marți, aprilie 23, 2024

Litoralul, de vânzare!

Must Read

Unul din zece hoteluri şi pensiunile de la Marea Neagră sunt scoase la mezat

Prețurile exorbitante și managementul defectuos au dus la prăbușirea turismului pe litoral

Unul din zece hoteluri de pe litoral este de vânzare, potrivit mai multor publicații care analizează situația turismului românesc și piața imobiliară. Astfel, potrivit bussinessmagazin.ro, în staţiunile de la malul mării, 88 de hoteluri şi maimulte pensiuni sunt de vânzare. Preţurile pornesc de la mai puțin de 100.000 de euro şi ajung la câteva milioane de euro, conform platformei imobiliare.ro.

Multe dintre unităţile scoase la vânzare sunt pensiuni şi hoteluri de mici dimensiuni. În judeţul Constanţa există un număr total de 853 de unităţi de cazare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică pe 2021.

De 20 de ani, aceeași problemă!

Nimeni nu a reușit să găsească o soluție la problema hotelurilor lăsate în paragină. De-a lungul timpului s-au încercat, fără rezultat, tot felul de variante. Vă reamintim numai ultima dintre ele: taxa pe paragină, pe care o anunțase fostul primar PSD al Mangaliei, Claudiu Tusac. Cei care nu aveau grijă de imobile ar fi trebuit să plătească amenzi usturătoare, impuse de Consiliul Local. Mai mult, primăria s-ar fi ocupat de renovarea imobilelor, astfel încât ele să nu mai fie un pericol public, dar să arate și bineși, ulterior, factura ar fi urmat să fie trimisă proprietarilor. Probabil, această măsură nu a fost prea bine primită de multimilionarii cu active părăsite în stațiuni și de diverși alți așa-ziși investitori, sau poate că nu s-au găsit modalitățile de aplicare. Cert este că litoralul se confruntă de peste 20 de ani cu această problemă.

Sezonul a început cu stângul pe litoral. Dacă în alți ani, plajele erau deja pline la început de iulie, acum turiștii aglomerează staţiunile doar în weekend. Preţurile mari, plajele lărgite și taxa de parcare sunt motivele care i-au speriat pe cei care obișnuiau să vina în această perioadă. De lipsa clienţilor de luni până vineri se plâng și patronii de terase, restaurante sau beach baruri. 

Stațiunea Mamaia, ora prânzului. În cea mai cunoscută zonă de pe litoral, cea a cluburilor, plajele şi terasele sunt aproape goale.  

Paraschiva Popa, bucătar: “Până la ora 12 n-am servit nici un fel de mâncare. Este sezonul cel mai slab de când lucrez eu pe litoral!”

Şi turiştii spun că zona de nord este de nerecunoscut pentru această perioadă.

Turist: “Mi se pare foarte, foarte, liber! Să ştiţi că preţurile mi s-au părut foarte mari! Noi am sosit luni şi cred că unde stăm noi sunt maxim 3 sau 4 camere pline”.

Cine alege să mănânce la restaurant, plăteşte de la 30 de lei, cât e meniul zilei, până la 400 de lei, pentru o familie, la un local cu dichis. Turiștii sunt nemulţumiţi nu doar de tarifele de cazare, ci şi de taxele foarte mari de parcare, care se ridică la circa 100 de lei pe zi. La aceste prețuri, raportate la salariile românilor, majoritatea, sub 2000 de lei, nu e de mirare că unitățile de cazare sunt goale, iar pe plajebate vântul!

Patronii vor bani, fără să investească în modernizare!

Aurelian Marin este proprietarul agenţiei de turism “Paradis Tours” şi al unor hoteluri de pe litoral şi face parte din Organizaţia de Management al Destinaţiei Turistice Mangalia, care reuneşte mai mulţi operatori de pe litoral. El este de părere că decizia de a vinde un hotel vinde în principal din cauza faptului că proprietarii nu sunt dispuşi să investească în renovarea clădirilor.

