cu reguli stricte și preț unic pentru toate statele membre, la cererea guvernelor naționale, care lansează o comandă fermă.

Iată ce spune VladVoiculescu despre scandaloasa achiziție ordonată de Cîțu:

“1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;

2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie. (…)

În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze” – arată Vlad Voiculescu.

Usereii s-au mânjit și ei, dar strigă “Hoțul”!

Ei, a venit însă și vremea livrării comenzii și, desigur, a plăților Însă și cele achiiționate anterior comenzii faraonice de 120 de milioane de doze, sunto problemă pentru Guvern. Vaccinurile expiră cu milioanele, distrugerea lor fiind extrem de costisitoare, altele au fost donate cu milioanele, iar statul nu găsește soluții pentru a plasa restul altora ori de a renegocia contractele în derulare.

Scandalul care a izbucnit anul trecut, la finalul lunii mai, ducând la căderea guvernului, a avut la bază și acuzațiile făcute de USR-PLUS la adresa fostului premier Florin Cîțu în legătură cu cele 120 de milioane de doze de vaccinuri comandate de România.

Deși Ministerul Sănătății era condus de membrii USR-PLUS, exact ei au fost cei care au cerut Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să-l ancheteze pe premier pentru contractarea unui număr prea mare de doze. Apoi s-a descoperit că exact cei doi miniștri ai USR-PLUS au omis mai multe lucruri: să ceară cât era nevoie, dar și să accepte bani de la Uniunea Europeană pentru achiziționarea vaccinurilor, apoi s-a descoperit că, exact în luna mai 2021, fostul ministru al Sănătății a omis și să refuze 39 de milioane de doze, nerăspunzând la întrebările transmise de UE, la fel ca în cazul refuzului fondurilor europene pentru achiziționarea lor.

DNA are orbul găinii!

La nivelul Parlamentului European, scandalul legat de contractarea dozelor de vaccin pentru fiecare țară a-nceput în ianuarie 2021. S-a spus că vaccinurile prinse în contractul-cadru inițial vor mai fi cumpărate de state doar dacă există obligativitatea achiziției. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, în septembrie 2021, că a înregistrat un dosar penal privind modalitatea prin care România a achiziționat dozele de vaccinuri anti-COVID, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent. Urmărirea penală a-nceput pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in rem, după ce chiar USR-PLUS, care a condus Ministerul Sănătății, a sesizat că 120 de milioane de doze pentru România este o comandă care depășește de câteva ori populația – chiar și dacă luăm în considerare recensământul din 2011, în lipsa altor date actualizate. 

Cîțu dă vina pe UE și pe Ursula!

Fostul premier Florin Cîţu, împotriva căruia s-a îndreptat plângerea penală a USR-PLUS, a explicat că, de fapt România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, acestea fiind doar comandate, în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor. „Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniunii Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie, toate ţările merg pe aceeaşi direcţie. Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calculul şi acest sistem de revânzare a vaccinului sau donaţii pentru alte ţări. Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede. Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor. Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura”, a declarat Cîţu, în iulie 2021, imediat după ce au fost lansate acuzațiile de fraudă la adresa lui. 

Au uitat să citească mail-ul de la UE!

După scandalul dosarului penal, au urmat donații și revânzări, dar și distrugerea dozelor expirate, în România. Abia spre sfârșitul lunii februarie, anul acesta, s-a pus problema reorganizării, după ce s-a constatat că nimeni nu a ținut cont de necesitatea de a administra mai întâi primele vaccinuri care au ajuns în țară, pentru a nu se ajunge la distrugerea celor cu termen de valabilitate depășit. Campania de vaccinare a fost considerată de mulți un fiasco, tocmai pentru că autoritățile au dat informații contradictorii, s-au bâlbâit permanent și au refuzat să răspundă la întrebări, acuzându-i de „fake news” chiar și pe cei care au cerut explicații. În plus, și recensământul populației se face abia acum, deși totul a fost calculat și raportat la datele vechi de 11 ani, astfel încât nu se știe nici astăzi pe ce s-au bazat autoritățile și specialiștii când au luat decizii corelate cu numărul de locuitori. Iar luna trecută, actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID, că nu știe ce vom face cu ele, pentru că România a achiziționat cantități foarte mari, care depășesc mult capacitatea de stocare. Aproximativ 6,5 milioane de doze primite de țara noastră în ianuarie și februarie au fost vândute în Germania și Ungaria, însă România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze. Rafila a explicat că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea, anul trecut, să refuze achiziţia celor 39 de milioane de doze, dar ministrul USR-PLUS de atunci a uitat să răspundă la e-mail. Era exact acum un an, în mai 2021, când începea scandalul, prin acuzațiile lansate la adresa premierului Cîțu. „Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluţie, pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Nu mai putem nici măcar să le donăm

