miercuri, aprilie 24, 2024

Eminescu a fost omagiat miercuri și la Viena!

Must Read

Luceafărul poeziei românești a fost onorat de un grup de români patrioți și de un parlamentar austriac

Nici un politician român din partidele care se pretind naționaliste nu au găsit de cuviință să îl omagieze pe Eminescu!

Printre cei care au ținut să fie prezenți la monumentul poetului s-au numărat ambasadorul Emil Hurezeanu și deputatul austriac Harald Troch

Pe 15 iunie 1889 “a murit” Mihai Eminescu, cel supranumit “Luceafărul literaturii române” și considerat de cititori și de critica literară drept cel mai important poet din literatura română. Dar Eminescu n-a murit! Doar s-a înălțat, pentru a-și aprinde în cer Luceafarul pe care cu atâta profunzime și asumare îl întruchipează, dincolo de timp și spațiu!… El s-a înălțat în spiritul nației sale.

Mihai Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că „fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci” (Tudor Vianu). Eminescu este un poet viu, opera sa având încă multe de oferit criticilor şi istoricilor literari, editorilor şi traducătorilor.

O familie de promotori ai valorilor naționale

În 26 septembrie 2013, la Viena, în fața Parohiei Ortodoxe Române (Simmering Hauptstraße 161) a fost dezvelit, în cadrul unei ceremonii, un monument dedicat marelui poet Mihai Eminescu. Realizat de artistul român Vergilius Moldovan, monumentul a fost ridicat la inițiativa Asociației Kulturkreis din Viena, prin strădania vicepreședintelui ei, doamna Laura Hanț, cu sprijinul logistic și financiar al firmei Hant Bau și cu susținerea Institutului Cultural Român și a Biroulului de promovare și informare turistică al României din Austria. Pe placa explicativă a monumentului este inscripționată o strofă din poemul „Luceafărul” , în limbile română și germană.

Puțini români din Viena își mai amintesc de Eminescu!

Într-o atmosferă sobră și festivă, un grup de circa 20 de persoane au ținut să-l comemoreze și anul acesta pe poetul nostru național. Miercuri, 15 iunie, în jurul orei 17, la bustul poetului din Simmeringhauptstrasse s-a adunat un grup de români inimoși, îmbrăcați sărbătorește, în ciuda căldurii văratice, cu buchete de flori, jerbe și o coroană (din partea Ambasadei României în Austria), cinstind memoria Domnului Eminescu. Printre cei prezenți i-am remarcat pe ambasadorul  Emil Hurezeanu, nelipsit de la manifestările culturale ale românilor, familia Constantin și Laura Hanț, cei care au inițiat și finanțat proiectul pentru realizarea bustului poetului nostru național, reprezentanți ai unor organizații culturale românești din Austria, ai Ambasadei României în Austria, precum și pe deputatul austriac Harald Troch, un prieten devotat al românilor și al culturii românești.

Unde erau politicenii români?!

Manifestarea a început cu o scurtă slujbă comemorativă, săvârșită de părintele Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe „Învierea Domnului” din cartierul vienez Simmering, în fața căreia este amplasat bustul eminescian.  Întrebat de ce a ținut să fie prezent la comemorarea poetului, ambasadorul Emil Hurezeanu a declarat, în exclusivitate pentru Jurnalul Românesc: “Este ziua în care a murit marele nostru poet național! Eu am fost aici și în 15 ianuarie, când s-a sărbătorit aniversarea nașterii lui. Eminescu este un simbol al poporului român și un simbol al diasporei românești, pentru că, la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, în 1870, a înființat la Viena Societatea „România Jună”, împreună cu Slavici, Hurmuzachi și alți înaintași străluciți ai culturii noastre. Mihai Eminescu are un rol important și azi, la Viena, un rol pe care nu-l uităm și-l cinstim de fiecare dată!”

Spre dezamăgirea noastră, nici un partid românesc, deși, aproape toate se pretind naționale și naționaliste și cele mai importante au filiale și în Austria, nu și-a trimis măcar un reprezentant pentru a-l omagia pe poetul nostru național…

Eminescu nu va fi uitat câtă vreme limba română se va face auzită pe acest Pământ!

La rândul ei, dna Laura Hanț, cea care a inițiat și finanțat proiectul bustului eminescian din capitala Austriei, a declarat: “ Eminescu, nemuritorul!......Pășind pragul veșniciei, într-o zi de iunie, Poetul iubirilor eterne, nu a visat vreodată că milioane și milioane de români, ce vor urma după El, cei care trăiesc în țară sau peste hotare, se vor reuni să își aducă aminte în fiecare an, pe 15 iunie, de ziua săvârșirii sale de pe acest Pământ. Și noi, cei ce trăim în Austria, la Viena, nu l-am uitat pe marele nostru Poet! Ne-am reunit în fața bustului Luceafărului, atât de minunat dăltuit în piatră, din fața Bisericii Ortodoxe Române din Simmeringer Hauptstrasse, într-o solemnitate sobră, dar plină de trăire și l-am evocat și în acest an pe marele Eminescu, am depus flori și am asistat la o înălțătoare slujbă,  săvârșită de părintele Nicolae Dura. Cei prezenți, public și oficialități, ne-am bucurat că, și de data aceasta, dl ambasador Hurezeanu și dl Harald Troch, membru al Parlamentului Austriac, un mare și bun prieten al românilor, au asistat la acest eveniment. Vremea splendidă și atmosfera înălțătoare au contribuit la acest moment închinat Luceafărului poeziei noastre, care nu va fi uitat niciodată, atâta vreme cât limba română se va auzi pe acest Pământ!“

Toți cei prezenți au ținut să se fotografieze și să schimbe impresii, lângă monumentul eminescian, un minunat simbol al românității din afara granițelor.

admin

Latest News

Amnesty identifică probleme grave legate de drepturile omului în Austria

Viena – Amnesty International (AI) se confruntă cu probleme grave legate de drepturile omului în Austria. În raportul anual...

More Articles Like This