„Pe lângă hoteluri mari, sunt vile, pensiuni şi unităţi mici, iar acolo mereu există o mişcare în sensul acesta de vânzare, hoteluri nu sunt foarte multe. De ce se vând aceste hoteluri? Din cele care se vând, majoritatea au nevoie de upgrade sau renovare completă, iar proprietarii nu mai au disponibilitate şi nu mai e vorba de bani, ci de disponibilitatea de a reinvesti şi de a lua de la capăt acest proces de activitate în turism. Din cei care vând sunt şi proprietari de hoteluri care nu au reuşit să managerieze atât de bine, e mai simplu de investit şi renovat un hotel, devine mult mai com­plicat de a face cu adevărat să funcţio­neze cu un grad bun de ocupare şi la un nivel de tarife rezonabil“ – spune Aurelian Marin.

Creşterea preţurilor şi provocările economice din această perioadă încă nu i-a determinat pe operatorii din turism să pună lacătul pe uşi, însă procesul investiţional va încetini în perioadă următoare, având în vedere şi faptul că acum creditarea este mai scumpă, fiind principala sursă de finanţare a investitorilor pentru noile proiecte.

Hotelurile – doar plasamente financiare pentru multimilionari?!

Printre anunţurile listate pe platforma imobiliare.ro există şi un aparthotel a cărui construcţie a fost finalizată anul acesta şi dispune de 16 apartamente. Preţul de vânzare este de 2,6 milioane euro.

„Nu doreşte neapărat să vândă, încearcă să vândă, este un imobil nou, începând cu festivalul Neversea, acomo­dează turişti. Este o testare a pieţei, dacă nu va reuşi să vândă, va duce businessul mai departe, nu are nici o legătură cu efectele economice din această perioadă. Pe proprie­tăţile valoroase mereu a existat interes, el, în sine, este gândit ca un business ca să genereze profit. Din toamnă, o parte din aparta­mente vor fi închiriate pe termen lung“, spune Cristina Stinga, associate broker în cadrul Connect Real Estate, agenţia care a postat anunţul pe platformă.

Atât în cazul litoralului, cât şi în cazul turismului românesc în general, mulţi dintre investitori vin din alte domenii decât cel al ospitalităţii, iar acest lucru, este de părere Aurelian Marin, se întâmplă şi pentru că plasarea banilor în turism poate reprezenta un avantaj mai mare decât depunerea într-un cont în bancă.

„Un lucru interesant pe care l-am văzut este că există şi o categorie de investitori care privesc investiţia într-un hotel ca un business, dar în paralel privesc şi ca pe o investiţie pe termen lung, considerând că banii investiţi într-un hotel aduc nişte randa­mente mai bune decât le-ar aduce un depozit bancar. Pentru diversificarea de porto­fo­liu a banilor pe care îi deţin, aleg şi varianta de a investi într-un hotel“, explică Aurelian Marin.

Pentru al doilea an la rând, judeţul Constanţa a condus clasamentul celor mai vizitate judeţe din România, având anul trecut peste 1,2 milioane de turişti, în creştere faţă de 2020, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pandemia a schimbat harta turistică locală şi a inversat clasamentul celor mai vizitate judeţe din România.

Pentru prima dată, în 2020, cele mai vizitate judeţe au fost Constanţa şi Braşovul, iar pe a treia poziţie s-a aflat Bucureştiul, care, înainte de pandemie, era cea mai vizitată zonă din România, prin prisma faptului că dispune de cea mai dezvoltată infrastructură hotelieră, care atrăgea anual câteva milioane de turişti, mare parte dintre ei venind în scopuri de business.

Vara anului 2021 a fost unul dintre cele mai bune sezoane turistice pentru opera­torii din turism de pe litoral, existând o cerere foarte mare, în contextul în care încă existau restricţii de călătorie pentru vacanţele în afara ţării.

A venit vremea vânzării!

Patronii de pe litoral care nu au investit în confortul turiștilor au ajuns să scoată la vânzare hotelurile vechi. Cele mai multe clădiri sunt în zona de sud, unde autoritățile au impus și taxe usturătoare pentru cei care nu le renovează.

