vineri, aprilie 19, 2024

Experții avertizează Uniunea Europeană să se pregătească pentru recesiune economică și să uite de planurile „sălbatic de optimiste” de a înlocui gazul rusesc!

Must Read

Karen Smith

Economiștii de pe ambele maluri ale Atlanticului și-au îndemnat recent publicul să se pregătească pentru o recesiune și, eventual, o criză stagflaționară, pe fondul inflației în creștere și a creșterii costurilor energiei vertiginos exacerbate de măsurile Washingtonului și Bruxelles-ului care vizează reducerea drastică a dependenței de petrol și gaze rusești. Planul Uniunii Europene de a înlocui gazul rusesc înainte de sfârșitul anului curent nu este doar „teribil de optimist”, dar se va adăuga la problemele economice cu care se confruntă deja blocul comunitar, a prezis compania de consultanță de prognoză macroeconomică cu sediul la Londra, TS Lombard.

Într-un raport recent, cercetătorul TS Lombard Christopher Granville a calculat că UE a importat circa 155 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural din Rusia în 2021, cu toate măsurile propuse de Bruxelles pentru a-l înlocui – inclusiv diversificarea surselor de gaze, eficiența încălzirii, acoperișurile solare, biometanul etc. reprezintă echivalentul a aproximativ 102 bcm de gaz, lăsând aproximativ o treime din livrări necontabilizate. „În afară de momentele de implementare a punerii în funcțiune a terminalelor germane de recepție a GNL (gaz natural lichefiat-n.n), Rusia este, de asemenea, un furnizor important de GNL, subliniind provocarea pentru Europa de a se aproviziona adecvat cu GNL”, a scris Granville. Pe fondul eforturilor UE de a-și procura gaz de la furnizori alternativi, inclusiv SUA, Qatar și Azerbaidjan, raportul lui Granville a avertizat că UE va fi obligată să „plătească, în medie, mai mult pentru petrolul și gazele sale [nerusești] decât colegii săi. Țările asiatice vor cumpăra mai mult petrol rusesc la prețuri reduse… GNL-ul importat de Europa din SUA va costa [mult] mai mult decât prețul plătit de consumatorii nordamericani, din cauza costurilor de tranzit și lichefiere/regazificare.”

Funcționarii ruși și funcționarii companiilor europene de energie au estimat că gazul rusesc care venea în Europa a fost cu 40 și 50% mai ieftin decât GNL-ul american și mai puțin costisitor decât toate celelalte alternative, datorită distanțelor de tranzit mai scurte, volumelor mai mari și prețurilor competitive.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putina sugerat că „colegii occidentali” ai Moscovei „au uitat” legile elementare ale economiei încercând să se desprindă de energia rusă, prezicând că decizia va transforma Europa în regiunea cu cele mai mari costuri energetice din lume. Acest lucru ar submina competitivitatea UE față de alte aglomerări, a spus el.

„Evident, împreună cu resursele energetice rusești, activitatea economică va părăsi Europa către alte regiuni ale lumii. O astfel de sinucidere economică este, desigur, afacerea internă a țărilor europene. Noi trebuie să procedăm pragmatic și, în primul rând, plecând de la propriile noastre interese economice!”- a spus Putin.

Exporturile rusești de gaze naturale către Europa au scăzut brusc în ultimele luni, pe măsură ce țările din blocul UE caută alternative. Scăderea s-a accelerat la începutul acestei luni, după ce gigantul gazului rus Gazprom a indicat că va fi obligat să reducă debitele către Europa cu până la 60%, din cauza problemelor legate de repararea și întreținerea turbinelor de proveniență germană, care pompează gaz prin rețeaua Nord Stream 1. Germania și Danemarca au activat măsuri de urgență, pe măsură ce proviziile de gaz au scăzut. Bruxelles-ul a acuzat Moscova că a redus în mod artificial exporturile, iar Comisia Europeană a numit măsurile de urgență „șantaj”. Takahide Kiuchi, economist la consultanța economică Nomura Research Institute din Tokyo, a avertizat într-o notă de cercetare marți că, dacă criza din jurul deficitului Nord Stream 1 se intensifică, Bruxelles-ul ar putea adăuga gaze pe lista altor surse de energie rusești care au fost interzise sau semi-interzise. Acest lucru, a prezis el, va împinge zona euro într-o „încetinire bruscă” și va arunca Germania într-o recesiune.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This