sâmbătă, aprilie 20, 2024

Parlamentul European susține o rată globală de 15% a impozitului pe profit!

Must Read

Pe 18 mai, Parlamentul European a pus în discuție raportul comisiei pentru afaceri economice și monetare cu privire la asigurarea unei rate minime a impozitului pe profit pentru marile companii multinaționale. Directiva se va aplica societăților cu o cifră de afaceri de minim 750 de milioane euro pe an.În decembrie 2021, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) și membrii G20 au ajuns la un acord pentru o reformă cuprinzătoare a fiscalității, care să răspundă provocărilor ridicate de digitalizarea economiei. La scurt timp, Comisia Europeană a publicat o propunere de transpunere a acestei reforme în legislația UE. Parlamentul este de acord, în principiu, cu propunerile Comisiei pentru calendarul implementării, însă raportul care a fost votat solicită o revizuire a pragului de la care unei companii multinaționale trebuie să i se aplice rata minimă a impozitului. De asemenea, eurodeputații doresc o evaluare a impactului acestei legislații asupra țărilor în curs de dezvoltare.


„Bineînțeles, un compromis nu e niciodată perfect și nimeni nu este deplin mulțumit cu el, însă rămâne un acord istoric […] Mai presus de orice, nu trebuie să ținem pe loc această evoluție istorică!”, a spus autoarea raportului, Aurore Lalucq (S&D, Franța), vorbind la o reuniune a comisiei din 20 aprilie.
„Trebuie să ne concentrăm în continuare ca acest acord să fie adoptat cât mai repede posibil și să fie implementat corespunzător!”, a adăugat ea. Deputații au cerut reforme fiscale internaționale, după ce o serie de scandaluri de la mijlocul anilor 2010 au dezvăluit că multe multinaționale își transferă profiturile în țări în care au puțini angajați și operațiuni, dar în care beneficiază de un tratament fiscal preferențial. Un exemplu frecvent îl reprezintă numeroase companii digitale cu modele de afaceri care creează valoare în locuri în care nu au prezență fizică sau au o prezență nesemnificativă. Astfel, multinaționalele plătesc mai puține taxe, dar fac acest lucru în detrimentul țărilor care se străduiesc să finanțeze investițiile sau beneficiile sociale.

Prevenirea practicilor de transfer al profitului

Comisia a propus pachetul privind impozitarea echitabilă a economiei digitale în 2018, dar lipsa unui acord global și dezacordul în Consiliu a dat naștere la tensiuni comerciale prin faptul că unele țări UE și-au conceput propriile taxe digitale naționale. Acordul OCDE este o soluție axată pe doi piloni la aceste disensiuni. Primul pilon se referă la o abordare unificată a impozitării celor mai mari și profitabile multinaționale. Al doilea introduce o rată minimă a impozitului pe profit de 15% pentru a atenua practicile de transfer al profitului către jurisdicții fără impozitare sau cu impozite foarte scăzute. Votul favorabil din plen constituie avizul Parlamentului cu privire la includerea acordului privind impozitul minim pe profit în legislația UE. Avizul Parlamentului trebuie luat în considerare atunci când statele membre din Consiliu adoptă textul final în unanimitate.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This