vineri, aprilie 19, 2024

România acordă OMV Petrom accesul pentru încă 15 ani la hidrocarburile onshore

Must Read

Guvernul Nicolae Ciucă a introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de Hotărâre care prevede încheierea unui act adițional la Acordul de concesiune a unor perimetre de exploatare petrolieră încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Societatea Naţională a Petrolului “Petrom” – S.A. Bucureşti.

Actul adițional prevede prelungirea duratei concesiunii cu 15 ani, până la data de 12 septembrie 2042. Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durată totală a acordului de 45 de ani.

Acordul de concesiune se referă la perimetrele: I Adjud, III-Berca-Arbănași, IV-Vălenii de Munte, V-Băicoi, VI-Târgoviște, VII-Urziceni Vest, VIII-Urziceni Est, IX-București, X-Craiova, XII-Pitești, XIII-Târgu Jiu, XIV-Marghita, XVIII-Istria.

Suprafața însumată a celor 9 perimetre este de 16.725,40 de km pătrați.

La perimetrele I Adjud și VIII Urziceni Est, OMV Petrom a cedat părți de 50% către Hunt Oil Company of Romania S.R.L.

Peste așteptări

„Titularii au explorat perimetrele care fac obiectul Acordului de concesiune, cu respectarea cadrului contractual si într-o manieră responsabilă, implicând un nivel al investițiilor ce a depășit în mod semnificativ programele minime de lucrări. Cu alte cuvinte, titularii nu numai că şi-au îndeplinit programele minime asumate, dar au executat şi lucrări suplimentare semnificative. Numai pentru ultimele 3 extinderi ale perioadei inițiale de explorare, respectiv 2011-2014, 2014-2019 și 2019-2024, OMV Petrom S.A. a cheltuit peste 600 mil. euro până în prezent, ceea ce reprezintă de peste trei ori angajamentul financiar pentru perioada 2011-2024. La rândul său, Hunt Oil Company of Romania S.R.L. a cheltuit în aceeași perioadă peste 86 mil. euro, ceea ce reprezintă de aproximativ 5 ori angajamentul financiar pentru respectiva perioadă”, arată Guvernul în expunerea de motive.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This