vineri, aprilie 19, 2024

Criză de apă fără precedent în Europa!

Must Read

Temperaturile în creștere și lipsa vizibilă a precipitațiilor au făcut multe țări europene să se confrunte cu secete istorice în această vară. Acest lucru are efecte de anvergură în întreaga regiune, având un impact semnificativ asupra agriculturii, producției de energie și aprovizionării cu apă. 

Cum este afectată fiecare țară europeană și ce fac autoritățile locale pentru a combate problemele cauzate de aceste temperaturi extreme?

Franţa

Potrivit euronews.com, Guvernul francez a înființat o echipă de criză pentru a aborda o secetă istorică care a lăsat pesrt 100 de municipalități fără apă potabilă.  Camioanele duc apă în acele zone, deoarece „nu a mai rămas nimic în conducte”, a spus Christophe Béchu, ministrul francez pentru tranziție ecologică. Aceasta este o situație care nu se compară cu nimic din ce am văzut vreodată… Și vestea proastă este că, din câte putem vedea, nu există niciun motiv să credem că se va opri!” – arată ministrul Béchu. Premierul Elisabeth Borne a avertizat că Franța se confruntă cu „cea mai gravă secetă” înregistrată vreodată în țară. Valul de căldură care a copt țara începând cu luna iunie, a determinat copacii și tufișurile să-și lase frunzele să cadă devreme, creând scene care arată a toamnă. După o scurtă răcire în unele regiuni, serviciul meteorologic național francez Météo-France prognozează noi creșteri ale temperaturilor în această săptămână și un sol încă mai uscat, în ciuda furtunilor recente. Temperaturile cu mult peste 30°C și până la 37°C în unele părți din sud sunt prognozate și în următoarele zile. „Temperaturile maxime între 32°C și 36°C ar putea rămâne foarte probabil mult timp, pe o mare parte a țării”, a informat Météo-France.

Italia

În Roma, rezidenții și turiștii s-au răcorit la numeroasele fântâni de apă existente în oraș. Destinații turistice populare din Italia, cum ar fi Florența și Palermo, sunt printre cele 16 orașe italiene de pe lista „alerta roșie”, cu temperaturi depășind 40°C. Mai multe municipalități au anunțat deja raționalizarea apei, inclusiv orașele turistice Verona și Pisa. 

Producția de orez din Valea Po este gravamenințată, deoarece seceta și vremea caldă continuă să facă ca câmpurile de orez să se usuce complet și să devină sărate din cauza utilizării acviferelor. Fermierii spun că recoltele de orez folosit pentru risotto ar putea fi deteriorate ani de zile de conținutul crescut de sare din pământ, care distruge plantele. O parte a unui pachet de măsuri guvernamentale de 17 miliarde de euro pentru abordarea crizei costului vieții din Italia vizează, de asemenea, atenuarea efectelor secetei, cea mai gravă din 70 de ani din peninsulă. Luna trecută, ministrul Agriculturii al Italiei a avertizat Parlamentul că o treime din producția agricolă a Italiei este în pericol, din cauza secetei și a infrastructurii slabe de apă și că situația se va înrăutăți în anii următori.

Olanda

Ministrul olandez al infrastructurii și gospodăririi apei, Mark Harbers, a cerut oamenilor să facă dușuri mai scurte și să nu-și mai spele mașinile sau să-și ude grădinile. Proprietarii de bărci din Arnhem spun că diferența dintre nivelul apei de vară și de iarnă este atât de mare, încât bărcile stau întinse în unghi. Țările de Jos au declarat miercuri, 10 august, oficial, o lipsă acută de apă, impunând deja limite pentru agricultură și transportul maritim.  Guvernul a avertizat că se așteaptă că seceta va „continua pentru ceva timp” și că au fost luate în considerare măsuri suplimentare de conservare a apei în timpul secetei, asigurând totodată că rămâne disponibilă suficientă apă potabilă. Țara este protejată de apă printr-un sistem faimos de baraje, diguri și canale, dar cu circa o treime din suprafața sa sub nivelul mării, rămâne deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice. Unele regiuni din Olanda, al doilea exportator mondial de produse agricole, după Statele Unite, au interzis deja fermierilor să-și ude culturile cu apă de suprafață. Unele ecluze ale canalului pentru navigație au fost închise. Prioritatea ar fi acum acordată siguranței sistemului de diguri olandez, urmată de aprovizionarea cu apă potabilă și energie, potrivit Guvernului.