România poate acum doar să vândă sau să doneze aceste zeci de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID. Dar tot ministrul Rafila a explicat că scade probabilitatea de a putea vinde sau chiar de a dona aceste doze în continuare, în contextul în care interesul pentru vaccinarea anti-COVID a scăzut. Rafila a mai spus că România a-ncercat, recent, să doneze 1,1 milioane de doze, dar beneficiarii încă nu şi-au manifestat interesul să le primească. Astfel, situația, creată chiar de membrii USR-PLUS care au condus Ministerul Sănătății, a devenit greu de gestionat pentru România, pentru că acum suntem buni de plată. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că Ministerul Sănătății a avut opțiunea să renunțe la unele achiziții de vaccinuri, dar nimeni nu a luat această decizie, iar explicația este hilară: nu a răspuns nimeni la e-mail-urile transmise de Comisia Europeană, drept pentru care s-a considerat că România a acceptat, tacit, să cumpere în continuare cantitățile colosale de vaccinuri inutile. Acuzat în continuare pentru situația creată, Florin Cîțu se apără, arătând că respectiva comandă a fost făcută de Ministerul Sănătăţii şi plătită de Ministerul Finanţelor, menţionând că pot fi analizate aceste contracte, aşa cum ar trebui văzute şi cele privind „iertări de datori”, deoarece în acest caz el ar vedea un conflict de interese. Recent, și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat o anchetă privind achiziţia vaccinurilor anti-COVID în 2021. 

 Ai comandat, plătești! Adică, a comandat Cîțu și noi plătim!

Solicitările repetate către producători și Comisia Europeană, de a renegocia sau anula comanda făcută de Florin Cîțu, au avut ca efect un mare ZERO. Adică, vorba omului din popor: ai comandat, plătești!

Scandalul achiziției celor 120 de milioane de vaccinuri, în fapt, o afacere pe comisioane a PNL, a artas atenția și Partidului pentru Alianța Românilor. Într-o interpelare adresată Ministerului Sănătății, deputatul Dan Tănasă a cerut să i se prezinte situația la zi a vaccinurilor.

”Ulterior datei de 23 martie 2022, România nu a mai revândut/donar nici o doză de vaccin împotriva COVID-19. Tot după această dată, în România s-au mai livrat 2 tranșe de vaccin de la compania Moderna, restul dozelor fiind supuse amânării.
Până la data de 23.06.2022, în depozite au expirat aproximativ 2,9 milioane doze de vaccin împotriva COVID-19 care provin de la producătorii Pfizer, Modema și AstraZeneca. Acestea urmează a fi distruse, conform reglementărilor în vigoare.
România a donat 2.120,420 doze de vaccin împotriva Covid-19, către: Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Tunisia. Egipt, Vietnam și Coreea de Sud. Romania a vândut din stocul din depozitele naționale, 3,571,410 doze de vaccin Pfizer și Moderna, către Danemarca, Coreea de Sud și Germania.
Prețul dozelor revândute a fost egal cu cel al prețului de achiziție; conform clauzelor contractuale, dozele se pot revinde la maxim același preț cu care au fost achiziționate. România s-a alăturat inițiativei Poloniei de a încerca renegocierea contractelor de achiziții, prin scăderea numărului de doze ramase de livrat, inițiativă care se află în stadiu de discuții. De asemenea, au fost trimise mai multe adrese către Comisia Europeană și au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții din România ai companiilor de vaccinuri, în vederea încercării de renegociere a unora dintre clauzele contractuale. Până la data de 23.06.2022, nu s-a primit o decizie finală și mai multe demersuri sunt în curs de analiză” – se arată în răspunsul primit de Dan Tănasă de la secretarul de stat Aurel Mohan.

Concluziile le putem trage și singuri: Vom plăti ca proștii alte miliarde de euro, pentru niște așa zise vaccinuri inutile, pe care nu le mai vrea nimeni! PNL, Cîțu și cei implicați în afacerea achiziționării “superbului vaccin” au luat comisioanele, iar DNA se face că nu știe cine e vinovat!

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This