vineri, aprilie 19, 2024

Guvernul încearcă să stoarcă bani și din piatră seacă!

Must Read

Principalele modificări ale Codului Fiscal

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, 13 iulie, o variantă modificată a Ordonanței de schimbare a Codului fiscal. În noul proiect de ordonanță, care urmează să fie aprobat de Guvern, apar schimbări relativ minore față de varianta anterioară. Principalele noutăţi faţă de documentul publicat în 4 iulie vizează noi termene pentru impozitului specific şi modificări în legătură cu sistemul de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Potrivit Agerpres, Ministerul Finanţelor propune abrogarea impozitului specific unor activităţi, începând cu 1 ianuarie 2022, faţă de luna august a acestui an, cum era în prima propunere de proiect.

“Se propune abrogarea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, a prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte noul proiect de act normativ, citat de publicația wallstreet.ro.

Principalele prevederi:

  1. Rămâne creșterea impozitului pe divindende, de la 5% la 8%,

2. Impozit și TVA în HoReCa:

  • De la 1 ianuarie 2023, se elimină impozitul pe activitățile specifice HoReCa, iar aceste firme vor avea opțiunea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderii de 1%, fie la impozit pe profit de 16%.
  • De la 1 ianuarie 2023, va crește TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

3. Impozitul pe venitul microîntreprinderii va fi doar de 1%, aplicabil microîntreprindeirlor care au cel puțin un angajat. Se elimină astfel varianta de impozit de 3% pe venitul microîntreprinderii, existentă în prezent, pentru firmele fără angajați. Astfel, firmele care nu au angajați vor trece la impozit pe profit, de 16%.

4. La fel ca în vechea variantă de ordonanță, scade pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea firmei la impozit pe venitul microîntreprinderii, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

5. Firmele de consultanță sau management  care acum sunt încadrate la impozit pe venitul microîntreprinderii vor trece la impozit pe profit.

6. Jocuri de noroc:

  • Printr-un proiect de ordonanță separat, pentru modificarea OUG 77/2009, Ministerul Finanțelor propune majorarea taxelor anuale aplicate special operatorilor de pariuri, jocuri de noroc, cazinouri, inclusiv pentru producătorii de softare în domeniu. De exemplu, în cazul firmelor producătoare şi/sau distribuitoare de software specializat în domeniul jocurilor de noroc taxa va fi de 9.500 euro/an în loc de 6.000 de euro, cât este în prezent. Consultă și proiectul de Ordonanță de modificare a OUG 77/2009 și Nota de fundamentare.
  • Prin proiectul de modificare a Codului fiscal, firmele care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc și care s-ar fi încadrat ca microîntreprinderi, vor fi scoase automat din zona de impozitare pe venitul microîntreprinderii și vor trece la impozit pe profit toate.
  • Și jucătorii vor fi impozitați mai mult, prin proiectul de ordonanță de modificare a Codului fiscal.

7. Proprietarii care mai fac un ban din chirii primesc o dublă lovitură!

  • Proiectul de ordonanță de modificare a Codului fiscal prevede majoararea impozitelor locale pentru proprietarii de locuințe.
  • În plus, proprietarii care sau spre închiriere apartamente/case nu vor mai beneficia de deducerea cu 40% la impozitul pe venit. Astfel, vor plăti impozitul de 10% la valoarea întreagă a chiriei, crescându-le astfel impozitul cu 40%.

8. Activitățile independente, posesorii de drepturi de autor și salariați part-time – sugrumați!

  • Prin proiectul de ordonanță de modificare a Codului fiscal se propune în continuare schimbarea  plafonului până la care contribuabilii determină venitul net anual pe bază de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro. Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective.
  • Se va modifica baza de calcul pentru aplicarea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, astfel:

Baza anuală de calcul al contribuţiei reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

  • Salariile part-time sub nivelul salariului minim, va fi taxat la nivelul salariului minim, ca și cum ar fi întreg.

Potrivit documentului, în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc, se propune menţinerea modalităţii de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu tranşe de venit asupra fiecărui venit brut, cu cote de impunere cuprinse între 10% şi 40%. Totodată, baremul de impunere propus cuprinde şi modificarea tranşelor de venit. În cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri se propune modificarea plafonului neimpozabil la nivelul a 600 lei, inclusiv, pentru fiecare venit brut primit de contribuabil. În prezent, cotele de impunere sunt cuprinse între 1% şi 25% şi nu sunt impozabile veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.

Lista de modificări propuse la Codul Fiscal e mai lungă. Puteți consulta AICI proiectul de OUG și Nota de fundamentare la modificările de Cod fiscal.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This