Probabil, îngenunchiați de pandemie sau din alte motive de ei știute, tot mai mulți proprietari de locații de cazare de pe litoralul românesc au început să-și scoată la vânzare afacerile. Prețurile pornesc de la câteva sute de mii de euro și ajung să depășească colosala sumă de 16.000.000 de euro.

Peste 20 de hoteluri de la Marea Neagră, cândva pline de turiști, își caută acum stăpâni. Sunt însă și hoteluri vechi în care s-a investit și s-au transformat în spații de cazare confortabile și moderne.

După doi ani de pandemie, restricţii peste restricţii, turismul de pe litoral trece printr-o perioadă dificilă. Unele afaceri sunt pe cale să dispară, altele abia îşi trag sufletul de la un sezon la altul. De aceea, mulţi proprietari au ales să-şi vândă hotelurile, pensiunile sau chiar afacerile.

Ofertă bogată de hoteluri!


Pe site-urile şi platformele specializate pentru imobiliare sunt numeroase anunţuri cu proprietăţi de vânzare la mare, în staţiunile din sudul litoralului. Se vând atât imobile vechi, care nu au mai fost renovate de ani buni, cât şi hoteluri mai noi, cu dotări şi facilităţi moderne. Una dintre „ofertele” cele mai interesante este în staţiunea Venus, pentru un hotel cu 200 de camere, care este funcţional. Preţul iniţial de plecare a fost de 7,25 milioane de euro, iar cel revizuit, a ajuns la 6,75 milioane de lei, uşor negociabil. Suprafaţa totală a hotelului este de 6.968 metri pătraţi, iar cea a terenului este de 11.500 mp, dar alte detalii nu sunt furnizate. Proprietarul unui important lanț hotelier a vândut un hotel din Mamaia cu circa 6,5 milioane de euro. Recunoaște că s-a gândit să renoveze clădirea cu 11 etaje, dar nu era mulțumit cu ce ar fi obținut. Mohhamad Murad, proprietar lanț hotelier: “În zona respectivă, zona Perla, se adresează la două, trei stele și este foarte greu să faci ceva pentru un target mai sus. Am făcut analiza și am considerat că este mai bine să fac investiții în sud și fără să apelez la bănci și de asta am luat decizia să vând acolo. Nu mai aveam ce să mai fac!” În Mamaia mai sunt doar câteva hoteluri de o stea sau două de vânzare. În sudul litoralului însă, mulți proprietari care nu au mai revovat clădirile încearcă să scape de ele. Sunt presați și de taxele impuse de autoritățile locale pentru clădirile rămase în paragină.

Clădiri în paragină, unități de cazare?!

Dragoș Angelescu, viceprimar Mangalia: “Mai sunt unități hoteliere care nu au reuşit să fie aduse în circuitul turistic. Toate aceste unități sunt supuse supraimpozitării, pentru că ne dorim un turism de calitate, așa că a trebuit să luăm aceste măsuri!” Potrivit reprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Românesc, fenomenul vânzării masive a hotelurilor din zona de sud a litoralului era preconizat încă de acum zece ani, mai ales că unii proprietari nu investeau nimic, iar clădirile se degradau.

Aurelian Marin, proprietar de hoteluri pe litoral: “Mare parte din hotelurile din sudul litoralului s-au vândut pentru că erau cumva într-o stare avansată de degradare. De fapt, în turism nu este o problemă să renovezi, ci să exploatezi!”

Se vinde și Marea Neagră!

