IAȘI – orașul culturii !

Orice vizită la Iași este un prilej binecuvântat de bucurie sufletească, de trăire adâncă a sentimentului de a fi din nou „acasă”. Revin de fiecare dată în Capitala Moldovei cu gândul că sunt martoră la apariția unui oraș european, cu un aspect modern, dar în care edilii sunt atenți să păstreze farmecul unic al Iașului de odinioară.

Ca locuitori ai urbei, preocupați de grijile și nevoile cotidiene, ieșenii nu vor sesiza schimbarea chipului acestei așezări seculare, dar pentru un vizitator ca mine, transformarea este evidentă.

Aflându-mă în Iași, la sfârșit de februarie, lipsa vegetației și a florilor, care dau de obicei viață și farmec exuberantelor spații verzi ale orașului, a devenit un avantaj: poți observa și mai bine măreția monumentelor ce împodobesc urbea, pulsul trepidant al activităților de înnoire a străzilor, cartierelor, piețelor și clădirilor reprezentative.

Primul gând a fost să revăd Parcul Copou și, mai ales, Teiul lui Eminescu, căruia voiam să îi aduc un gând și un sărut de la puiul de tei dăruit comunității românilor din Viena de către Primăria Iașului.

Dragă teiule, fiul tău a crescut mare și frumos în Stadtpark iar eu vin să te încredințez că îi este dor de tine, dar cândva, sper cât mai curând, el va fi la fel de mare și faimos precum părintele său.

În apropierea Teiului se află unul dintre primele monumente de for public din Iași, Obeliscul cu lei, actualmente în plin proces de restaurare. Este încă o dovadă a grijii celor ce conduc orașul pentru păstrarea în bune condițiuni a monumentelor reprezentative, care conferă orașului renumele de Florența României.

Amintind de această trăsătură definitorie a mai marilor urbei, adică respectul pentru păstrarea valorilor identitare, pentru cunoașterea de către toți locuitorii a celor mai semnificative urme ale trecutului acestei așezări, prin intermediul unor muzee, expoziții și lăcașe de cultură, nu puteam să nu revăd Muzeul Municipal „Regina Maria”, o instituție apărută pe harta municipiului la o dată relativ recentă (2018). Situat într-un imobil cu rezonanță pentru ieșeni, declarat chiar monument istoric (Casa Burchi-Zmeu), muzeul etalează un stil elegant, modern, contrastând oarecum cu ceea ce te-ai aștepta să vezi de la o construcție datând din prima jumătate a veacului al XIX-lea. Clădirea a fost restaurată ca la carte, având dotări muzeale de ultimă generație, făcând astfel să admirăm din nou aceste schimbări în bine ale Iașului și mai ales să afirmăm, fără să exagerăm, că muzeul acesta este de asemenea rodul preocupărilor edilului Iașului de a valorifica potențialul cultural al municipiului pe care îl conduce. La cele 16 încăperi de expunere, dispuse pe 3 nivele (subsol, parter ți etaj), trebuie adăugate încă două secții: Galeriile de Artă ale Municipiului „Dan Hatmanu”, din pasajul Sf. Vineri şi Galeriile de Artă „Dumitru I. Grumăzescu” din strada Lăpuşneanu nr. 24.

În continuare, am dorit să revăd, de asemenea, una dintre cele mai active instituții de cultură, cu o personalitate artistică distinctă, cu acțiuni, inițiative și evenimente de răsunet. Este Ateneul Național din Iași, instituție aflată în subordinea Primăriei.

Trebuie să amintesc faptul că Asociația „Mihai Eminescu” – Viena are o fertilă colaborare cu Ateneul, sub cupola căruia funcționează trupe de teatru, găzduiește cinematografe, se desfășoară cursuri de instruire, activități ecreative dar mai ales adăpostește 6 spații expoziționale: Galeria Regală, Mica Galerie de Artă, Sala Galerii, Galeria Veche, Mica Pinacotecă din Jassy, Salonul Marilor Români.

Inaugurată la 15 decembrie 2020, în Foaierul Ateneului, „Mica Pinacotecă din Jassy” este de fapt o expoziție ce cuprinde peste 100 de opere de artă (schițe, xilogravuri, acuarele și picturile în ulei) ale unor renumiți pictori români, precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady, Octav Băncilă, Dan Hatmanu, Corneliu Baba, Ion Andreescu, Sorin Ilfoveanu, Ion Theodorescu-Sion și mulți alții.

De altfel, chir atunci când am pășit în interiorul Ateneului Național din Iași se inaugura în foaierul acestuia „Luna sculptorilor români”, unde sunt expuse valoroase sculpturi aparținând lui Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Oscar Han, Ion Jalea, Gheorghe și Gabriela Adoc, Boris Caragea, Cornel Medrea și lista poate continua.

Tot aici s-au alăturat lucrări diverse, ca factură sau sorginte, provenind din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, specializarea sculptură, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” sau Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, expuse atât în interiorul dar și în afara clădirii.

Pe lângă toate aceste minunății am putut admira și o scrisoare olografă a lui C. Brâncuși.

Dacă aș fi avut timp, aș fi zăbovit și în spațiul generos al „Muzeul Ateneului”, unde nu numai că sunt expuse obiecte de patrimoniu dar sunt restaurate și valorificate din punct de vedere muzeal relicve prețioase ale patrimoniului cultural național sau ieșean. Promit că data viitoare voi reveni, fiindcă aici sunt obiecte unice.

Tot pentru următoarea vizită mi-am promis să particip la repetițiile, veritabile spectacole, ale Corului Marii Uniri, Corului de Copii al Municipiului Iași, Ansamblului Doina Moldovei, Orchestrei de Tineret Iași.

Repet, toate aceste forme moderne de activitate culturală s-au născut în ultimii câțiva ani, iar eu – în postura de cetățean de onoare al Iașului – știu că atunci când voi însoți o personalitate vieneză, aflată în vizită în acest oraș capitală a Moldovei, voi avea ce să le prezint, voi fi mândră de toate aceste instituții, care sunt o carte de vizită europeană veritabilă.

Meritul revine inimoșilor diriguitori ai acestor instituții de cultură, precum și Primarului Iașului, ing. Mihai Chirica, care de circa 8 ani a fost autorul acestor schimbări radicale prin care trece orașul de pe Bahlui. Activitatea Ateneului Național din Iași este doar un bun exemplu. Am aflat cu acest prilej că prin intermediul Ateneului va fi restaurată o frumoasă clădire de patrimoniu, Casa Buicliu, care urmează să devină un „Muzeu al Copiilor”.

De asemenea, un imobil situat pe strada Cuza Vodă, inclus în Centrul istoric al Iașului, se află în stadiul de modernizare. Aici va fi o „Casă a actorilor”, inițiativă menită să sprijine tinerii artiști care activează în Iași.

sursa facebook Laura Hant

admin