sâmbătă, aprilie 20, 2024

Datoria publică guvernamentală. S-a aflat cât este

Must Read

sursa foto: monitorulbt.ro

Toată lumea se intreabă care este datoria publică a României. Ei bine, ministerul de Finanțe a făcut public Raportul privind datoria publică guvernamentală.

Potrivit documentului, în contextul evoluțiilor macroeconomice și a piețelor financiare interne și externe, datoria publică contractată la 31 decembrie 2021 se situa la nivelul de 698,1 miliarde lei, din care datoria publică guvernamentală, în sumă de 679,2 miliarde lei (reprezentand 97,3% din total datorie publica), iar datoria publică locală în sumă de 18,9 miliarde lei (reprezentând 2,7% din total datorie publică), pe fondul unei creșteri economice de 5,9% din PIB și în condițiile unui deficit al bugetului general consolidat de 6,7% din PIB.

Creșterea datoriei publice în anul 2021 față de anul 2020, cu 106,6 miliarde lei, a fost determinată, în principal, de datoria angajată pentru acoperirea necesităților de finanțare a deficitului bugetar, precum și de volumul refinanțărilor datoriei publice guvernamentale, arată Finanțele.
Datoria publică guvernamentală la 31 decembrie 2021 a fost în valoare de 589,5 miliarde lei, reprezentând 49,9% din PIB. Datoria publică guvernamentală directă își menține ponderea cea mai mare în total datorie publică guvernamentală (92,7%). Datoria publică guvernamentala garantata a reprezentat 7,3% in total datorie publica guvernamentală, ca urmare a garanțiilor acordate în cadrul programelor guvernamentale, în principal, prin Programul guvernamental Prima Casă/Noua Casă și Programul de susținere a intreprinderilor mici și mijlocii și a intreprinderilor mici cu capitalizare de piața medie IMM INVEST ROMANIA”.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luba.ro: https://luba.ro/datoria-publica-guvernamentala-s-a-aflat-cat-este/

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This