vineri, martie 29, 2024

Lipsă acută de personal în toate domeniile, în Austria!

Must Read

Firmele austriece nu înțeleg unde au dispărut muncitorii!

Gastronomia e în criză acută de angajați!

Comercianții caută 50.000 de angajați!

Haos în transportul aerian!

Personalul lipsește aproape peste tot: „Aceasta este doar turul de încălzire!” – avertizează experții!

Companiile se întreabă: Unde au plecat toți muncitorii? În multe industrii, oamenii nu mai vorbesc de lipsa de muncitori calificați, ci de lipsa de angajați! Situația se va înrăutăți și pentru că generația “baby boomers” se pensionează.

“Baby Boomers” sunt oameni născuți în perioada post-celui de-al doilea război mondial, între anii 1946 și 1964. Potrivit Biroului de Recensământ al SUA, termenul de “baby boomer” este, de asemenea, folosit într-un context cultural. Definiția copilului boomer în dicționar este o persoană născută în timpul unui boom pentru copii, mai ales cel care a avut loc după al doilea război mondial.

Se pensionează baby boomers”!

O imagine de ansamblu arată căcei născuți în 1961, 1962, 1963 și 1964, au un lucru în comun în Austria: peste 130.000 de copii s-au născut în fiecare an. Vârful a fost în 1963, cu 134.809 nou-născuți. De atunci, numărul nașterilor a scăzut constant, atingând punctul cel mai scăzut în 2001, cu 75.458 de nașteri.

Se apropie a treia criză?! După pandemia de corona și războiul din Ucraina, restaurantele locale trag acum un semnal de alarmă: fie că este gastronomie de zi sau de noapte, aproape toată lumea se plânge de o lipsă flagrantă de personal! 

Potrivit site-ului oe24.at, gelateria Eissalon Ponticello de la Flaureta Ejupi (1220 Viena) este foarte aglomerată, dar se confruntă cu o lipsa personalului carear trebui să servească oaspeții. Pandemia este parțial de vină: „În timpul perioadei cu lucru de scurtă durată (Kurzarbeit-n.n), oamenii au uitat cum să lucreze și au învățat cum să supraviețuiască cu mai puțini bani!, explică patronul gelateriei.

Localurile sunt pline, lipsesc chelnerii și bucătarii!

Șeful de restaurant Oliver Jauk (Ludwig Van, 1060 Viena) a fost nevoit să renunțe la meniul de prânz în zilele lucrătoare, pentru că nu a găsit un bucătar: „În ciuda dorinței de a plăti în plus, 8 din 10 solicitanți nu vin la interviu! Angajații sunt atrași de concurență cu bonusuri!” – arată patronul restaurantului.

Proprietarul de club Joachim Bankel (Pasajul Babenberger, 1010 Viena) spune: „Personalul nostru cu program redus a rămas, dar lipsește personalul suplimentar pentru evenimente!” Cuplul de gastronomi Alexandra și Roberto Pavlović-Hariwijadi (Roberto American Bar, 1010 Viena), trebuie și ei să își restrângă programul: „În sfârșit, sunt din nou turiști în oraș! Totuși, pentru că nu există angajați, a trebuit să scurtăm considerabil orele de deschidere!” Purtătorul de cuvânt al gastronomiei de noapte, Stefan Ratzenberger, are o soluție: „Nimeni nu vrea să lucreze în gastronomie, de teama unor noi blocaje! Sunt necesare stimulente financiare, pentru a-i face pe oameni să-și dorească să lucreze din nou în industria de catering! Un bonus de bun venit înapoi de 1.000 EUR, ar putea ajuta!” – susține el.

Comerțul cu amănuntul are nevoie de 50.000 de angajați!

Magazinele luptă împotriva obligației de a purta măști și a scăderii frecvenței clienților. Numărul posturilor vacante s-a dublat într-un an! Și în retail, lipsa de angajați se agravează! Peste 48.000 de posturi sunt acum vacante, de două ori mai multe decât acum un an, calculează Rainer Will, șeful asociației profesionale din comerț. Mai puțin lipsa disponibilității bunurilor oferite clienților pune o povară grea asupra ramurii, cât lipsa personalului necesar! Un sfert dintre magazine nu au putut să rămână deschise în timpul orarului obișnuit, după blocajul provocat de  criza Corona, conform unei statistici de specialitate. Echipele de angajați au fost comasate,  iarangajații rămași au lucrat mai multe ore. Se crease o presiune enormă: „nu știm cât mai putem rezista la asta!”

