joi, aprilie 25, 2024

Calcularea prețului la energie după sistemul elvețian ar scădea la jumătate facturile în Austria!

Must Read

Liderul SPÖ Niederösterreich demonstrează că Guvernul menține, în mod deliberat, prețuri ridicate la electricitate

Franz Schnabl  susține că scăderea prețului la energie ar menține și inflația la un nivel scăzut

Prețurile energiei electrice în Austria continuă să crească. Energia eoliană, din hidroenergie și energie solară devin, de asemenea, din ce în ce mai scumpe. Și asta, deși nu lipsesc deloc. În Austria, cel mai scump produs în prezent, gazul, determină prețul pentru întreaga piață a energiei electrice. Nu ar trebui să fie așa! Șeful organizației SPÖ din Niederösterreich, Franz Schnabl, solicită trecerea la modelul elvețian. Acolo, energia trebuie revândută la prețul la care a fost și achiziționată. Ca urmare, inflația, acolo, în mai, a fost de doar 2,9%. În Austria a fost de aproape 8%.

Prețurile la energie continuă să crească. Ele sunt motivul principal al valului de inflație. Pentru că, de asemenea, cresc prețurile la alimente și alte bunuri, pentru că bunurile în cele din urmă trebuie să fie produse sau transportate cu energie. Cauza este războiul din Ucraina și perspectiva asociată a penuriei de petrol și gaze în viitor. În Austria, totuși, 75% până la 80% din energia electrică generată provine din surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia hidroelectrică. Prețurile la energia electrică din hidroenergie cresc în prezent, în paralel cu prețurile la gaze. Și asta, în ciuda faptului că energia electrică din hidroenergie nu a devenit mai scumpă. Motivul acestui dezechilibru este așa-numitul „principiul ordinii de merit”.

Cum se stabilește prețul energiei electrice?

Prețul energiei electrice se stabilește la bursa de energie electrică. În Austria, prețul energiei electrice se bazează pe cel mai scump producător de energie solicitat. În termeni concreți, așa funcționează: producătorii, adică operatorii de centrale electrice, și furnizorii de energie electrică, precum Verbund, se reunesc la bursă. Furnizorii trebuie să răspundă unei cereri specifice din partea clienților lor la energie electrică. Mai întâi cumperi energie electrică de la cel mai ieftin producător. Apoi, de la următorul cel mai ieftin și așa mai departe, până când cererea este satisfăcută. Ultimul producător de energie de la care furnizorii cumpără energie electrică este, așadar, cel mai scump din rând. Și în funcție de aceasta, se determină prețul pentru toată energia electrică de pe piață. Acesta este principiul ordinii de merit.

În Austria, ultima centrală electrică pornită determină prețul energiei electrice. Energia din petrol și gaze este în prezent cea mai scumpă. Prețul se aplică și energiei electrice din eolian, hidroenergie și cărbune. Dar aceste surse de energie nu lipsesc. Deci, nu ar exista nici un motiv pentru ca prețul energiei hidroelectrice și al altor surse de energie „verzi” să crească, doar pe baza resurselor.

„Cu modelul elvețian, prețul energiei scade imediat, cu mai mult de jumătate!”

Într-un comentariu de presă , șeful SPÖ-NÖ, Franz Schnabl, solicită, așadar, trecerea la modelul elvețian. În Elveția, trebuie să plătești exact mixul energetic care se vinde. Aceasta înseamnă că furnizorii de energie au voie să crească prețul petrolului și gazelor, dar nu și pentru energia eoliană, apă și solară. Prețul mediu al energiei în Elveția nu a crescut niciodată la fel de mare ca în Austria. Schnabl arată: „Fără măsuri suplimentare, modelul elvețian reduce imediat prețul energiei cu mai mult de jumătate!”

O reducere a prețului energiei în Austria ar asigura, de asemenea, că inflația va scădea! Acest lucru se poate observa și în Elveția, unde inflația a fost de doar 2,9%, în mai. În Austria a fost de aproape 8%.

Sistemul elvețian de prețuri la electricitate menține inflația la un nivel scăzut!

Trecerea la un sistem de preț al energiei electrice precum cel din Elveția ar scuti multe familii care suferă în prezent din cauza prețurilor ridicate. Guvernul ar putea impune o astfel de schimbare prin lege. Dar aceasta ar fi doar una dintre multele măsuri posibile! Alte țări europene, precum Portugalia și Spania, au impus recent un plafon la prețurile energiei, prin lege. Italia, Grecia și Marea Britanie au introdus o taxă pe profitul în exces  asupra profiturilor suplimentare ale companiilor energetice. Deci, există suficiente măsuri încercate și testate pentru a scădea prețurile! – arată  șeful SPÖ Niederösterreich.

admin

Latest News

Amnesty identifică probleme grave legate de drepturile omului în Austria

Viena – Amnesty International (AI) se confruntă cu probleme grave legate de drepturile omului în Austria. În raportul anual...

More Articles Like This