Germania

Nivelurile Rinului în Germania, una dintre căile navigabile-cheie ale Europei, au scăzut, de asemenea, pe vremea caldă.  Săptămâna trecută, autoritățile au avertizat că râul mai este la doar câteva zile de a fi închis traficului comercial din cauza nivelurilor anormal de scăzute de apă cauzate de secetă. Costurile de transport au crescut deja, deoarece navele nu pot naviga pe Rin complet încărcate, au declarat brokerii de nave. Navele de marfă de pe râu au fost forțate să navigheze în proporție de 75% goale. „Clienții ar avea adesea nevoie de trei nave pentru a-și transporta încărcătura, în loc de una!”, a spus Roberto Spranzi, directorul cooperativei de transport maritim DTG. Capacitatea de transport este deja mult micșorată și se află sub presiune, din cauza cererii crescute, după mișcarea Germaniei de a crește producția de energie electrică pe bază de cărbune, deoarece se pregătește pentru aprovizionarea cu o cantitate redusă de gaze din Rusia, a adăugat Spranzi. Nivelurile scăzute ale apei de pe Rin vor afecta și producția de la două centrale germane pe cărbune în următoarele luni, deoarece acestea întrerup livrările de cărbune de-a lungul râului. 

România

În România, nivelul apei de pe Dunăre a scăzut atât de mult, încât au apărut insule de nisip în regiunea Calafat. Cantitatea de apă din Dunăre, care a inspirat poeți și muzicieni timp de secole, este acum aproape de un minim istoric. Guvernul intenționează să crească investițiile în proiecte de irigare, pentru a limita deteriorarea culturilor, în viitor.

Miercuri, 9 august, Comisia Europeană a cerut statelor membre să refolosească apele urbane uzate, tratate, pentru irigarea agricolă. Alte părți ale Europei au fost, de asemenea, martorii unor condiții toride la începutul verii. Se preconizează că seceta cruntă din unele părți ale țării va diminua recolta de cereale a României cu 30 de milioane de tone. Circa 75% din suprafața agricolă a României este afectată de diferite faze de secetă. În județul Vrancea, cea mai afectată regiune, culturile pe 70% din suprafața agricolă sunt în întregime afectate, potrivit publicației Romania Insider. 

Portugalia

Portugalia a înregistrat luna trecută cea mai secetoasă lună iulie de la începutul înregistrărilor, în 1931, a declarat serviciul meteorologic al țării, IPMA. Căldura a înrăutățit problemele de mediu ale Portugaliei, 99% din suprafațațării fiind afectată de secetă severă sau extremă. 45% din teritoriul portughez se află în „secetă extremă” – cea mai înaltă clasificare – iar restul, în secetă „severă”. Temperatura medie a fost de 25,14°C, a spus IPMA, cu aproape trei grade Celsius mai mare decât media preconizată din iulie. Precipitațiile naționale au măsurat 3 milimetri, circa 22% din cantitatea normală. În iulie, Portugalia a anunțat că va reduce irigarea terenurilor de golf și a spațiilor verzi din regiunea Algarve, dependentă de turism, pentru a evita raționalizarea apei pentru consumul uman. Ministrul Mediului, Duarte Cordeiro, a declarat că măsura restrictivă din Algarve a fost aprobată de guvern și de asociația hotelurilor AHETA din Algarve și va economisi 100 de milioane de litri de apă în următoarele luni de vară. În Portugalia, unde trăiesc peste 10 milioane de oameni, consumul zilnic de apă este de 18 litri pe cap de locuitor.

admin

Latest News

Investigații RMN „la negru” în Spitalul Pantelimon. Acum este de DNA

Continuăm seria dezvăluirilor de la „Spitalul Morții” Sf. Pantelimon. Aici, au fost făcute zeci, poate sute de investigații RMN...

More Articles Like This