vineri, februarie 23, 2024

Disperare la Bruxelles!

Must Read

Proces împotriva Austriei și a altor 11 state europene, pentru încălcarea Pactului Verde!

În actualele condiții și prețuri la energie, dacă ar respecta Green Deal, țările sărace ar ajunge la sapă de lemn!

Un proces împotriva guvernului austriac și a altor unsprezece guverne europene a fost înregistrat marți, 21 iunie, la Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO). Motivul acestui proces: protecția combustibililor fosili, prin Tratatul Cartei Energiei (TEC), potrivit afirmațiilor ONG-ului Attac (ATTAC este o organizație activistă care are drept scop introducerea unei taxe asupra tranzațiilor de schimb internațional-n.n.) dintr-o emisiune recentă. Acest tratat interguvernamental dă corporațiilor de combustibili fosili puterea de a da în judecată statele, pentru miliarde de euro cu titlu de despăgubiri, prin justiție paralelă, dacă noile legi de protecție a climei le amenință profiturile. „Tratatul întârzie și face tranziția energetică mai costisitoare și împiedică guvernele să își îndeplinească angajamentele în materie de climă, în temeiul Acordului de la Paris!” – susține Attac.

Cărbunarii, contra Pactului Verde!

“Prin Tratatul Cartei Energiei, guvernele pârâte permit companiilor lor să conteste măsurile legitime de protecție a climei ale altor state. Acest lucru este incompatibil cu angajamentele internaționale în materie de climă, în temeiul Acordului de la Paris și încalcă obligațiile Convenției Europene a Drepturilor Omului”- a argumentat avocatul multinaționalelor carbonifere la Paris, Clémentine Baldon, care îi reprezintă pe reclamanți.

Attac: raportul IPCC avertizează

Potrivit Attac, pe lângă ONU, Parlamentul UE și numeroși experți, cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) avertizează și că sistemul de justiție paralel pentru corporații, cuprins în TCE, are un efect descurajant asupra politicii climatice. Pur și simplu, prin posibilele procese. Dacă procesul declanșat marți la CEDO are succes, instanța ar putea declara că statele europene trebuie să îndepărteze obstacolele pentru o mai mare protecție a climei, cum ar fi TCE (Tratatul de instituire a Comunității Europene-n.n).

admin

Latest News

Cât de bine arată azi Chișinăul! Transformare uluitoare în mandatul primarului Ion Ceban

În ultimii ani, de când Ion Ceban a preluat Primăria Chișinăului, capitala Moldovei a cunoscut o adevărată schimbare la...

More Articles Like This