Circa 6 milioane de euro, costă un hotel de patru stele din Constanţa, în zona Delfinariu, pe bulevardul Mamaia, foarte aproape de intrarea în staţiune. Proprietatea are o suprafaţă totală de 8.000 mp, însumând 87 de camere, cu demisol, parter şi trei etaje. Imobilul a fost modernizat în anul 2010 şi are disponibile şi 60 de locuri de parcare. Hotelul este operaţional, produce venituri şi este construit pe un teren de 3.173 mp.
De vânzare este şi Complexul „Marea Neagră” din Eforie Nord. „Este situat în localitatea balneară Eforie Nord, la aproximativ trei minute de mers pe jos spre renumita Plajă Băile Reci nr. 2 sau Camping Şincai Techirghiol, pentru nămol şi apă sărată. Complexul este format dintr-un ansamblu de 16 clădiri, cu 220 camere cu băi, dispersate pe un teren în proprietate de 30.000 metri pătraţi, din care, teren liber, 23.000 metri pătraţi, plin de vegetație naturală. Preţul înaintat este de 4,5 milioane de euro. Vânzătorul susţine că venitul mediu pe zi este de 3.000 de euro, o cameră fiind închiriată cu 30 de euro pe noapte.

Prețuri mari, vânzări puține!

Tot în Eforie Nord, un hotel cu 29 de camere, construit în anul 1970, aflat la 200 de metri de plajă, costă 1,2 milioane de euro. Proprietatea a fost renovată în totalitate în anul 2010, când au fost schimbate instalatiile electrice, instalatiile sanitare, geamurile (termopan). Tot 1,2 milioane de euro costă şi un hotel din Costineşti, cu 43 de camere, suprafaţă totală 326 mp. Hotelul a fost finalizat în anul 2005 şi este format din parter, trei etaje şi un pod pentru depozitare. Suprafaţa imobilului este de 353 mp, iar a terenului de 525 mp.

Printre anunţurile de vânzare a imobilelor, am găsit şi persoane care vând afaceri la cheie. De exemplu, dacă aveţi 800.000 de euro, puteţi investi într-un business în turism, în staţiunea Costineşti. Este vorba despre o pensiune inclusă în circuitul turistic ce deţine 3 margarete şi nota 9,2 pe o platformă de rezervare cazare. Construcţia este de tip P+3 niveluri şi beneficiază de parcare privată şi gratuită pentru turişti. „Pensiunea are clientelă formată, care revine an de an datorită condiţiilor bune de cazare!”, susţine vânzătorul. Cele mai vândute unități scoase la vânzare sunt de două și trei stele. Un hotel de două stele cu peste 100 de camere se vinde cu sume cuprinse între 2,8 și 4 milioane de euro, în timp ce pentru unul de trei stele, nerenovat, cu o capacitate de 250 de camere, proprietarul cere peste 6 milioane de euro.

Investiții modeste, la potențialul turistic al litoralului!

Dragoș Răducan, președinte FPTR: “Dacă nu investești în hotel, dacă nu investești în restaurant, dacă nu vii cu idei noi care să atragă turistul atunci ești sortit dispariției. Prețurile sunt cam piperate pentru că proprietarii vor să-și recupereze investițiile în activul respectiv”. Pe de altă parte, pe litoralul românesc, sunt anunțate anul acesta investiții de un sfert de miliard de euro. Vor fi hoteluri cu facilități pentru tot anul și cu zone de tratament și SPA. Cele mai multe schimbări sunt în Olimp, Saturn, Jupiter, Neptun și Aurora. Site-urile specializate sunt burdușite de anunțuri de vânzare a locațiilor de le litoral, fie că vorbim despre hoteluri mai mici sau mai mari, case de vacanță sau pensiuni. Prețurile pornesc de la câteva sute de mii și ajung să depășească sume colosale de ordinal milioanelor de euro.