Masca alungă vânzătorii!

În opinia lui Rainer Will, obligația de a purta mască este unul dintre principalele motive pentru care angajații au fugit din comerț. Will nu o mai consideră în nici un fel justificată! Asociația comercială vrea acum să se ocupe de aaceastă problemă în Parlament și, dacă este cazul, să meargă inclusiv la Curtea Constituțională!

Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul nu se luptă doar cu lipsa de angajați. Ei se plâng și de numărul redus de clienți, de la izbucnirea războiului din Ucraina. „Cheltuiești doar ceea ce trebuie și economisești ceea ce poți!”- spune Will, descriind comportamentul cumpărătorilor. În vederea negocierilor salariale, el solicită eliminarea progresiei la rece și reducerea costurilor nesalariale cu forța de muncă. Centrele comerciale și de vânzare cu amănuntul din Austria sunt o reflectare a stării de lucruri din industrie. În anul precedent, față de 2019, acestea au pierdut 1,25 miliarde de euro din vânzări, din cauza pandemiei. Cu toate acestea, niciunul dintre cele 244 de centre nu a trebuit să se închidă complet. De asemenea, ponderea spațiilor libere de retail a rămas stabilă la 4,2%, rezumă Roman Schwarzenegger, consultant la Site+Market. Cu toate acestea, extinderea centrelor comerciale, care a provocat rupturi adânci între populație și politicieni, din cauza extinderii acestora pe terenuri verzi, aproape că s-a oprit. Doar câteva proiecte individuale au fost adăugate, în ultimii doi ani. Banii investiți au intrat, în primul rând, în extindere și modernizare. Locațiile cu accent pe mâncare s-au descurcat mai bine. Centrele cu o gamă largă de modă au suferit o pierdere medie de 17%. Burgenland are cea mai mare densitate de centre comerciale, Vorarlberg – cea mai mică. Până acum, restaurantele nu au adus comercianții înapoi în zonă, contrar a ceea ce se aștepta în multe locuri. 

Situația lipsei de personalul provoacă tensiuni în multe sectoare. Pentru a schimba asta, este nevoie de salarii și de condiții mai bune. Lipsa de personal: Nicăieri acest lucru nu se simte mai puternic decât în ​​aeroporturi! Sistemul este dt peste cap zilnic, cu timpi lungi de așteptare pentru pasageri, zboruri anulate și angajați suprasolicitați din industria companiilor aeriene! Calculele și estimările au fost greșite, spun responsabilii, precum șeful Lufthansa. 

Haos și supraîncărcare

Dacă îi vezi și îi întrebi pe cei care lucrează în aeroporturi cum se descurcă, răspunsurile sunt triste. Prea puțini angajați, trebuie să facă prea multe! Haosul și copleșirea sunt scrise pe fețele întregului personal al aeroportului. Cauți mai mulți angajați? Ar trebui să ai grijă să nu îi pierzi și pe cele care îi ai deja!

Operațiunile de zbor, ca exemplu extrem

Operațiunile de zbor sunt un exemplu extrem de ceea ce întâmplă și în alte sectoare. Prea puțini muncitori și prea multă muncă pentru angajații existenți! Volumul de muncă uneori nu mai poate fi gestionat, comenzile nu pot fi acceptate. Acest lucru încetinește companiile și, în cele din urmă, întreaga economie. Ministrul Economiei, Martin Kocher, spune că deficitul de forță de muncă ar putea costa economia o scădere de un procent pe an, în fiecare an, până în 2030!

Îmbunătățirea condițiilor de muncă

Deci, ce ar fi de făcut?! E simplu: creșterea salariilor angajaților, îmbunătățirea și modernizarea condițiile de muncă, astfel încât lucrătorii să se bucure din nou de angajarea într-o companie. Angajații vor să muncească mai puțin?! Oferiți-le și un program cu jumătate de normă!  Planificați mai bine activitatea! Vrei respect pentru viața ta privată, salarii bune și apreciere? Angajații de încredere, care sunt bucuroși să muncească și sunt harnici și conștiincioși, revin. Și multe companii au nevoie urgentă de ei!

admin

Latest News

„Palat Eschenbach” din Viena, susținut de Alexandru Tomescu și Sânziana Mircea, a prefațat ciclul de evenimente aniversare organizate de Asociația „Mihai Eminescu” cu prilejul...

La data de 11 martie 2024, în eleganta sală de concerte a „Palatului Eschenbach”, situată în Cartierul Muzeelor din...

More Articles Like This