Tupeul lui Hassan

Potrivit informațiilor de pe site-ul replicaonline.ro, Hotelul Briza din zona Dorna, este și el scos la vânzare. O locație care se vinde și este în căutarea unor noi clienți care să-l administreze, este și Hotelul Briza din stațiunea Mamaia. Prețul de vânzare pornește de la 970.000 de euro. Hotelul dispune de 9 camere duble, 3 camere single și 7 garsoniere dotate cu baie proprie, tv cu cablu, internet wireless, minibar, telefon, uscător de păr, aer condiționat. Hotelul Caraiman, de pe malul Lacului Siutghiol, deținut de afaceristul libanez Hassan Awdi, este scos în continuare la vânzare cu colosala sumă de 4 milioane de euro, de către o agenție imobiliară din Voluntari. În iunie 2010, DIICOT a pus sechestru asigurator pe 25 de imobile: cinci hoteluri, şi peste 150 de autovehicule şi utilaje ce au aparţinut Rodipet. Hassan Awdi, inculpat pentru delapidarea a 35 milioane de Euro din Rodipet SA a fost condamnat definitiv la 8 ani și 6 ani și 4 luni de închisoare pentru falimentarea CFR mesagerie prin delapidarea a 30 milioane de lei. Hassan Awdi a fugit din România, fără să facă nicio zi de închisoare, tocmai în Beirut. Deci, potențialul cumpărătorul riscă să dea banii arabului și să se trezească cu hotelul sechestrat!

Hotel în Mamaia, pe malul lacului, 2,5 milioane de euro?!

Un hotel cu 5 etaje localizat pe malul lacului Siutghiol, construit între anii 2007 – 2010, se vinde cu suma de 2.500.000 de euro. Suprafața desfășurată a construcției de este 1400 de metri pătrați, iar locația dispune de un teren de 500 de metri pătrați. Hotelul are 32 de camere duble și 4 apartamente fiecare cu baie proprie, sală de mese, recepție, terasă parter, birou, magazie, loc de joacă și 3 garaje mari.Ceva mai la nord, în Năvodari, un proprietar scoate la vânzare un hotel de trei stele, cu parter și trei etaje. Preţul afişat este de 890.000 de euro. Hotelul Casa Roma dispune de 20 de spații de cazare. Hotelul este clasificat la un standard de 3 stele.

Cine sare cu milioanele?!

Hotelul Bulevard din Constanța a fost scos din nou la vânzare pe o sumă uriaşă. Peste 8 milioane de euro trebuie să scoată din buzunare viitorul proprietar pentru a intra în posesia clădirii. O agenţie imobiliară a scos, din nou, la vânzare hotelul Bulevard din municipiul Constanţa. Dacă în luna iunie a anului trecut hotelul se vindea cu 6.700.000 euro, echivalentul a 32.627.475 de lei, iată că în ianuarie 2021, la jumătate de an distanţă, acelaşi hotel se vinde cu 8.500.000 de euro. Construit în anul 2007, hotelul de patru stele este situat la intrarea în staţiunea Mamaia, la doar 650 m de plaja Malibu şi 500 m de plaja Pescărie. Hotelul JMR Royal Apartments, din Constanța: Clădirea este construită în 1920, complet restaurată în 2018 și transformată într-un luxos Hotel Boutique compus din 6 apartamente si 1 camera dublă, mobilate în stil clasic de designeri italieni. Fiecare apartament este unic, cu mobilier din lemn masiv prelucrat la standarde de înaltă calitate. Suma cu care se vinde hotelul este de 950.000 de euro.

Cele prezentate anterior sunt doar câteva exemple din stațiunea Mamaia. Astfel de oferte de vânzare sunt prezente și în sudul litoralului. Spre exemplu, în stațiunea Venus, este scos la vânzare un complex turistic ce dispune de 200 de camere, iar prețul este unul pe măsură. Complexul hotelier este scos la vânzare cu suma de 6.750.000 euro. Un hotel-boutique din Vama Veche cu 15 camere, este scos la vânzare cu suma de 1.700.000 de euro. O altă bombă vine din Eforie Nord. Hotelul Felix este scos la vânzare cu suma de peste 16.000.000 de euro. Locația aparține societății Cara Company Group SRL, deținută de Dumitru Caraman. Hotelul este situat în zona de sud a stațiunii Eforie Nord, vis-a-vis de Hotel Europa, la circa 300 de metri de plaja Belona și la 2 minute de mers pe jos de centrul stațiunii.

 

admin

Latest News

Biden vrea să livreze rapid – interceptorii și muniția ar putea fi în Ucraina “în câteva zile”

SUA intenționează să ofere sprijin militar Ucrainei în câteva zile de la adoptarea preconizată a legii. Cu toate acestea,...

More Articles Like This